Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Arteon ( 2017 – 2024 )

Nu, articolul asta nu este scris din viitor, doar ca VW Arteon va fi pensionat permanent in 2024 si e putin probabil ca va mai primi imbunatatiri pana atunci asa ca e timpul sa arunc microfonul si sa dansez la bara.



Undeva prin 2008 nemtii s-au gandit sa iasa din zona cumparatorilor de 45 de ani cu 2 copii si care sunt pasionati de ciclism in weekend pentru ca sunt pasionati de sticlism in restul saptamanii. Au in spatiile de depozitare din masina numai servetele si pastile. Genul de om care ia colebil dupa fiecare masa in familie. Genul de om care merge pe sintagma „Nu e doamna in tot satul cum e la romani Passat-ul”. Dap. Passat B6. Dupa cum spunea Buhnici acum cativa ani, foarte multi samsari si-au asigurat pensii frumoase, carand milioane de Passat-uri din Germania spre Romania, noapte de noapte, zi dupa zi eu stau, noapte de noapte eu te vreau, sa fim impreuna zi de zi.


Si uite asa apare VW Passat CC, care era pentru Mercedes CLS ceea ce VW Phaeton era pentru Mercedes S Class. Asta pentru ca primul CLS a fost un succes masiv pe piata si nimeni nu s-a asteptat ca o berlina coupe sa se vanda precum casetele lui Robert Calota Vol. 18 – S*x in Mercedes (Google mi-o da la caca daca nu cenzurez si trebuie sa evit asta pentru ca eu practic ma imbogatesc pe spatele vostru) si VW s-a gandit ca sa intre pe un segment mai jos de pret, ca sa vada daca prinde la public. Si a prins. In unele cazuri aprins. In orice caz, si astazi se cumpara intensiv compulsiv prima generatie de Passat CC.



Apoi a venit a doua generatie de Passat CC, care s-a numit doar VW CC probabil ca sa iti fie mai usor sa retii ce masina ai. Doar ca nu a fost o noua generatie, un nou concept, o noua frizura, ci mai degraba un facelift masiv al generatiei anterioare, motiv pentru care VW CC nu prea s-a cumparat pentru ca de ce sa dai multi bani in conditiile in care un Passat CC face acelasi lucru, cu diferente mai minimale chiar si decat Priku.


Asa ca nemtii si-au invatat lectia si si-au facut temele si au decis ca a doua oara n-o mai fac. Si au cutremurat piata in 2017 cand au lansat VW Arteon, continuarea fastidioasa a lui VW CC. In continuare e un Passat coupe care vine cu aceleasi motorizari si aproximativ aceleasi optiuni, dar ca sa se stie imediat cine e pasionatul de fashion au venit cu un aspect total iesit din zona de confort a celor de la VW. Si a fost un succes instant si inca este, chiar si marea problema pe care o are.


 


Problema?


Incepe de la 40.000 euro, dar asteapta-te ca in mod realistic sa platesti 45-50.000 euro si chiar si 60.000 euro pentru un R-Line. In exprimare libera, sta foarte aproape de Audi A5 (incepe de la 45000 euro) si Seria 4 GranCoupe (incepe de la 50.000 euro). Deci cumva trebuie sa te convingi ca mai degraba iti iei un Arteon decat un A5 sau un Seria 4 Grancoupe. Si asta este problema pe piata noua, pentru ca pe piata SH Arteon e mai scump decat Seria 4 GranCoupe dar ceva mai ieftin decat A5 SportBack. As spune ca sta la jumatatea centrului, ferit de radiatii, dar aici Arteon sta mai aproape de A5, primele modele plasandu-se in zona 20.000 euro in momentul in care am delirat acest articol.


 



Motoare VW Arteon


Benzina



  • 1.5 TSI de 150 cai – Vestitul 1.5 TSI ACT despre care tot am vorbit si care se pare ca inca are probleme cu consumul de ulei si cu pornirea de pe loc. Dar oricum nu l-a cumparat nimeni pe Arteon asa ca nu ma deranjez prea tare, cum nu ar trebui nici tu.

  • 2.0 TSI de 190 si 280 cai – Cel american de 280 cai e singurul care are o cutie automata in 8 trepte de la Aisin in loc de clasicul DSG. In rest asta ar trebui sa fie singurul motor disponibil pe Arteon pentru ca VW Arteon ar trebui sa fie o masina sportiva, nu un alergator de autostrada.


Diesel



  • 2.0 TDI de 150, 190 si 200 cai – Dar ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci. Stai, te gandesti, te rostogolesti, bei o bere la disco club Bambu, nu ai ce sa ii faci. Toata lumea vrea consum mic si 2.0 TDI iarasi fura toata atentia si toti clientii. Un 2.0 TDI cinstit, ajuns la final de viata si care isi face treaba in mod onorabil atata timp cat este tinut departe de oras. Dar serios, de ce ti-ai lua un Arteon 2.0 TDI 150 cai manual? Un Passat face exact acelasi lucru, mai ieftin.

  • 2.0 Bi-TDI de 240 cai – Istoria ne arata ca motoarele cu doua turbine nu sunt cele mai reusite din punct de vedere al fiabilitatii, iar 2.0 Bi-TDI-ul de 240 de cai nu este o exceptie.


Hibrid


1.4 TSI Hybrid de 150 cai – Bicicleta hibrida a satului VW, acest 1.4 TSI hibrid e fiabil de fel dar lipsa mecanicilor si costurile mari pentru componentele specifice ma fac sa spun pas.


 



Probleme Generale VW Arteon



  • E un VW modern din gama medie-premium deci trebuie sa vorbesc despre problemele electrice complementare, iar Arteon are foarte multe optiuni si foarte multa electronica.

  • E un VW modern deci trebuie sa vorbesc despre cutia automata DSG care nu se mai satura de atatea probleme. Dar avand in vedere ca Arteon e o masina mai noua, problemele tipice DSG nu ar trebui sa fie prezente pe Arteon pentru ca Arteon a primit o cutie noua, actualizata, nume de cod DQ381, o evolutie a lui DQ380. Grosul problemelor se afla la cutia DQ200 pusa pe masinile pentru saraci, respectiv ocazional DQ500.


 



Verdict VW Arteon


E o continuare corecta a lui Passat CC, o masina care cu adevarat intoarce priviri si care arata foarte bine si va arata foarte bine multi de acum inainte. Si daca ai un R Line 2.0 TFSI de 280 cai chiar ai ceva special. Pacat ca e atat de scumpa, indiferent de varianta pe care o alegi.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina merita doar 2.0 TSI, ideal de 280 de cai, iar pentru diesel 2.0 TDI de 150 sau 190 cai.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-09-11 10:51:44

    Salutare Alex, Masina e blanao dar trebui sa ai in vedere ca o masina fiabila nu inseamna neaparat o masina ieftina la intretinere. Daca iti permiti asa ceva si la nivel de intretinere, merita toti banii. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-09-11 10:51:44

    Salutare Alex, Masina e blanao dar trebui sa ai in vedere ca o masina fiabila nu inseamna neaparat o masina ieftina la intretinere. Daca iti permiti asa ceva si la nivel de intretinere, merita toti banii. Succes!

  • Alex

    2023-09-11 06:40:24

    Ce parere ai de Arteon R (TFSI 320 cai)?

  • Alex

    2023-09-11 06:40:24

    Ce parere ai de Arteon R (TFSI 320 cai)?

  • Zero

    2023-07-11 12:08:06

    E un Passat pentru cei care se considera acum mai elevati decat cei ce vand pepeni „dă Dăbuleni”, si decid sa plateasca mai mult pt aceeasi masina, ca sa obtina o versiune mai putin practica pe care nu mai scrie Samssat. Cred ca s-ar putea face niste interviuri interesante cu clientela asta elevata, in continuarea „extorsiunii unui degajament”…

  • Zero

    2023-07-11 12:08:06

    E un Passat pentru cei care se considera acum mai elevati decat cei ce vand pepeni „dă Dăbuleni”, si decid sa plateasca mai mult pt aceeasi masina, ca sa obtina o versiune mai putin practica pe care nu mai scrie Samssat. Cred ca s-ar putea face niste interviuri interesante cu clientela asta elevata, in continuarea „extorsiunii unui degajament”…


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA