Parlamentarii au sustinut o propunere de reducere cu 100% a emisiilor de CO2 pana in 2035, ceea ce ar face imposibila vanzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili.

Sursa: volkswagen.ro

Parlamentarii din comisia de mediu a Parlamentului European au sustinut un plan al UE de a interzice efectiv vanzarile de masini noi pe benzina si diesel din 2035, votand in acelasi timp impotriva propunerilor de obiective mai dure de reducere a emisiilor de CO2 ale masinilor in acest deceniu.

Comitetul a sustinut propunerea de reducere cu 100% a emisiilor de CO2 pana in 2035, ceea ce ar face imposibila vanzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili in cele 27 de tari.

Comisia Europeana a propus obiectivele ca parte a unui pachet mai amplu de politici privind schimbarile climatice in iulie anul trecut, pe baza faptului ca masinile noi raman pe drumuri timp de 10 pana la 15 ani, ceea ce inseamna ca 2035 este ultima data la care vanzarile de masini poluante s-ar putea opri fara a pune in pericol planul de a avea emisii nete zero in toate sectoarele pana in 2050.

Comisia nu a sustinut o propunere a unor parlamentari de a creste ambitia de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 de la masini pana in 2030 fata de nivelul din 2021. Nici nu au sustinut propunerile altor parlamentari de a reduce obiectivul pentru 2035.

Sursa: euronews.com

„Cu standardele de CO2, cream claritate pentru industria auto si stimulam inovatia si investitiile pentru producatorii de masini”, a spus Jan Huitema, principalul legiuitor al politicii.

Intregul Parlament European va vota propunerile de CO2 pentru masini in urmatoarele luni, dupa care parlamentarii si tarile UE trebuie sa negocieze regulile finale. Prin accelerarea trecerii la vehicule electrice cu emisii zero, UE isi propune sa abordeze sfert-ul din emisiile UE provenite din transport, care in ultimii ani au crescut.

Producatorii de automobile, printre care Volkswagen, Ford , Peugeot, Volvo si Jaguar, au anuntat deja planuri de a opri vanzarea de masini cu motor cu ardere in Europa pana in 2035, dar unele grupuri din industrie au avertizat impotriva interzicerii unei anumite tehnologii si au spus ca obiectivele mai ambitioase pot fi atinse numai daca factorii de decizie sustin o lansare masiva a infrastructurii de incarcare.

UE negociaza propuneri pentru a solicita tarilor sa instaleze puncte publice de incarcare la intervale regulate de-a lungul drumurilor principale.