BYD reduce in prezent aproape fiecare model electric si hybrid pe care il vinde, ca parte a unei campanii de marketing care declara „electricitatea este mai ieftina decat petrolul”.
Nemultumit sa detroneze Tesla ca cel mai bine vandut producator de vehicule electrice din lume, BYD si-a pus ochii pe ademenirea clientilor departe de Toyota si Volkswagen intr-una dintre cele mai agresive runde de reduceri vazute in razboiul preturilor din China.
In prezent, producatorul auto reduce aproape fiecare model electric si hybrid pe care il vinde, ca parte a unei campanii de marketing care declara „electricitatea este mai ieftina decat petrolul”.
Datele de pe portalul auto chinez 16888.com analizate de Bloomberg News arata ca BYD a redus preturile la peste 100 de versiuni de modele existente in comparatie cu luna decembrie si a relansat alte 70 de modele cu preturi mai mici. Aproximativ singurele vehicule neafectate provin de la noua sa marca Yangwang, inclusiv supermasina recent lansata, care costa 1,68 milioane de yuani (233.000 de dolari).
In special, cel mai accesibil vehicul electric de la BYD a devenit si mai ieftin. Hatchback-ul Seagull a fost redus cu 5% la 69.800 de yuani, sau mai putin de 10.000 de dolari, ceea ce scade pretul mediu al unui vehicul electric in SUA cu peste 50.000 de dolari. BYD si-a redus cel mai bine vanduta berlina Qin Plus si mai puternic, cu 20%, pana la un pret de pornire de 79.800 de yuani.
In timp ce producatorii chinezi de vehicule electrice si-au prezentat, in general, modelele la cumparatorii de masini pentru prima data in orase bogate precum Shanghai si Shenzhen, reducerile totale ale preturilor BYD au ca scop convingerea soferilor sa renunte la masinile pe benzina si sa treaca la electricitate, incercand totodata sa castige clienti in orase mai mici si zone rurale care anterior nu isi puteau permite un vehicul electric.
Strategia este o amenintare pentru Toyota, Volkswagen si Nissan, care au intarziat cu totii tranzitia la vehiculele electrice si prin urmare si-au vazut vanzarile in China suferind. „Aceasta este runda a doua a razboiului preturilor”, a declarat Bill Russo, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Automobility din Shanghai.
Reducerile mari supraalimenteaza vanzarile Qin Plus si Seagull au spart ambele cele mai vandute cinci berline sau hatchback-uri in primele doua luni ale acestui an. Acum un an, Sylphy de la Nissan, alimentat cu benzina, era cel mai vandut, urmat de Lavida de la VW. Sylphy si Corolla de la Toyota se numara printre masinile numite de analistii Morgan Stanley intr-un raport din 19 februarie ca fiind sub cea mai mare amenintare din cauza reducerilor BYD.
„Vehiculele cu energie noua reduc semnificativ preturile”, a scris Cui de la PCA pe blogul sau, adaugand ca unii producatori de vehicule cu motoare cu ardere au ajuns la un nivel cu reducerile lor. Vehiculele cu energie noua, care includ modele complet electrice si hybrid plug-in, au reprezentat 35,8% din vanzarile de masini noi in februarie, potrivit Bloomberg Intelligence.
BYD va publica marti rezultatele pentru 2023. In timp ce compania a semnalat deja un profit anual cuprins intre 29 de miliarde de yuani si 31 de miliarde de yuani, analistii si investitorii vor cauta semne ca razboiul preturilor atinge marjele.
Cea mai recenta escaladare a razboiului preturilor ar putea grabi, de asemenea, o zdruncinare a sectorului vehiculelor electrice din China, deoarece producatorii mai slabi sunt fortati sa fuzioneze sau sa iasa din afaceri.
China are „prea multe marci, prea multe modele pe piata”, a declarat saptamana trecuta Yuqian Ding, seful de cercetare auto al HSBC Qianhai, pentru Bloomberg Television. „Industria trebuie sa fie consolidata”.
Similar Articles