Subaru Forester IV probabil e cel mai uitat Forester dintre Forestieri si nu inteleg neaparat de ce pentru ca e primul Forester comercial si cu care poti trai.

Subaru Forester oricum nu a fost cel mai popular mobil motorizat cu propulsie mecanica cu care cei nascuti vii si suverani sa se poata deplasa in scopuri personale pe drum, ca strazile nu sunt ale lor, sunt ale noastre. Au asfaltat pamantul nostru abuziv, fara aprobarea noastra, si acuma ce zice – „Daca noi am pus betonul nostru, sa le luam si banii la fraieri, la oi”. Dar agentii astia criminalo-mafiot din statul asta care n-au nici act de infiintare si nici statul roman nu exista, statul roman nu exista, noi suntem o corporatie.

Prima generatie si a doua generatie de Forester si-au construit un cult demn de Gregorian Bivolaru si pe buna dreptate, sunt masini foarte bune. Masini strasnice, relativ fiabile si care devin mai bune pe masura ce suprafata pe care merg devine mai proasta. Masini de distractie, de off-road, de pescuit, de golaneala. De la un 2.0 benzina de 125 de cai pregatit pentru off-road pana la un 2.5 Turbo de 220 cai stock si 6 meleoane de cai (frumosi) putere cu care sa iti bati de joc de Impreza, Lancer si alte masini suficient de nebune incat sa se ia la tranta cu el.

Apoi a venit degeneratia a treia si lucrurile au degenerat decat lucrurile din Peluza Sud pentru ca Subaru s-a gandit sa-si incerce norocul cu primul boxer diesel si nimeni nu s-ar fi asteptat sa fie un esec total. Da, a fost un esec total. Si ce au facut cu Subaru Forester IV? Au pus acelasi motor diesel boxer. Poate ca voi face un articol separat despre motorul boxer diesel, dar din punct de vedere ingineresc nu e o idee buna.

Subaru Forester IV front side aproapemasini

Si ce au facut cu Forester IV?

  • L-au facut mai prietenos cu publicul larg. Nu mai e la fel de competent off-road ca generatiile anterioare, dar cei de la Subaru si-au dat seama ca majoritatea cumparatorilor nu au nevoie de toata tehnologia si nu vor face atat de mult off-road si l-au facut ceva mai confortabil si mai calitativ.
  • S-au adus scaune noi, mai inalte, s-a adus un sistem audio mai performant care nu e doar Viorel Adam cantand Baby Shark, spatiu interior mai mare, jante pe 18 inci ca aia 30-40 de au coborat din taxi maxi.
  • De aici incepe si tirania cutiei CVT Lineartronic pentru ca in general cutiile CVT nu sunt cele mai fiabile, sportive, responsive si nici nu pot tracta prea mult. Dar in teorie daca ai un stil de condus civilizat si nu abuzezi, cutia va rezista mai mult decat alte CVT-uri de la alti producatori, dar asta doar te face cel mai longeviv muribund.

 

Subaru Forester IV rear aproapemasini

Motoare Subaru Forester IV

Benzina

  • 2.0 FB20 si FA20F de 150 si 240 cai – Practic, singurul motor care merita cumparat si care trebuia sa fie oferit in grila de program Subaru. Odata cu venirea lui Forester IV in 2014, motorul FB20 a fost modernizat si el si acum consuma mai putin ulei. Tot mai consuma, dar mai putin. Si in continuare e certat cu GPL-ul la fel cum e Florin Calinescu suparat pe acele „boarfe nenorocite” care i-au inscenat dosarul de prostitutie infantila prietenului sau, domnul Dan.
  • 2.5 FB25 de 175 cai – Disponibil doar intre 2014 si 2017, dupa care a fost retras din grila de program. Acelasi FB25 de pe generatia anterioara, cu aceleasi probleme de dependenta de ulei la fel cum sunt eu dependent de Roxana Ionescu, aceleasi probleme cu chiuloasa. Personal voi urma sfatul lui Bosquito si voi spune „Pas”.

Diesel

2.0d EE20 de 150 cai – Poate ca intri pe anunturi si vezi Subaru Forester din 2015 2.0 diesel la un pret de 6500-7000 euro si te gandesti „wow, ce afacere, am dat pontul mileniului si am facut o descoperire mai mare decat misterul branzeturilor Del”. Cum sta situatia si in cazul lui Outlander III diesel dar nu cum stateam eu asta vara, pe nisip, rupt, in mana goala. Daca e prea bun ca sa fie adevarat, probabil ca nu e adevarat. Iar in cazul lui 2.0 diesel boxer de la Subaru motoarele sunt de unica folosinta si au urmatoarele probleme : Vibrochen rupt, ambreiaje rupte, bujii rupte, probleme la regenerarea filtrului de particule. Asa ca ia un benzinar, pentru ca Subaru face doar boxer benzina.

 

Subaru Forester IV interior aproapemasini

Probleme Generale Subaru Forester IV

  • Calitatea interioarelor e ca la Brasoveanca, doi pasi inainte si unul inapoi. Chiar daca e ceva mai confortabil decat generatiile anterioare, Subaru Forester IV si Subaru in general inca se remarca prin interiorul sponsorizat de catre Stefan Mandachi – Spartan. Utilitar si spartan.
  • E un Subaru deci trebuie sa vina momentul complementar legat de consumul de carburant. De fapt, doar de consumul de benzina pentru ca la diesel vorbim despre consumul de piese si oricum e la fel de bun ca berea scapata pe jos. Sau ca un invitat care ti-a lasat doar 100 euro la o nunta. 
  • Masina asta se strica la fel cum face Mihaela Ispas sex – „rar da’ bine”, in sensul ca piesele sunt destul de scumpe. 

 

Subaru Forester IV side aproapemasini

Verdict Subaru Forester IV

Nu inteleg de ce generatia asta de Forester a fost mai neglijata decat mine cand am fost mic. Plus ca acest Forester aduce foarte mult a BMW Seria 3 E90 in sensul ca face tranzitia de la masini utilitare de off-road spre masini de duzina, cu care sa poata trai si cumparatorul mediu. Daca Seria 3 a facut trecerea de la analog (ha ha, anal) la digital, Subaru Forester IV face tranzitia de la roabe exceptionale de camp la masini de oras. La fel cum si Veritasaga era intre dezamagire si speranta, pentru ca Veritasaga nu se asculta, se simte.

 

Ce motoare recomand? Motorul pe benzina de 2 litri de 150 de cai e tot motorul de care ai nevoie, iar dieselul nici nu ar trebui sa fie luat in considerare.