Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Jaguar Land Rover este la urma clasamentului de digitalizare al producatorilor de automobile

Marcile centrate pe software din SUA si China sunt in cea mai buna pozitie pentru a-si monetiza expertiza tehnologica, iar Jaguar Land Rover nu este printre ele.



Sursa: cleantechnica.com


Producatorii de automobile electrice, cum ar fi Tesla si Nio, au eclipsat marci consacrate precum Jaguar Land Rover si Toyota intr-un nou clasament care evalueaza companiile in functie de abilitatile lor de software.


Digital Automaker Index a fost creat de firma de consultanta Gartner pentru a evalua producatorii de automobile in opt domenii centrate pe software. Aceste scoruri sunt tabulate pentru a veni cu un clasament general, care in acest an acopera 20 de producatori auto.


Categoriile includ cultura si leadership, talent, arhitecturi, vehicul conectat, conducere autonoma, electrificare, cockpit inteligent si potential de vanzari online. Scopul principal al indexului este de a determina care marci sunt in cea mai buna pozitie pentru a-si monetiza capacitatile software, ceea ce va fi o parte esentiala a succesului lor viitor.


Stellantis, de exemplu, intentioneaza sa genereze aproximativ 20 de miliarde de euro (aproximativ 22 de miliarde de dolari) pana in 2030 din oferte de produse si abonamente activate de software. Cu toate acestea, producatorul auto ocupa locul 14 din 20 in indicele Gartner.


Clasamentul Stellantis subliniaza o problema cheie cu care se confrunta majoritatea marcilor consacrate. Ei nu realizeaza destul de repede evolutia promisa in companii de tehnologie de la producatorii de automobile.


„Daca nu abordeaza acest lucru, pur si simplu se va deteriora. Apoi, intr-o zi, s-ar putea sa se termine jocul”, a declarat intr-un interviu analistul Gartner Pedro Pacheco.


Tesla a terminat pe locul 1, urmata de Nio si Xpeng din China, iar startup-urile americane Rivian si Lucid completand primele cinci.


Pacheco a comentat despre companiile cu o cultura corporativa bazata pe software ca au obtinut scoruri mai mari decat cele care inca vorbesc despre a deveni companii de tehnologie.


Tesla si Nio au obtinut cele mai bune scoruri la categoria cultura si leadership, deoarece au „un numar mare de membri de conducere cu experienta puternica in lumea digitala”, potrivit indexului. Tesla si Nio au obtinut, de asemenea, punctajul maxim de cinci puncte pentru ca au o structura de management in care sefii de informatii si directorii digitali raporteaza direct CEO-ului.


Daca CEO-ul este direct implicat cu CIO si CDO, aceasta pune companiile intr-o pozitie mai buna pentru a „lua decizii strategice care sa conduca la o mai buna monetizare a software-ului”, potrivit indexului.


Vicepresedintele executiv Nio si presedintele Comitetului de produse, Mark Zhou, a declarat la Salonul auto de la Shanghai din acest an ca el si fondatorul si CEO-ul companiei, William Li, se intalnesc in fiecare saptamana pentru a discuta pe subiecte tehnologice.


Sursa: community.thriveglobal.com


O alta categorie cheie reprezinta vanzarile online, deoarece Pacheco a spus ca dealerii sunt interesati sa vanda masini, nu diferitele oferte de software ale marcii. Prin urmare, producatorii de automobile trebuie sa exceleze aici daca doresc sa-si monetizeze ofertele de software.


„Daca un producator auto nu este foarte bun in ceea ce priveste vanzarea online, atunci va avea mari dificultati in vanzarea de software”, a spus Pacheco.


In partea de jos a listei, in ordine descrescatoare, au fost Honda, Toyota, SAIC Motor, Mazda si JLR.


Pacheco a spus ca Gartner intentioneaza sa actualizeze clasamentul anual, folosindu-l ca un barometru pentru a masura evolutia marcilor, adaugand ca si marcile care sunt in top in 2023 au loc de imbunatatire.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA