Toyota va vinde noul Prius doar ca hibrid plug-in pe pietele europene pentru a promova masina ca pionierat in tehnologie.

Sursa: netcarshow.com

Toyota a dezvaluit miercuri Prius-ul cu un design mai elegant, mai sportiv si o noua gama de sisteme de propulsie mai puternice. A cincea generatie a masinii compacte a fost proiectata ca un hybrid complet si un hybrid plug-in, dar Toyota Europe s-a concentrat pe versiunea plug-in de mare putere.

Prius „a inspirat intotdeauna viitorul altor modele, iar noua generatie continua acel spirit de pionierat”, a spus Toyota Europe intr- un comunicat.

Noul sistem de propulsie hybrid plug-in al lui Prius cuprinde un motor pe benzina de 2 litri si un motor electric imbunatatit, care ofera o putere combinata de 223 CP, in crestere fata de 122 CP in versiunea actuala plug-in.

Autonomia de rulare numai electrica in noua varianta plug-in creste cu peste 50%, datorita unei baterii litiu-ion mai mari de 13,6 kilowati-ora, a spus Toyota. Actualul plug-in Prius foloseste o baterie de 8,8 kWh si are o autonomie de 55 km (34 mile). Versiunea plug-in accelereaza de la 0 la 62 mph (100 km/h) in 6,7 secunde, comparativ cu 11,1 secunde la modelul actual.

„Am vrut sa aratam ca putem sa mentinem eficienta si sa vedem un salt in performanta”, a spus presedintele Toyota, Takeshi Uchiyamada.

A cincea generatie Prius intra in productie in decembrie la uzina de asamblare a companiei Tsutsumi din Toyota City.

Producatorul auto a atins un centru de greutate mai jos prin mutarea bateriei sub scaunele din spate. Silueta aerodinamica a fost realizata partial prin scaderea inaltimii totale cu 50 mm si deplasarea varfului acoperisului in spate. De asemenea, Prius adopta anvelope cu diametru mai mare de pana la 19 inci, ajutand la o schimbare a aspectului neplacut al predecesorului sau cu roti mici.

Ampatamentul a fost marit cu 50 mm, in timp ce lungimea totala s-a scurtat cu 46 mm, ceea ce, pe baza masuratorilor masinii de iesire, o face sa aiba o lungime de 4494 mm. Masina este, de asemenea, cu 22 mm mai lata, a spus Toyota fara a oferi cifrele de masurare complete.

Sursa: toyota.com

Prius a fost candva cel mai important hybrid al Toyota in Europa, dar producatorul auto a retras modelul din Europa in acest an, dupa ce a vandut doar 2.291 unitati in 2021, potrivit cifrelor analistilor de piata Dataforce.

Focusul Toyota hibrid in regiune s-a mutat catre modele precum Corolla, care a fost al doilea cel mai vandut model in segmentul compact din Europa pana in septembrie, cu 101.417 unitati vandute.

In interiorul noului Prius, tabloul de bord este dominat de un ecran tactil central mare, in timp ce soferul primeste majoritatea informatiilor de pe un ecran de 7 inchi direct in campul vizual.

Toyota va dezvalui mai multe detalii despre masina la conferinta de presa a companiei Kenshiki, care va avea loc la Bruxelles la sfarsitul lunii noiembrie.