Evaluarea Porsche a depasit fosta mama Volkswagen Group, deoarece pretul actiunilor nou listate ale producatorului de masini sport a crescut.

Sursa: porsche.com

Porsche a devenit joi cel mai bogat producator auto din Europa, depasind fostul grup-mama Volkswagen, pe masura ce pretul actiunilor nou listate ale producatorului de masini sport a crescut.

Desi actiunile Porsche au scazut luni sub pretul sau de cotare la 81 de euro, in concordanta cu o scadere mai mare a pietelor, acestea au urcat la 93 de euro, joi, oferind marcii de masini sport o evaluare de piata de 85 de miliarde de euro.

Grupul VW este evaluat la 77,7 miliarde de euro, Mercedes-Benz fiind al treilea dintre producatorii de automobile europeni, cu o evaluare de 57,2 miliarde de euro, urmat de BMW cu 47,5 miliarde de euro si Stellantis cu 39,7 miliarde de euro.

Pretul actiunilor Porsche si-a recapatat avant dupa ce bancile de investitii implicate in lansarea sa au cumparat aproape 3,8 milioane de actiuni pentru 312,8 milioane de euro, ca parte a asa-numitei optiuni greenshoe, conceputa pentru a sustine listarea.

„Datele despre inflatie din Europa si Statele Unite, ingrijorarile recente cu privire la aprovizionarea cu energie in Europa si escaladarea razboiului din Ucraina de joia trecuta au dus la fluctuatii care au facut necesare masuri de stabilizare la scara mica”, a declarat un purtator de cuvant al VW.

Sursa: cnn.com

Porsche este a cincea cea mai valoroasa companie listata din Germania, dupa Linde, SAP, Deutsche Telekom si Siemens, si a 25-a cea mai valoroasa actiune din Europa, peste giganti precum Glencore.

Actiunile achizitionate intre 29 septembrie si 4 octombrie au reprezentat aproximativ 11% din volumul total de tranzactionare de la listare, a adaugat purtatorul de cuvant al VW.

In general, pana la 14,85 milioane de actiuni in valoare de 1,2 miliarde de euro sunt disponibile prin optiunea greenshoe in cele patru saptamani de la oferta ca masura de stabilizare.