BMW tinteste o scadere cu 30% a preturilor bateriilor pentru a se confrunta cu Tesla in trecerea la utilizarea celulelor rotunde in defavoarea celor cilindrice.

Sursa: Motor1.com

BMW va trece la urmatoarea generatie de baterii la pret redus pentru noua sa platforma de vehicule electrice incepand cu 2025, in timp ce producatorii de automobile se lupta cu cresterea preturilor la materiile prime.

BMW va folosi celule rotunde in loc de cele prismatice pentru suporturile sale „Neue Klasse” (Clasa noua), urmand exemplul Tesla. Producatorul auto american foloseste de ceva timp o forma cilindrica.

Noile celule rotunde vor fi fabricate de partenerii existenti ai BMW. In prezent, producatorul cumpara baterii de la CATL si EVE Energy din China, Samsung SDI din Coreea de Sud si Northvolt din Suedia.

Celulele reprezinta de obicei 80% din pretul unui pachet de baterii, iar imbunatatirea tehnologiei si a eficientei au condus de obicei la reduceri anuale ale costurilor. Aceasta traiectorie a fost supusa tensiunii din cauza cresterilor record ale preturilor la componente cheie precum litiu si nichel, provocand previziunile producatorilor auto de a vinde in curand vehicule electrice pentru o marja similara cu cea a masinilor cu motor cu combustie.

Sursa: automarket.ro

Vision EQXX de la Mercedes, un prototip aproape de productie cu baterii destinate masinilor compacte inca din 2024, a condus anul acesta peste 1.000 de kilometri din Germania pana in Riviera Franceza cu o singura incarcare, depasind Tesla.

Marjele de productie auto ale Mercedes din Stuttgart sunt, de asemenea, in avantaj, ajungand la un record de 16,4% in primul trimestru.

BMW a declarat ca va concentra initial arhitectura Neue Klasse pe modele complet electrice pentru segmentul premium de dimensiuni medii, cum ar fi generatiile viitoare ale Seria 3. Platforma, care va intra in productie in 2025 la noua fabrica a producatorului auto din Ungaria, va oferi doar un sistem de propulsie electric cu baterie.

Anul trecut, producatorii de automobile au platit in medie 118 USD pentru fiecare kilowatt/ora al unui pachet de baterii pur electric pentru vehicule, conform studiului BloombergNEF din 2021 privind preturile bateriilor cu ioni de litiu. Costurile pachetelor BMW sunt deja sub acest nivel. Densitatea de energie a noilor celule BMW va fi mai mare decat celulele rotunde ale Tesla cu cel putin un procent mic de doua cifre.

Acest lucru ar putea ajuta BMW sa construiasca vehicule electrice cu o autonomie mai mare decat concurentul sau american.