Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Un Ferrari GTO din 1962 a fost scos la licitatie pentru un pret record

A fost cel mai scump Ferrari vandut vreodata la licitatie si cea mai scumpa masina clasica vanduta in mod public oriunde in lume anul acesta.



Sursa: ferrari.com


Un Ferrari 330 LM / 250 GTO din 1962 Scaglietti, ravnitul constructor de caroserii italian, s-a vandut cu 51,7 milioane de dolari la o licitatie RM Sotheby’s pe 13 noiembrie in New York City.


Jim Jaeger, un colectionar proeminent din Ohio si co-fondator al companiei care a venit sa produca radare Escort, a detinut masina timp de aproape patru decenii inainte de vanzare. Un purtator de cuvant al RM Sotheby‘s nu a identificat noul proprietar.


Pretul final a fost de 47 de milioane de dolari, o prima de asigurare de l cumparator de 10% a adus pretul total la 51,7 milioane de dolari. In ciuda recordului, pretul final de vanzare a fost mai mic decat asteptarile. In zilele premergatoare vanzarii, RM Sotheby’s listase valoarea vehiculului „depasind” 60 de milioane de dolari.


„Locul sau in istorie este de necontestat”, a declarat Oliver Barker, presedintele Sotheby’s Europa, la inceputul vanzarii.


Masina s-a vandut in mai putin de 20 de minute si a pornit de la 34 de milioane de dolari. Licitarea a ramas constanta intre ofertantii in principal prin telefon si s-a incheiat in ultimele momente, cand doi ofertanti au strans in jur de 47 de milioane de dolari. Atat masina, cat si ofertantul castigator, au fost prezenti fizic in timpul vanzarii, a confirmat un purtator de cuvant.


Vehiculul de curse V-12 ocupa primul loc al celor mai scumpe masini vandute in acest an.


Maximul anterior a fost un Ferrari 412P Berlinetta din 1967, care s-a vandut cu 30,2 milioane de dolari pe 17 august.


„Acea parte a pietei nu s-a schimbat deloc”, spune Juan Diego Calle, fondatorul si CEO al Classic.com.


Vopsita stacojiu si purtand un model de curse nr. 7, masina este speciala deoarece este singurul exemplu Ferrari GTO echipat initial cu un motor de 4 litri si singurul GTO Tipo 1962 din fabrica care a fost condus de Scuderia Ferrari. In 1962, a obtinut o victorie la clasa si un loc al doilea in general la cursa de 1.000 km de la Nurburgring.


Sursa: forbes.com


Cu toate acestea, nu se apropie de cea mai scumpa masina vanduta vreodata la licitatie, un Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe din 1955 a luat 142 de milioane de dolari in 2022.


Dar GTO Tipo reflecta puterea si stabilitatea pietei pentru cele mai bune Ferrari-uri chiar si in perioadele economice incerte. Alte vanzari mari in 2023 includ Ferrari 250 GT SWB California Spider din 1962, care s-a vandut cu aproximativ 18 milioane de dolari la o licitatie Gooding & Co. pe 2 martie si un Ferrari 250 LM din 1964, care s-a vandut cu 15,7 milioane de euro la o licitatie Artcurial pe 5 iulie.


Anterior, cel mai scump Ferrari vandut vreodata in public a fost un Ferrari 250 GTO din 1962, care a luat 48,4 milioane de dolari la o licitatie RM Sotheby’s in 2018, a confirmat un purtator de cuvant al RM Sotheby’s. Acela, care are o istorie de curse mai puternica, este considerat de expertii marcii drept unul dintre cele mai autentice si originale dintre toate exemplele GTO, se spunea catalogul RM Sotheby’s la acea vreme.


Incepand cu 3 noiembrie, totalul total al vanzarilor de masini clasice pentru anul a scazut cu 23,4% de la an la an, de la 321,4 milioane de dolari in 2022 la 245,9 milioane de dolari in acest an, potrivit Classic.com. Licitatiile anuale din cadrul Saptamanii Auto Monterey, considerata un punct de referinta pentru valorile de piata, au ajuns la putin peste 400 de milioane de dolari in cinci case de licitatie, in scadere fata de 473 de milioane de dolari anul trecut.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA