Avem heads-up display? Avem. Avem volan in 2 spite ca la S Class? Avem. Avem motorizari hibride? Avem. Si atunci ce nu avem? Femei…asta, vanzari. Skoda Octavia IV.

In mod normal ar trebui sa am grija ce scriu despre Skoda Octavia IV la fel cum a trebuit sa am grija ce scriu pe raportul de la Resurse Umane pentru agresiune verbala, sexuala, metasexuala, expunere indecenta si alte lucruri despre care nu vreau sa vorbesc si departamentul de Resurse Umane le considera „confidentiale”. Dar nu am sa fac asta.

Pentru ca masina nationala a romanilor care cauta chilipuri bune la toate pentru ca nu isi permit mai mult dar totusi vor sa para mai instariti a schimbat placa in 2019 si ne-a cazut moaca. Si cu asta trebuie sa scriu un articol diferit pentru romani decat pentru piata internationala, pentru ca romanul e o specie aparte de om.

Ideea de baza fiind ca Skoda Octavia IV trebuia sa se adapteze vremurilor si grupul VAG a aruncat cu dotari in Octavia la fel cum au aruncat Iliescu si Nica Leon injuraturi intre ei, printre care si faimosul „Mai animalule!” si uite asa avem clima automata pe doua voci…zone, nu voci. Zone. Heads-up Display. Volan in doo spitze. Faruri Matrix-LED furate de pe Audi A6. Directie progresiva. Si aici urmeaza si problema cea mai mare pentru romani – incepe de la 25,000 euro in momentul in care am delirat acest articol. Si asta pentru un 1.5 TSI de 115 cai, manual. Ceea ce iese puternic din zona de masini low-cost si cu asta si-a alungat clientela de baza. Adica, un Renault Megane IV berlina incepe de la 19000 euro si vine cu un 1.3 TCe de 140 cai, Toyota Corolla Sedan incepe de la 22,000 euro si vine cu un 1.5 benzina de 125 cai. La naiba, in puii mei (sambata seara de la 20:00), Suzuki Swace 1.8 benzina hibrid si break incepe de la 26,850 euro.

 

Si atunci merita sa cumperi Octavia IV?

Da, pentru ca lucrurile incep sa isi revina la fel cum iti revii din mahmureala 3 zile dupa ce ai baut. Ca si achizitie noua, Skoda Octavia IV nu mai este atractiva pentru romani deci 1 – 0 pentru Mihaela Ispas. Dar pe piata SH Skoda Octavia IV ramane una din ultimele masini clasice de familie – clasicul break / combi / dric. Personal nu m-as obosi cu Octavia berlina pentru ca e prea scumpa pentru ce ofera si concurenta e mult mai buna, dar pentru versiunea break, ca si o masina de vacante si de familisti convinsi Skoda Octavia IV 2.0 TDI manual break ramane una din cele mai solide optiuni de pe piata, mai ales in aceste vremuri ca ochii mei – tulburi si goi. Singurii rivali reali sunt Renault Megane doar ca Megane-ul e limitat la 1.6 diesel, si VW Passat. Doar ca Octavia face 80% din ce face Passat-ul dar la 70% din pret si oricum cand ai un break de genul asta nu vrei dotari scumpe gen piele si aer conditionat reglabil pentru locurile din spate sau orice fel de dotare care poate fi atinsa si distrusa de catre copii mici.

Skoda Octavia IV front side aproapemasini

Motoare Skoda Octavia IV

Benzina

  • 1.0 TSI de 110 cai – Nu.
  • 1.5 TSI ACT de 130 si 150 cai – Da, exista si versiunea CNG de 130 de cai, dar daca nu vrei sa ajungi ca tipu din Pantelimon l-as evita. De fapt, as evita si 1.5 TSI-ul de 150 de cai pentru ca atat motorul asta cat si 1.0 TSI sunt consumatoare de ulei la fel cum cetatenii sunt consumatori de Neumarkt prin gari. Mult si la bidon.
  • 2.0 TSI de 190 si 245 cai – Intradevar motoare de senzatie, doar ca piata pentru Octavia 2.0 TSI e mai mica decat bugetul meu pentru aceasta fosa septica online. In afara de consumul de ulei specific grupului VAG, nu ar trebui sa ai emotii si nici nu conteaza atunci cand ai 200 de cai la dispozitie.

Diesel

2.0 TDI de 116 si 150 cai – Sincer asta e singurul motor cu care trebuiau sa vanda Octavia IV, pentru ca vechiul 1.6 TDI de pe degeneratia anterioara a fost pensionat. Si ca sa ai un motiv real ca sa cumperi Passat-ul, acolo 2.0 TDI vine doar cu 150 si 190 de cai putere. Dar pentru familistul mediu, cumparator de Octavia, versiunea de 116 cai e tot motorul de care are nevoie. E fiabil, e decent, e Ri Energy, care face din tine, super tine! Doar sa nu il plimbi prea des prin oras pentru ca se va infunda DPF-ul si volanta va pica mai des decat te astepti.

Hibrid

1.4 TSI Plug-in Hibrid de 204 si 245 cai – As vorbi despre motorizarea hibrida dar din pacate toata lumea s-a orientat spre 2.0 TDI pentru ca acel motor face cel mai mult sens. Cat despre motorizarea hibrida sunt probleme pe partea de incarcare a sistemului hibrid asa ca nu mi-as da de treaba singur. TeDeI.

Skoda Octavia IV combi aproapemasini

Probleme Generale Skoda Octavia IV

  • Din pacate VW a aruncat cu optiuni si senzori in Octavia dar a uitat ca sa le mai testeze asa ca obisnuieste-te cu bradul de Craciun in bord. Probleme constante pe partea de infotainment si senzori, iar Octavia IV are senzori pentru senzori.
  • Momentan e prea nou modelul ca sa putem discuta despre asta, dar Octavia are un istoric lung de rugina asa ca pregateste-te in viitor.
  • Da, sunt foarte multe jucarii si optionale pe Octavia IV dar toate costa, pentru ca e VW si COVORASELE SUNT OPTIONALE. 

Skoda Octavia IV berlina aproapemasini

Verdict Skoda Octavia IV

E posibil sa fie ultima strigare, ultima plimbare pentru break / combi / dric si pentru Octavia in general asa ca profita cat mai poti. Si raman la ideea de la inceput, Skoda Octavia IV 2.0 TDI de 116 cai, cutie manuala si in caroserie break ramane una din ultimele masini clasice de „am 45 de ani, 2 copii, am renuntat la visele mele dar macar ne plimbam in fiecare luna”. Categoric nu mi se adreseaza, dar pentru categoria asta de cumparatori e una din ultimele strigari ale industriei.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.0 TSI de 115 cai, dar tot interesul se invarte in zona lui 2.0 TDI si sincer varianta de 116 cai e tot motorul de care familistul convins are nevoie.