Pana acum Alfa Romeo facea masini care erau frumos de privit dar cam atat. Nu si cu Alfa Romo Stelvio si Alfa Giulia. Asa ca arunca microfonul si danseaza la bara.

In ziua de azi toata lumea face un cross-over, de orice dimensiune si orice culoare. Toata nebunia a inceput prin 1800 cu Toyota Rav4, apoi prin 2006 (nu imi pasa neaparat de acuratetea anului) a venit Qashqai si iata-ne prin 2015 cand toata lumea face cross-overe. Iar astazi vorbim despre tentativa celor de la Alfa Romeo de a construi un cross-over – Alfa Romeo Stelvio.

Ceea ce e usor deplasat sa zic ca Alfa Romeo a construit Alfa Romeo Stelvio pentru ca de fapt Stelvio e o Alfa Romeo Giulia cu picioroange si asta e big blana yo, adica, daca ma you me understand si ai grija sa nu cumperi ca toti fraerii de la Burbery, adica, intelegi brah ce zic, sa nu fii and you bankrupt. Apropo, mai stie cineva ceva de TJ Miles?

Alfa Romeo isi cunoaste exact clientela si, in mod bizar, Stelvio este ceea ce vor clientii, nu ceea ce vrea Alfa Romeo. Daca Alfa 166 a fost un esec pentru ca era construita pentru piticii lor, Stelvio a fost si este un succes comercial. In primul rand pentru ca este un cross-over si toata lumea are mania cross-over in ziua de azi. Nu mai exista masini normale, nu mai exista compacte, nu mai exista nici macar masini de oras.

Dupa cum spuneam in articolul despre Aygo X sau Picanto, pana unde se va merge?

In al doilea rand, Alfa Romeo stie ca oamenii care cumpara genu asta de masini nu vor face niciodata off-road, asa ca Stelvio nu are deloc valente off-road. Este un cross-over de strada pur sange, cu sistemul 4×4 adaptat pentru sosea si stabilitate in curbe, decat pentru a urca dealurile pline de noroi. Nu nu, aici ai 300 de cai, tractiune spate, directie si suspensie sport cum Alfa Romeo stie sa faca. Cu alte cuvinte, e cross-over-ul oficial „Da-i sa sara!”. Atata timp cat functioneaza, iar in mod halucinant Alfa Romeo Stelvio chiar are tendinta sa functioneze. Oare ce se intampla acolo, de cand au preluat Jeep? Oare sa fie adevarata afirmatia ca din 2 rele se face 1 buna?

 

 

Motoare Alfa Romeo Stelvio

Benzina

  • 2.0 Turbo de 197, 247 si 276 cai – Sigur, avem probleme cu turbina si cu unitatea Multi-Air, dar avem si un minim de 200 de cai, pana la 276 de cai stock si mult mai departe daca te apuci sa modifici. De departe cel mai echilibrat motor pentru Stelvio, raportat la calitate-performante-pret.
  • 2.9 Turbo de 503 cai – Construit de catre Ferrari pentru Alfa Romeo, de fapt este motorul lor V8 de 720 de cai dar cu 2 cilindri scosi si puterea redusa la doar 500 de cai. Ca si mentenanta ce pot spune este ca e un motor Ferrari, cu costuri de mentenanta Ferrari.

Diesel

2.2 Multijet de 150, 160, 180, 190 si 210 cai – Cel de 150 cai vine doar cu tractiune spate pentru ca italieni. Cand toata lumea face cross-overe ori cu tractiune fata ori cu tractiune integrala, Stelvio si X3 in versiunile de baza vin cu tractiune spate. Pentru ca de ce nu? In rest e un motor modern iar asta inseamna probleme la instalatia AdBlue, probleme la injectoare, probleme la filtru de particule si in particularitatea Alfa Romeo, probleme la pompa de apa. Bine, nu o sa le ai pe toate in acelasi timp (cum ar Cristi Borcea toate femeile in acelasi timp) sau poate nu vei avea nici una din probleme. Tot ce stim este ca motorul asta trebuie tinut departe de oras la fel cum What’s UP trebuie tinut departe de femei pentru ca il agita.

 

Probleme Generale Alfa Romeo Stelvio

  • Franele ori abia functioneaza ori nu functioneaza deloc pentru ca Alfa Romeo s-a gandit sa puna un sistem de frana electrica, iar electrica nu a fost niciodata punctul forte Alfa Romeo.
  • Si ca tot am mentionat cuvantul magic „electrice”, trebuie sa vina si momentul complementar in care spun ca Alfa Romeo se descurca la fel de bine cu electricele precum ma descurc eu atunci cand cer marirea de salariu. Bine, ai putea da vina pe italieni, dar de alta parte masinile moderne sunt impachetate cu electronice de parca ar fi la Techirghiol, si mereu vor fi probleme. Puncte bonus si pentru aerul conditionat.
  • Infotainmentul e luat de pe vechiul 147, ceea ce nu e rau pentru fanii Ovidiu Lipan Tandarica, dar pentru o masina care incepea de la 55000 euro de noua, e usor nefericit. La fel ca si restul interiorului care e sobru ca un frac. Nu e nimic rau la el, doar ca parca imi e doar de interiorul de 159.
  • Suspensia e in zona de sport si daca esti ok cu asta, e bine. La urma urmei Stelvio e un SUV sport si atat asa ca iti asumi chestia asta. 
  • Cutia automata e de moda veche, deci e mai fiabila dar mai putin sportiva. Nu au vrut sa puna o cutie cu dublu ambreiaj pe o masina sport pentru ca de ce ai pune o cutie performanta pe o masina perofmranta? Pentru ca italieni.

 

Verdict Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo Stelvio e una din alegerile mai interesante de pe piata. La fel ca si F-Pace cu care e comparat des, Stelvio e un SUV sport de asfalt si atat. Sigur, costa ceva mai mult decat un X3 daca te uiti doar la pret, dar daca ai sa compari un X3 cu dotari si putere asemanatoare ai sa vezi ca Stelvio de fapt e mai ieftin. Asa ca daca vrei altceva, un cross-over sport care nu fie gasit in fiecare loc(sau 2 locuri) de parcare din mall, Alfa Romeo Stelvio clar merita. In special 2.0 turbo.

 

Ce motoare recomand? 2.0 Turbo de 276 cai e bombastik fantastik elastik, dar orice versiune de putere e corecta. Iar pentru diesel oricum ai doar un 2.2 iar pe piata gasesti ori versiunea de 150 ori de 180 asa ca o sa recomand 180-ul.