Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Renault investeste 430 de milioane de dolari in fabrica din Turcia

Fabrica din Bursa din Turcia a producatorului auto va furniza vehicule Renault hybrid in Europa.



Sursa: en.wheelz.me


Grupul Renault investeste 400 de milioane de euro (430 de milioane de dolari) pentru a-si transforma fabrica din Bursa, Turcia, intr-un hub international de export, prin adaugarea a patru modele noi pana in 2027, incepand cu productia SUV-ului mic Duster de a treia generatie, un model Dacia care va fi vandut ca Renault in afara Europei.


Duster va fi urmat de doua SUV-uri in 2026 care se vor baza pe noua platforma modulara a Grupului Renault. Renault nu a oferit detalii despre al patrulea model, desi a spus ca primele trei vor fi SUV-uri mici sau compacte.


Noile alocari de productie fac parte din strategia Renault de 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) de a-si creste afacerile in afara Europei, in special dupa inchiderea operatiunilor sale in Rusia anul trecut. Planul urmareste sa dubleze veniturile per vehicul vandut in afara Europei pana in 2027.


Turcia este unul dintre cele cinci centre din plan, alaturi de Brazilia, Maroc, India si Coreea de Sud.


Primul model pentru pietele globale anuntat pe platforma modulara este Kardian, un SUV mic care va fi lansat in America Latina si Maroc anul viitor. In total, vor exista opt modele destinate pietelor non-europene, inclusiv cinci de dimensiuni compacte sau mai mari. Doua modele vor fi construite pe o platforma dezvoltata cu Geely.


Fabrica din Bursa construieste masina mica Renault Clio si berlina Renault Megane (un model de piata turceasca). In 2022, fabrica a asamblat 206.000 Clio, dintre care majoritatea au fost exportate in Europa, si 41.000 berline Megane.


Odata cu noile modele viitoare, masinile construite in Bursa vor fi exportate intr-un total de 80 de tari, inclusiv fostele republici sovietice din Asia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Pe langa noile modele, fabrica va construi si componente hybrid de propulsie care vor fi exportate in Europa.


Renault nu a dat obiective specifice de vanzari, dar a spus ca adaugarea de modele la Bursa ar ajuta la umplerea capacitatii neutilizate. Capacitatea maxima a fabricii din Bursa este de 390.000 de unitati pe an si pana la 40.000 de unitati suplimentare pot fi externalizate catre un partener local.


Renault si partenerul sau turc, Oyak, vor investi peste 400 de milioane de euro in noile modele si propulsoare. Jan Ptacek, seful Renault Turcia, a declarat la o conferinta de presa la Istanbul ca Renault va dubla personalul de ingineri din Bursa la 500 de oameni pana in 2025.


Sursa: whichcar.com.au


De asemenea, Renault urmareste sa-si creasca cota de piata in Turcia, o piata cu peste un milion de vanzari anuale, dar care este supusa unor fluctuatii mari de volum legate de economia volatila a tarii.


Fabrice Cambolive, CEO al marcii Renault, a declarat ca scopul este de a fi marca lider in Turcia prin extinderea ofertei de SUV. Fiat este cel mai popular brand din Turcia, cu o cota de piata de 14,6 pana in septembrie. Renault este pe locul doi, cu o cota de 11,3%.


Opt dintre cele mai populare 10 placute de identificare sunt asamblate in Turcia, unde SUV-urile castiga popularitate in ciuda preferintei traditionale a cumparatorilor pentru berline. Ptacek a spus ca ponderea SUV-urilor pe piata totala a Turciei a crescut la 50% in 2023, de la 21,5% in 2018.


O alta parghie de crestere a marcii Renault va fi electrificarea gamei de produse cu vehicule hibride si electrice cu baterie, a spus Cambolive. Renault a spus ca vehiculele electrificate (hybrid si complet electric) vor reprezenta o treime din vanzarile sale in Turcia pana in 2027.


Pornind de la zero, piata vehiculelor electrice a crescut in Turcia in ultimii doi ani, in parte din cauza cotelor de impozitare favorabile.


Cota de piata a vehiculelor complet electrice a fost de 8% in noiembrie si de 5% din ianuarie pana in noiembrie. Principala oferta de vehicule electrice a Renault, Megane E-Tech, a avut vanzari de 2.500 de unitati pana in luna noiembrie a acestui an, cu 600 vandute doar in noiembrie.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA