Probabil te va pali nostalgia de zici ca te simti iarasi tanar(a) si in putere, dar trebuie neaparat sa vorbim despre Renault Megane I.
Suntem in 1995 si mare lucru nu se intampla, asa ca noul presedinte francez Jacques Chirac s-a gandit sa faca lucrurile mai interesante. Sau poate ca in industria auto din Europa era panica generala pentru ca incepea asaltul masinilor japoneze, cam la fel cum se intampla 30 de ani mai tarziu doar ca vorbim despre masinile chinezesti. Asa ca francezii nu au stat cu bagheta in san si au trecut la treaba.
Ce au adus nou ca sa faca fata asaltului carpato-danubiano-pontic?
- Dezvoltarea incepe in 1990 si inginerii au venit cu 4 concepte foarte diferite si au fost acceptate toate, intr-o singura masina. Aveau un concept de Laguna mai mica, de unde a iesit Megane berlina, avea un concept cu 4 portiere si fund rotund si a iesit Megane hatchback, un concept cu 2 porti si un fund normal si a iesit Megane coupe, si in final a fost si conceptul de Megane Cabrio. Si toate 4 au fost aprobate si toate 4 au trebuit sa convetuiasca. Si odata cu faceliftul din 1999 au fost 5, pentru ca apare si versiunea break.
- Apoi a venit partea de siguranta. Renault nu s-a obosit prea mult pe partea mecanica dar au investit foarte mult in siguranta si de aici incepe obsesia Renault pentru siguranta, la vremea ei fiind prima masina din clasa ei care a obtinut 4 stele NCAP. A fost prima masina din clasa ei care avea centura de siguranta pentru locul din mijloc de pe bancheta, avea centuri cu pretensionare pentru locurile din fata, avea airbag si la sofer si nu doar la pasager
Si pe partea mecanica?
Francezii n-au mai avut timp si nici chef de asa ceva, asa ca au luat vechea platforma de Renault 19 si au modernizat-o. Au mai pus o injectie multipunct acolo unde era carburatie, au mai pus un airbag, au mai actualizat cutiile de viteze, dar per total Renault Megane I nu are ce povesti neaparat pe partea mecanica. Se vede ca nu asta a fost focului belgienilor de la Renault atunci cand au proiectat primul Megane.
Si cum s-a descurcat?
Foarte bine. Renault Megane I poate ca nu era la fel de fiabil ca restul compactelor din Europa, dar in 1996 aveai de ales intre Megane si Golf III si Astra F. Megane-ul era ani lumina peste ca si aspect, dotari si siguranta, doar ca era in urma ca si fiabilitate si motoare. Dar ce mai conteaza, atata timp cat cumperi masina de noua? Iar majoritatea motorizarilor s-au dovedit a fi decente si fiabile in timp, iar in 20-25 fiabilitatea generala nu mai are relevanta pentru ca oricum toate au o varsta si din pacat in pacat ne vom naste din nou si vom fi mereu altii si tot aceiasi mereu.

Motoare Renault Megane I
Benzina
- 1.4 E7J si K4J de 70, 75 si 98 cai - Nu stiu cat ai sa il gasesti sub capota lui Megane I, dar cu siguranta vei gasi vechiul Cleon-Fonte la treaba pe Solenza, sau ce a mai ramas dintr-o Solenza in 20-25. Un predecesor al legendarului 1.4 MPi de pe Golan, motorul E7J avea sa fie inlocuit de legendarul K4J de pe Golan si amandoua sunt motoare decente, dar cel K4J e legendarul motor de 1 miliard de km. Sau milion de km? Cine stie. Important este sa schimbi motorasul pas cu pas cand se strica.
- 1.6 K7M si K4M de 90 si 110 cai - Bobinele de inductie sunt prea aproape de motor si se prajesc constant, dar cam atat poti spune despre legendarul 1.6 K4M de 110 cai, folosit intens pe Megane II, Logan, Duster, Qashqai si in esenta cu motorul asta s-a facut taximetrie la greu in Romania. Si daca a fost suficient de bun pentru taximetristi, atunci e suficient de bun si pentru tine.
- 1.8 F4P de 120 cai - Gasit de obicei pe primul Laguna, motorul asta e fiabil in sinea lui, dar electricele il omoara. Si pierderile de ulei. Si ocazionalul motoras pas cu pas. De aceea mai bine cumpara unul cu benzinarul de 1.6 K4M.
- 2.0 F3R, F4R, F7R si F5R de 115, 139, 140 si 150 cai - La fel, ai un 2.0 benzina aspirat de moda veche, care e indestructibil atata timp cat primeste ulei constant (nu doar la revizie), bujii si bobine de inductie. Practic, ca orice alt 2.0 benzina aspirat cu o varsta. Si trebuie sa fac o mentiune speciala pentru motorul F5R de 140 de cai, pentru ca a fost primul motor pe benzina din Europa care a avut injectie directa, fiind un motor derivat de la Mitsubishi. Mult mai rapid decat versiunile F3R si F4R, dar trebuie sa si cureti galeria de admisie la fiecare 2 minute pentru ca altfel se infunda mai rau decat urechile atunci cand il ascult pe Cosmin Selesi.
Diesel
- 1.9D F8Q de 65 cai - Vechiul 1.9D e mult prea vechi ca sa il mai gasesti sub capota lui Megane I, dar il poti gasi in schimb sub capota lui Solenza, pentru ca e acelasi motor. Dar nu il vrei oricum, gratie problemelor pe partea de bujii si pompa de injectie si pornire lenta in general.
- 1.9TD F8Q de 95 cai - Aceeasi Marie dar cu turban pentru ca are turbina. Te-ai prins?? Turbina?? Turban?? Nu?? Ok, atunci ma conduc singur afara.
- 1.9 dCi F9Q de 80, 100 si 105 cai - Cel mai popular motor diesel de pe Laguna si cel mai popular din anunturi oricum, la vechiul F9Q ar trebui sa spun ca trebuie sa te uiti la absolut tot pentru ca Renault Megane I e genul de masina care are o varsta si a avut o viata destul de grea. Dar totusi am sa mentionez EGR-ul care ramane blocat pe deschis, cat si axa cu came care are nevoie de ulei schimbat constant la fel cum am eu nevoie sa schimb canalul cand il vad pe Cosmin Selesi.

Probleme Generale Renault Megane I
- Vitezometrul ia citirea de la ABS, si daca s-a stricat vitezometrul sau ABS-ul sau ECU, trebuie sa le schimbi pe toate 3. Si de obicei e ECU-ul, in special pe partea de cablaje care ori ies din mufa, ori oxideaza, ori se gandesc ca in Franta protestul e sport national si trebuie sa participe si el.
- Chiuloasa, ambreiajul si pompa de apa sunt o tema recurenta la toate motoarele, in special cele pe benzina.
- Suspensia si in special bucsele sunt facute din vise si sperante si au aceeasi consistenta ca atunci cand vorbim, vorbim la telefon. Stim ca exista, dar nu putem pune mana pe ea.
- Alarma functioneaza cand vrea, de obicei noaptea pe la 3. Si imobilizatorul.
- Multe probleme electrice minore si constante, ca junghiul ala de il ai in spate intre omoplati, acolo unde nu poti sa te scarpini. Asta pentru ca majoritatea firelor ori oxideaza, ori se rup, ori se deconecteaza pentru ca mufa a obosit.
- Pentru versiunea cabrio, decapotarea se face electric asa ca testeaza sistemul inainte ca sa nu trebuiasca sa dai jumate din valoarea masinii pe un motoras. Si cand mergi cu prelata pusa, va trebui sa mergi inainte ca inainte era mai bine, pentru ca "luneta" este un nailon opac si nu ai vizibilitate spate.

Verdict Renault Megane I
Renault Megane I a fost o masina aproape la fel de importanta pentru Renault precum au fost importanti cei de la Timpuri Noi pentru muzica. Nu au bagat bani in mecanica dar au bagat toti banii in aspect si in siguranta, iar pariul asta le-a iesit cumva. Iarasi, trebuie sa punem lucrurile in perspectiva, Megane I, Astra F, primul Focus si Golf III au fost contemporani, iar in 1997 apare si Golf IV si aveai de ales intre Golf IV si Megane I. Golf IV s-a dovedit a fi castigatorul absolut, dar fara Megane I nu am fi avut multe din masinile de succes de la Renault. Merita sa cumperi in schimb unul in 20-25? Probabil ca nu pentru ca problemele electrice erau prezente inca de pe linia de asamblare si astazi gasesti masini de hahaiala mai bune, dar pentru ce a reprezentat, primul Megane a fost un succes.
Ce motoare recomand? Nu am o inclinatie speciala pentru vreun benzinar pentru ca stau drept, pe scaun, dar am sa nominalizez totusi benzinarul K6M 1.6 de 110 cai, iar pentru diesel oricum ai 1.9 dCi F9Q de 90 si 105 cai.