Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Seat Arona I ( 2017 – prezent )

Mai scump decat un Duster si Kia Stonic dar mai ieftin decat un T-Cross. Seat Arona I, o masina pe care ar trebui sa si-o permita chiar si cei mai tineri dintre noi si aproape le-a reusit asa cum si mie aproape aproape mi-a reusit schema de a face dragoste in 3 acum 2 seri. Mai aveam nevoie de doar 2 persoane.



As putea spune ca Seat Arona I e varianta spaniola a lui VW T-Cross si cu asta as putea pleca acasa. La fel cum as putea spune si ca Arona e de fapt o Ibiza cu niste adidasi mai inalti dar nu chiar picioroange. Sau cum as putea spune ca Sanziana Buruiana e o Andreea Tonciu ceva mai tunata si spun asta pentru ca am fost realmente emotionat de momentul in care s-au impacat in direct, la Antena Stars. Si nu, din pacate nu sunt platit de catre Antena Stars dar nu m-as supara daca as primi ceva din partea lor dar cel mai probabil voi primi doar produse de baza de carne ce vor fi livrate direct in frigiderul meu. Nu voi primi o clanta in schimb pentru ca o clanta primesti doar de la agentul de la bricolaj.


Masina asta nu are nicio legatura cu Seat dar Seat a inteles ca are nevoie de un cross-over mic pentru a supravietui pe piata si Seat Arona I a fost o masina necesara pentru ei pentru ca ei sunt un producator relativ mic si cross-over-ele mici, de volum, pana in 20,000 euro sunt cele mai profitabile masini momentan (in afara de cele de ultra lux care sunt cele mai profitabile dar Seat nu viseaza la a fi un producator de ultra lux la fel cum nici Eminescu nu a visat niciodata ca intr-o zi va veni Mihaela Ispas si ii va aprinde o lumanare la mormant)


Si daca reusesti sa o vinzi si mai ieftin de 20,000 euro teoretic e si mai bine, pentru ca in momentul in care am delirat acest articol Seat Arona I incepea de la 18200 euro fara rabla, deci realistic poti pleca cu un Arona nou cu 16500- 17000 euro. Doar ca in versiune de echipare Benone Sinulescu, iar la capitolul Benone Sinulescu nimeni nu e mai bun decat VW si in general portierele sunt optionale. Si poate zici ca sunt un nenorocit care ma pis in lift, dar realitatea spune ca multe lucruri de baza sunt optionale, cum ar fi cruise control, alarma, covorase sau reglaj pe inaltime al scaunelor.


Doar ca aici nu vorbim neaparat despre masini noi ci vorbim despre aproape masini si despre masini cumparate SH. Iar pe piata SH Seat Arona devine o propunere mai indecenta chiar si decat o gala de lupte de noroi unde participa divele din media, imbracate sumar. Asta pentru ca Arona e cu 2-3000 euro mai ieftin decat omologul T-Cross in conditiile in care e aproximativ aceeasi masina si se bate la pret cu Dacia Duster, o performanta demna de Marian Dragulescu si nu ma refer la batut femei. Iar in momentul in care am scris acest articol, Seat Arona I incepea de la 12000 euro pe piata SH si la banii astia e o masina decenta pentru un cuplu tanar care nu are copii si nu are nevoie de mai mult. Sigur, nu e cea mai calitativa, dar in zona asta auto banii vorbesc iar in cazul lui Arona vorbesc bine pentru ca e o masina decenta pentru ce ofera. Plus ca banii vorbesc dar nu-i aud yo.


Seat Arona I front side aproapemasini


Motoare Seat Arona I


Benzina



  • 1.0 TSI de 95 si 115 cai – Singurul benzinar care merita in mod realist pe Arona si cam singurul motor pe care merita sa arunci banii. Sigur, e consumator de ulei la fel cum sunt eu consumator de Babanu, dar macar e ieftin. Iar asta imi aduce aminte de reclamele cu ErDeeSh. Iti vine sa-ti bagi mana, dar macar e ieftin. Si se misca decent.

  • 1.5 TSI de 150 cai – Nu. Pe langa faptul ca e consumator de ulei mai e si ezitant si pleaca de pe loc la fel cum plec eu la munca asa ca nu te obosi. Plus ca motorul de 1.0 TSI e suficient pentru cei 2 metri patrati si 35 kg cat are masina.


Diesel


1.6 TDI de 95 si 115 cai – La fel ca si 1.0 TSI, e un motor modest pentru tinerii care vor o masina cu care sa mearga prin vacante, ceea ce e o situatie intalnita des pe la noi pentru ca multi tineri merg la munte si la mare aproape in fiecare luna, mai ales cei care se vor uita la genul asta de masina. Doar ca sa nu il cumperi si sa mergi doar prin oras cu el pentru ca vei ramane fara EGR, DPF, injectoare, volanta, ambreiaj, Sicutza, Morena.


 


Seat Arona I rear side aproapemasini


Probleme Generale Seat Arona I



  • Calitatea generala a interiorului pentru ca e un VW low-cost dar sincer e in media industriei.

  • Front Assist-ul are tendinta de a fi ca o nevasta suparata care stie ca ceva nu e in regula dar nici nu iti spune nimic si te lasa ca sa te dai cu capul inainte. La propriu. Asa ca va trebui sa te iei dupa vorba din mosi-stramosi care spune „sa nu ai incredere in femei si in franele de Dacie”, doar ca in versiunea ceho-spaniola.

  • Climatizarea este alimentata de catre un astmatic care tuseste printr-un pai asa ca ia-ti suficient Ciucas cu tine ca sa te racoresti.

  • Pentru ca e o masina din gama low-cost si pentru ca la VW masinile ieftine sunt chiar ieftine, insonorizarea slaba nu ar trebui sa te surprinda prea mult. In mod normal nu e o problema pentru o masina de oras cum e Arona, dar daca te tenteaza un 1.6 TDI cu care sa mergi in vacanta...dar de fapt nici cu ala nu vei merge cu viteze suficient de mari incat sa te deranjeze zgomotul.

  • Cutia DSG e o problema recurenta in grupul VAG si trebuie sa vina si momentul complementar, chiar daca pe Arona e o optiune mai rar intalnita. La fel ca si 1.5 TSI, DSG-ul pleaca de pe loc la fel cum pleaca Catalin Stefan Ion la munca in folosul comunitatii.


 


Seat Arona I rear aproapemasini


Verdict Seat Arona I


Daca ar fi sa o incadrez intr-un cuvant ar fi „cinstit”. E un mini-cross-over de oras care se bate la pret cu Suzuki Ignis si Dacia Duster si care e sub media pietei. Sigur, e o masina low-cost care nu se remarca prin nimic deosebit, avand un 1.0 turbo benzina manual si tractiune fata ca toate masinile din gama asta, dar cel mai important e ca arata bine si e ieftina. Asa ca daca vrei ceva cat de cat nou, ieftin si care arata bine, Seat Arona I e un candidat solid. La fel de solid ca oamenii aia care au crezut ca au cumparat namol la mare dar li s-a vandut ciment.


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.0 TSI de 95 de cai si pentru diesel 1.6 TDI de 95 cai. Astea sunt singurele cu care m-as incurca.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-08-29 11:12:04

    In tarile unde curge apa din perete, Arona nu prea are relevanta si nu este un rival pentru Duster (Duster e undeva pe locul 10 vanzari in Europa iar Sandero e pe locul 2 si cea mai bine vanduta masina cu motor cu combustie, pe locul 1 din Europa e Tesla Model Y si apoi pe 2 e umilul Sandero). Dar in Romanistan oamenii nu cumpara Duster pentru simplul fapt ca e Dacia si prefera un Seat sau o Skoda doar de dragul marcii si nu neaparat ca e Seat bun ci e Dacia prost.

  • AproapeMasini

    2023-08-29 11:12:04

    In tarile unde curge apa din perete, Arona nu prea are relevanta si nu este un rival pentru Duster (Duster e undeva pe locul 10 vanzari in Europa iar Sandero e pe locul 2 si cea mai bine vanduta masina cu motor cu combustie, pe locul 1 din Europa e Tesla Model Y si apoi pe 2 e umilul Sandero). Dar in Romanistan oamenii nu cumpara Duster pentru simplul fapt ca e Dacia si prefera un Seat sau o Skoda doar de dragul marcii si nu neaparat ca e Seat bun ci e Dacia prost.

  • AproapeCazane

    2023-08-28 18:47:09

    Nu inteleg cum acest Matiz e concurent cu Duster (care e minim dublu ca dimensiuni), dar ce stiu eu!?

  • AproapeCazane

    2023-08-28 18:47:09

    Nu inteleg cum acest Matiz e concurent cu Duster (care e minim dublu ca dimensiuni), dar ce stiu eu!?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA