Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Nissan Micra K14 ( 2016 – 2022 )

Daca te-ai simtit vreodata suparat si depresiv, poti sa razi gandindu-te la faptul ca unii oameni au dat 20.000 de euro pe un Nissan Micra K14. Nissan Micra K14, un dezastru economic care a anuntat plecarea Nissan din Europa.



Spuneam in articolul despre Micra K13 ca nu l-au promovat prea intens in Europa pentru ca japonezii erau prea ocupati ca sa vanda Qashqai-uri si Juke-uri pe banda rulanta. Iar in cazul lui Micra K14 nu l-au promovat prea intens in Europa pentru ca japonezii erau prea ocupati ca sa vanda K13-ele peste tot in lume, mai putin in Europa unde normele de poluare l-au pensionat fortat.


Construit pe platforma de Clio si Captur, Nissan Micra K14 arata cel mai bine esecul Nissan in Europa, pentru ca aceasta generatie de Micra este in antiteza cu ce face Nissan. Nissan se pricepe la masini scumpe si luxoase la fel de bine cum ma pricep eu la baut whiskey sau vorbit cu Simona Patruleasa. La fel ca si mine, Nissan e foarte bun la a fi ieftin si bun. Pentru ca masinile lor cele mai bune sunt cele simple, ieftine si comic de fiabile, de la Tiida la Almera si chiar si Qashqai in versiunea de baza. Pentru ca pana si Qashqai are problema asta – e o masina foarte buna atata timp cat nu o incarci cu dotari.


Doar ca in Europa nu se mai vand masinile simple, de baza, iar in mod natural Nissan a fost evacuat incet dar constant de pe piata. Sigur, in afara Europei Nissan o duce destul de bine, dar la noi nu mai merge sa vinzi masini in echipare Benone Sinulescu. Iar legislatia UE nu te mai lasa nici macar sa vinzi masini simple cu motoare si mai simple. Asa ca Nissan si-a luat jucariile si a plecat acasa, la propriu. I-au sunat pe colegii de la Renault, au luat platforma si motoarele de pe Clio, i-au pus un design propriu si l-au trimis la vanzare. Doar ca la supra-pret, pentru ca nu puteau deranja vedeta Clio si uite asa Micra a ajuns strans intre masini mai bune, dar costand la fel, ca un Libresse. Nu e o masina slaba Micra K14, e o masina decenta, dar nu e 20.000 euro decenta. Fapt pentru care s-a vandut pret de 5 minute, dupa care a fost retrasa definitiv din grila de program.



Motoare Nissan Micra K14


Benzina



  • 0.9 Turbo de 90 cai – Legendarul 0.9 TCe dezvoltat la comun intre Renault si Mercedes pentru Twingo si Smart ForTwo, acest motor si-a traiat viata cu demnitate si a fost un motor central (dar amplasat in fata) pentru Renault si Dacia. Nu are probleme specifice asa ca nu iti fa griji.

  • 1.0 SCe de 71 cai – Are 6 cai (frumosi) in plus fata de motorul montat pe Clio si Logan, dar asta e ca si cum ai spune ca nu mai faci piept cu bara de 20 kg ci cu bara de 21 kg. Poti unpic mai mult, dar nu vei impresiona pe nimeni. Uneori poate consuma ulei, dar per total e mult mai ieftin la piese si mult mai rezistent decat versiunile cu turbina legata.

  • 1.0 Turbo de 100 cai – Acelasi 1.0 TCe care a venit sa pensioneze 0.9 TCe-ul si care este motorul de baza in continuare pentru grupul Renault – Dacia. In afara de niste probleme ocazionale pe la turbina si faptul ca au pus o tija unde trebuia pus arc si acuma trancane dar nu deranjeaza motorul deloc, ai parte de un motor trainic. Mai trainic decat berea Stejar in orice caz.


Diesel


1.5 dCi de 90 cai – Nelipsitul 1.5 dCi de 90 de cai, care a fost echivalentul motorului 0.9 TCe si care a fost un fel de Liviu Varciu al lumii auto – peste tot. Sigur, nu mai e asa de fiabil ca in vremuri pentru ca l-au strangulat normele de poluare (mai un filtru de particule, mai o volanta, mai un injector), dar pentru drum lung e un motor excelent si poate fi folosit ocazional si in oras.



Probleme Generale Nissan Micra K14



  • Etrierele blocate te pot lasa amanet in parcare asa ca ai mare grija cum franezi atunci cand te inhami la puterea motoarelor asta.

  • Portbagajul se poate bloca pentru ca apa se infiltreaza pe la haion si ajunge pe la fire. Practic, ai putea spune ca intra la apa sarma de la Firea. Nu? Ok, ma conduc singur afara.

  • Keyless entry nu functioneaza tot timpul si trebuie sa descui cu cheia, ca restul sarakiilor.

  • Fiind un produs Nissan trebuie sa mentionez ambreiajul din carton, dar aici pot fi si parerile oamenilor care au dificultati in a trece la benzinarele in 3 cilindri si cu turbina.

  • Daca pe generatia anterioara de Micra problema era la suspensia spate, aici vorbim despre suspensia fata care este facuta din visele mele si se spulbera in fiecare dimineata atunci cand deschid televizorul si vad ca nu mai ruleaza emisiunea „Antena Stars”.



 


Verdict Nissan Micra K14


Clio incepe de la 14080 de euro, iar Micra incepea de la 19400 euro si mergea pana la 21000 euro. Nu vreau sa fiu hater, dar cu 21000 de euro iti cumperi 12-14 Santa Fe-uri ca al meu sau un Nissan X Trail din 2018 cu un 2.0 diesel si 4×4 si acelasi X-Tronic. Sau un Qashqai din 2020. De fapt, cei de la Nissan ar trebui sa vanda doar Juke, Qashqai si X-Trail. Ah stai, asta fac deja. Pentru ca Micra a fost retras datorita vanzarilor slabe. Pentru ca Nissan e ca Suzuki – sunt foarte buni la masini simple, fiabile si ieftine, dar scartaie pe zona premium.


 


Ce motoare recomand? 0.9 TCe 90 de cai ar trebui sa fie tot motorul de care ai nevoie, chiar daca dieselul e decent dar nu inteleg de ce ti-ai lua un Micra diesel.


Scrie un raspuns
  • Mihaj

    2023-05-08 22:59:45

    La 0.9 as adauga la probleme specifice : întinzătorul de la lanțul de distribuție. Problema întâlnită și pe 1.2 tce de la Renault.

  • Mihaj

    2023-05-08 22:59:45

    La 0.9 as adauga la probleme specifice : întinzătorul de la lanțul de distribuție. Problema întâlnită și pe 1.2 tce de la Renault.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA