Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Tiguan II ( 2016 – prezent )

De obicei pe la VW se practica zicala „il vad pe Ceausescu cum se transforma in Iliescu apoi in Constantinescu apoi iar in Iliescu”. Doar ca in cazul lui VW Tiguan II se pare ca lucrurile nu stau asa.



Daca primul Tiguan era mai degraba un Golf mai furios dar nu neaparat mai iute, care se adresa purtatoarelor de blanuri si ochelari de soare in mall, VW Tiguan II e mai degraba un Touareg Lite, ca la telefoane. De fapt, daca stau bine si ma gandesc, Tiguan II AllSpace (versiunea cu 7 locuri) e aproximativ la fel de mare ca primul Touareg, e doar la cativa cm distanta. La fel ca atunci cand scapi sapunul si esti la cativa cm distanta de fericire. Vorba aia, degeaba dormi cu spatele la perete, daca dormi cu gura deschisa. La fel cum este mai bine sa ai pantalonii gauriti prin fund, decat fundul gaurit prin pantaloni.


In orice caz, VW Tiguan II a facut un salt imens fata de primul Tiguan si e o masina care se vrea a fi luata in serios si care a fost pompat intentionat pentru a se apropia de Touareg ca si dimensiuni si pentru a fi ultimul pas pana la dulapul cel mai mare al lor, pentru ca traim vremuri sub tirania cross-over si VW a venit si a ocupat efectiv orice nisa si dimensiune posibila si imposibila. Avem Touareg, Tiguan, T-Roc, T-Cross si Taigo, in ordinea asta ca si dimensiuni. In curand va veni ceva si mai mic decat Taigo, care e un Polo cu tratament cross-over pentru ca nu pot spune ca e un Polo cu picioroange pentru ca nu e. E maxim un Polo in adidasi sport. In orice caz, probabil va aparea si varianta cross-over a defunctului Up!. Dar sa revenim la Tiguan, pentru ca strans ca un Libresse si competitia e stransa. Si asta doar in interiorul VW, pentru ca mai exista si competitia interna de la Skoda si Seat dar si lumea de dincolo, cum ar fi Tucson, Sportage, Qashqai (sau Caci Cai, cum ar spune romanii) si tot asa.



Si atunci de ce sa il cumpar in favoarea competitiei?


Sa fim seriosi, in ziua de azi cam toti ofera aceleasi optiuni de motorizari si tehnologii in general. Asa ca Tiguan-ul trebuia sa vina cu ceva in plus si motivele reale pentru a-ti cumpara unul sunt urmatoarele.



  • Chiar daca tehnologic nu este neaparat wow, se simte ca interiorul este ceva mai calitativ. Suruburile sunt stranse ceva mai bine. Plasticele sunt ceva mai ascunse si lipite mai bine. Sigur, poate ca un Tucson e mai ieftin dar daca pui mare accent pe calitatea interiorului (adica ai peste 85 de ani), atunci se poate justifica.

  • Vine cu optiunea de 7 locuri si e unul din putinele masini din clasa ei care vine cu optiunea asta. In mod ironic, rivalul direct cu 7 locuri din gama asta este fratele Skoda Kodiaq, care este doar frate si nu chiar fratele meleu. In rest, avem reteta clasica. VW Tiguan e cel mai sobru, elegant, scump si plictisitor. Seat Tarraco e cel mai sport si calea de mijloc ca si calitate/pret, iar Skoda Kodiaq e cel mai practic din triada.


 



Motoare VW Tiguan II


Benzina



  • 1.4 Turbo de 125 si 150 cai – Ultima strigare, ultima plimbare. Grabiti pasul ca sa nu pierdeti vasul, pentru ca acest motor a fost excelent ca si performante si fiabilitate. Nu sunt convins ca versiunea de 125 de cai e suficienta pentru Tiguan, dar e bine ca a existat. Dar daca vrei un Tiguan simplu de oras, atunci 1.4 TSI de 125 cai si o cutie manuala e ieftin si bun.

  • 1.5 Turbo de 130 si 150 cai – 1.5 TSI EVO si a sa viteza lenta de reactie a venit ca sa pensioneze 1.4 TSI-ul si nu sunt convins de asta. Am vorbit pe larg despre motorul de 1.5 TSI ACT si despre ale sale probleme, asa ca nu am sa insist pentru Tiguan pentru ca oricum nu e o alegere populara.

  • 2.0 Turbo de 150, 180, 190, 220, 230 si 320 cai – Nu inteleg neaparat de ce ai vrea un Tiguan 2.0 TSI de 320 de cai, dar e bine de stiut ca ai de unde alege. Cel de 150 e usor lent, dar iarasi, nu iti cumperi Tiguan pentru a face sport cu el. Mai ales ca daca esti genul de om care se uita la Tiguan, probabil ca ai fost deja la proctolog. Chiar, daca medicul proctolog iti baga degetul in fund, cine dintre voi doi are de fapt degetul in fund? A da, motorul asta nu mai are probleme specifice.


Diesel



  • 1.6 TDI de 115 cai – Nu. Adica, da, sigur, e fiabil, dar oare chiar vrei un 1.6 TDI? Nici VW nu a considerat ca merita motorul asta, asa ca l-au retras rapid din grila de program. Nu are probleme specifice, doar ca e ca salariul unui profesor – insuficient.

  • 2.0 TDI de 150, 190, 200 si 240 cai – Practic, puteam sa scriu doar despre motorul asta pentru ca asta e vedeta si singurul motor relevant pentru majoritatea cumparatorilor. Da, e un motor robust si fiabil, doar ca trebuie sa ai grija la instalatia AdBlue, filtrul de particule si volanta cu masa dubla, indiferent ca ai cutie automata sau ca o iei la mana.


Hibrid


1.4 TSI Hybrid de 150 cai – Mult noroc ca sa gasesti unul, dar daca gasesti unul merita pana la prima problema majora cu 30 la ora. Chiar daca in teorie e fiabil, consuma putin si rezista destul de mult, unele scumpe sunt foarte scumpe iar tara duce lipsa de mecanici specialisti pe hibrid la fel cum duce lipsa de berea Stejar. Nu de alta, dar o volanta e 6000 de euro si o baterie e 1000 de euro + manopera.



Probleme Generale VW Tiguan II



  • Cutia automata DSG7 DQ500 e vedeta care deschide cartea problemelor generale pentru VW Tiguan II. Ba se strica, ba schimba foarte greu, ba nu mai schimba deloc. Din astea.

  • Sistemele de siguranta sunt atat de performante incat masina cateodata franeaza singura, fara motiv. Ceea ce nu e neaparat o problema, dar ar fi mare pacat sa fii in traficul urban si sa pui frana brusca si masina din spate sa iti gaureasca fundul prin pantaloni.

  • Sistemul Start Stop se poate strica in intersectie si nu mai poti pleca. De fapt, nu se poate strica doar in intersectie. Alternativa este sa faci ca toata lumea si sa il dezactivezi la pornire.

  • Infotainmentul slab este pentru unii ciuma dar pentru altii muma. Sistemul de infotainment de pe Tiguan II este de generatie mai veche si este mult mai fiabil si intuitiv. Plus ca are butoanele de clima fizice si nu digitale pe un ecran, ceea ce e un mare plus. Ca steagul Elvetiei.


 



Verdict VW Tiguan II


VW Tiguan II a ajuns sa fie un X3 mai ieftin. Asa cum iti iei un X3 pentru ca X5 e prea mare si nu isi justifica neaparat costurile mai mari de achizitie si intretinere, asa si Tiguan e pentru genul de om care nu considera ca un Touareg isi merita banii, in conditiile in care un Tiguan e 70% dintr-un Touareg, dar la preturi mult mai mici de achizitie si mentenanta. Singura diferenta reala este in off-road, acolo unde proprietarii de Tiguan nu vor merge niciodata. Asa ca da, daca ai 70 de ani si cauti un Touareg Lite, atunci VW Tiguan II e pentru tine.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 2.0 TSI de 180 cai (178 cai in realitate dar ce mai conteaza 2 cai frumosi), iar pentru diesel 2.0 TDI de 190 cai (187 cai in realitate dar ce mai conteaza 6 cai frumosi).


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-03-06 20:18:43

    Salutare Ion, Foarte samsarit asa ca mare grija la ce cumperi. Stai cu ochii in patru ca si cum ai ateriza la Otopeni. Succes!

  • AproapeMasini

    2024-03-06 20:18:43

    Salutare Ion, Foarte samsarit asa ca mare grija la ce cumperi. Stai cu ochii in patru ca si cum ai ateriza la Otopeni. Succes!

  • ion stan

    2024-03-03 12:54:58

    buna ziua , as dori sa cumpar un tiguan, 4 mosion ce sfaturi veti pentru acest model

  • ion stan

    2024-03-03 12:54:58

    buna ziua , as dori sa cumpar un tiguan, 4 mosion ce sfaturi veti pentru acest model

  • Gilbert

    2023-08-29 08:57:39

    Salut. Mi-a plăcut sa citesc acest articol cu iz de caterinca. Totusi am tiguan 2 2.0 150cp dar nu am 70 si l-am ales pentru ca e comod sa te urci in masina decât sa cobori in masina și sa stai cu genunchii la bărbie.

  • Gilbert

    2023-08-29 08:57:39

    Salut. Mi-a plăcut sa citesc acest articol cu iz de caterinca. Totusi am tiguan 2 2.0 150cp dar nu am 70 si l-am ales pentru ca e comod sa te urci in masina decât sa cobori in masina și sa stai cu genunchii la bărbie.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA