Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Lexus prevede un an greu dupa lovitura din criza cipurilor

Vanzarile Lexus au scazut cu 28% in regiunea sa din Europa si a incetat sa primeasca comenzi pe unele piete pentru versiunea complet hybrid a noului SUV mediu NX.



Sursa: lexus.com


Lexus lucreaza la un stoc de comenzi in Europa, dupa ce marca premium Toyota a fost lovita in mod deosebit de lipsa de cipuri, fortand-o sa intrerupa vanzarile unor versiuni ale SUV-ului sau mediu NX recent lansat.


„Nu se poate nega ca 2022 a fost un an foarte greu pentru Lexus”, a declarat Matt Harrison, presedinte si CEO Toyota Motor Europe.


Vanzarile Lexus in Europa au scazut cu 27%, pana la 27.247 de unitati in primele 9 luni ale anului 2022, potrivit datelor cercetatorului de piata Dataforce. Cel mai bine vandut SUV compact UX al marcii a avut cea mai mare scadere, cu 36%, pana la 10.053 de unitati.


Vanzarile europene ale Lexus au fost afectate si de iesirea Toyota de pe piata rusa, pe care compania o include in raporturile sale europene. „25% din volumul Lexus a fost in Rusia”, a spus Harrison. „Si nici modelele mici. Mai ales RX, SUV mare, NX si chiar LX, berlina de lux. Impactul asupra profitului este mai semnificativ decat impactul vanzarilor.”


Lexus spera la o crestere a vanzarilor in Europa de la modelul sau NX recent lansat, care a adaugat pentru prima data un hybrid plug-in la gama marcii pentru a-i oferi acces la stimulente fiscale oferite clientilor flotei. Cu toate acestea, productia japoneza a NX a fost incetinita de deficitul de cipuri, lasand brandul cu un stoc mare de comenzi.


Lipsa de cipuri a inceput sa afecteze productia globala de automobile spre sfarsitul anului 2020, odata cu blocajele cauzate de coronavirus. Uzina emblematica a Volkswagen din Wolfsburg a fost printre cele mai afectate site-uri.


Sam Fiorani de la AutoForecast Solutions, care urmareste pierderile de productie, a declarat la mijlocul lunii noiembrie ca aprovizionarea s-ar putea reduce pana la jumatatea anului viitor.


In Marea Britanie, una dintre cele mai mari piete europene pentru Lexus, clientii sunt avertizati pe site-ul pentru consumatori al marcii ca productia din 2023 a NX 350h complet hybrid este epuizata si ca momentan comenzile sunt inchise. Timpul de asteptare pe NX este acum de 12 luni, dupa cum a declarat Harrison pentru Automotive News Europe.


Sursa: caranddriver.com


Toyota nu a reusit sa schimbe cipurile de la modele mai ieftine pentru a debloca productia, asa cum sa intamplat cu alte grupuri de automobile cu marci premium. „NX are o multime de componente care sunt unice pentru masina”, a declarat Pascal Ruch, seful lantului valoric si planificare de afaceri pentru Lexus Europa. „Abilitatea de a produce schimbari intre masini poate nu este la fel de mare ca alti producatori.”


Lexus spera la un an mai bun in Europa pentru 2023, deoarece criza cipurilor se asteapta sa se atenueze si urmeaza lansarea de noi modele, cum ar fi RX revizuit, care adauga o versiune hybrid plug-in dar si noul SUV electric de dimensiuni medii RZ.


Cu toate acestea, marca a refuzat sa ofere o predictie pentru vanzari pentru anul 2023. „Punctul nostru principal de concentrare este sa rezolvam aprovizionarea. Acesta este mult mai mare decat cifrele noastre de vanzari”, a adaugat Ruch.


Harrison a sugerat ca marca intentioneaza sa lanseze un model care este mai adaptat preferintelor europene pentru a-si creste atractivitatea in regiune. „Vor fi cateva stiri foarte interesante de la Lexus anul viitor, cu un accent deosebit pe Europa”, a spus acesta, fara a oferi mai multe detalii.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA