Producatorii de automobile adauga ecrane de infotainment de inalta definitie pe tablourile de bord ale masinilor lor. CEO-ul BMW, Oliver Zipse, crede ca este o greseala si considera ca tendinta va fi de scurta durata.

Sursa: bmwevforum.com

CEO Oliver Zipse spune ca ecranele bazate pe consola distrag atentia. „Distragerea atentiei soferului este principala sursa de accidente, nu conducerea rapida”, a spus Zipse la CES 2023.  Zipse a declarat ca este „absolut convins” ca ecranele bazate pe consola centrala care impun soferilor sa priveasca departe de sosea vor fi in curand istorie.

BMW planuieste ca predictia lui Zipse sa se realizeze. La CES, producatorul auto a tachinat conceptul i Vision Dee cu o tehnologia head-up display care proiecteaza informatii pe parbriz. Afisajele head-up actuale proiecteaza un camp vizual mic. Extinderea campului vizual poate crea o experienta mai captivanta si poate oferi informatii esentiale de conducere in linia naturala de vedere a soferului, permitandu-i acestuia sa ramana cu ochii pe sosea.

„Cu tehnologia noastra, toata lumea din masina poate vedea aceleasi informatii, chiar si oamenii din spate”, a declarat seful de design al marcii BMW, Domagoj Dukec, pentru Automotive News, la o conferinta de presa la Munchen anul trecut. Tehnologia head-up display va debuta in noua generatie de vehicule Neue Klasse ale BMW incepand cu 2025. Primele doua vehicule de pe platforma electrica vor fi o berlina si un crossover.

Sursa: edition.cnn.com

Oamenii nu se uita la drum cand conduc, distrasi de smartphone-uri sau de ecranele vehiculului, a spus Zipse. „Daca trebuie sa privim in jos pentru a va opera masina, credem ca este o mare greseala”, a spus acesta.

Zipse a descris Neue Klasse ca un „salt cuantic in ceea ce priveste designul, designul tehnologiei si durabilitatea”. Stephan Durach, seful unitatii de dezvoltare a companiilor conectate a BMW, a declarat ca tehnologia ar trebui sa fie un factor favorizant, nu o distragere a atentiei.

„Cand integram tehnologia in masina, ne gandim la experienta pe care o creeaza clientul si la problema pe care vrem sa o rezolvam. Vrem sa oferim informatiile de care aveti nevoie la momentul potrivit pentru a va oferi experienta perfecta. Asta este ceea ce cer oamenii”, a completat Durach.