Industria auto germana se confrunta cu cerintele furnizorilor cu privire la cresterea energiei pentru a acoperi o crestere a costurilor.

Sursa: meedia.de

Este posibil ca producatorii de automobile din Germania sa-si fi asigurat propriile aprovizionare cu energie, dar mii de mici furnizori care se confrunta cu o presiune din cauza cresterii facturilor, risca sa deranjeze productia in timpul iernii. Tot mai multi furnizori solicita industriei sa renegocieze contracte pentru a include clauze energetice, astfel incat sa poata acoperi costurile majorarii facturilor.

BMW, Volkswagen Group si Mercedes-Benz au spus cu totii ca propriile lor surse de energie sunt securizate dar daca reteaua lor de furnizori esueaza, liniile lor de productie s-ar putea opri brusc.

„Daca nu putem construi o masina din cauza unei piese lipsa, asta ne loveste pe toti”, a declarat Geng Wu, seful grupului de achizitii la VW.

Confruntat cu o crestere de zece ori a costurilor de energie si doua saptamani pentru a se angaja la un contract de energie care intra in vigoare la 1 ianuarie, Kron Solingen, un producator de metale si materiale plastice de turnare si furnizor al industriilor auto si electronice, incearca sa renegocieze contracte si ramane fara timp.

„Solicitam ajutor cu costurile materiilor prime, pentru clauze care incorporeaza inflatia. Daca clientii nu contribuie la acestea, nu putem continua si vom anula singuri contractele”, a declarat pentru Reuters directorul de vanzari Christian Hofmann.

Bosch a refuzat sa comenteze orice negocieri contractuale, la fel ca BMW. Mercedes nu a raspuns la solicitarile pentru declaratii, in timp ce VW a spus ca este in discutii stranse cu furnizorii sai cu privire la solutiile partajate, dar nu poate impartasi detalii.

„Obiectivul nostru principal este sa mentinem productia si sa evitam impactul negativ asupra operatiunilor comerciale”, a spus un purtator de cuvant.

Guvernul Germaniei nu a implementat inca pachetul de ajutor planificat pentru facturile de energie ale intreprinderilor mici, care ar oferi o plata unica echivalenta unei facturi pentru o luna la gaz in acest an si ar implementa un mecanism de limitare a preturilor din martie.

In timp ce contractele din lantul de aprovizionare auto din Germania includ adesea clauze care adapteaza preturile in functie de costul materiilor prime, clauzele energetice sunt mult mai putin frecvente. Ele pot fi problematice deoarece sunt complicat de calculat si solicita furnizorilor sa impartaseasca detalii privind marjele lor, procesul de productie si contractele lor energetice.

Sursa: reuters.com

Producatorii de automobile si principalii lor furnizori se lupta ei insisi cu costuri mai mari si cu penuria continua de semiconductori, dar au reusit sa respecte in mare masura obiectivele financiare, transferand costurile catre clienti prin cresterea preturilor.

Unii au spus in ultimele saptamani ca s-ar putea aproviziona de la furnizori din alte tari cu aprovizionare cu energie mai stabila pentru a-si mentine productia in siguranta.

Furnizorii care au deja fabrici in mai multe locatii se asteapta sa mute mai multa productie consumatoare de energie in strainatate pe termen lung, a declarat Christian Hennerkes, CEO al unui producator de protectie termica pentru baterii cu fabrici in Asia, Europa si Statele Unite.

Compania lui Hennerkes, Von Roll, care furnizeaza companiei mixte de baterii ACC, un joint venture intre Mercedes, Stellantis si TotalEnergies, a reusit sa negocieze costurile cu energia in unele dintre contractele sale.

„Producatorii de automobile nu au fost dispusi sa faca acest lucru in trecut, dar sunt acum, chiar daca doar pentru o perioada limitata de timp si nu este in interesul lor ca reteaua lor de furnizori sa se prabuseasca”, a spus Hennerkes..