Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Declinul berlinei de dimensiuni medii

Segmentul berlinei de dimensiuni medii, candva hipercompetitiv, s-a redus rapid, cazand victima inovatiilor in ambalarea vehiculelor si schimbarii gusturilor consumatorilor.



Sursa: topgear.com


Limuzina de dimensiuni medii a fost candva chintesenta masinii de familie si unul dintre cele mai competitive segmente din S.U.A.


Nu si in aceste timpuri. Cand berlina de dimensiuni medii numarul 3 al natiunii, Chevrolet Malibu, isi va incheia productia in acest an si Subaru Legacy va fi intrerupt dupa modelul din 2025, vor exista doar cinci berline de dimensiuni medii disponibile in SUA, mai exact, toate importurile asiatice:



  • Toyota Camry

  • Honda Accord

  • Nissan Altima

  • Kia K5

  • Hyundai Sonata


Toyota, care a ramas cu un portofoliu de produse foarte diversificat, in timp ce altii au iesit din segmentele auto, spune despre Camry-ul sau cel mai bine vandut ca nu pleaca nicaieri. Dave Christ, seful marcii Toyota in America de Nord, a declarat recent pentru Automotive News: „Inca mai credem ca merita sa investim in autoturisme si vom ramane dedicati acestui lucru”.


Automotive News Research & Data Center a urmarit vanzarile din S.U.A. ale fiecarei placute de identificare berlina de dimensiuni medii din 2009. In 2012, berlinele de dimensiuni medii au comandat 16,7% din piata americana intr-un numar de 2.424.213 vehicule. In 2023, cota a scazut la 5,7%, sau 884.949 vehicule.


Desi aceasta este doar o mica parte din lunga istorie a industriei, datele ofera cateva indicii:


Marea recesiune: Sub o presiune financiara extrema, General Motors a desfiintat Saturn, Pontiac si Oldsmobile ca parte a reorganizarii falimentului supravegheate de guvern in 2009, ceea ce a insemnat sfarsitul mai multor placute de identificare. Ford Motor Co., care a simtit, de asemenea, presiunea recesiunii, a incheiat Mercury in 2011, optand sa se concentreze pe Ford si Lincoln.


Crossover-ul este astazi „masina de familie”: Inspirandu-se din popularitatea crescanda a SUV-urilor, producatorii de automobile si-au modificat platformele auto  pentru a oferi consumatorilor mai mult spatiu pentru cap, mai mult spatiu de incarcare si o pozitie de sedere mai mare ,adesea la un cost suplimentar relativ scazut in comparatie cu rentabilitatea lor crescuta. Crossoverele compacte, nu omologii lor de dimensiuni medii, au inlocuit berlinele de familie. Astazi, doar aproximativ 1 din 5 vanzari de vehicule usoare din S.U.A. este o masina, spre deosebire de un crossover, SUV, furgoneta sau pickup.


Sursa: hyundaiusa.com


Producatorii auto au redus oferta de modele a berlinei de toate dimensiunile, cu vanzari lente, pe masura ce vanzarile crossover au crescut.


Marcile care au renuntat la berlinele de dimensiuni medii in SUA din 2010 sunt Chrysler, Dodge, Mazda, Mercury, Mitsubishi, Suzuki si Volkswagen.


In timp ce masinile reprezinta o buna parte din vanzarile de vehicule electrice, marcile de lux isi electrifica portofoliile, iar marcile principale au inceput sa lanseze crossovere electrice pentru a se potrivi gusturilor consumatorilor pentru omologii lor cu combustie.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA