Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria si Romania doresc sa amane cu cinci ani planul Uniunii Europene de interzicere efectiva a vanzarii de masini noi pe benzina si diesel incepand din 2035, potrivit unui document analizat de catre cei de la Reuters.

Sursa: cars24.com

Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria si Romania au cerut o reducere cu 90% a CO2 la masini pana in 2035 si atingerea tintei de 100% pana in 2040.

Politica este un pilon cheie al planurilor UE de a aborda cresterea emisiilor din transport si de a accelera trecerea la vehiculele electrice, deoarece blocul comunitar se straduieste sa reduca emisiile nete de gaze cu efect de sera la nivelul intregii economii cu 55% pana in 2030 fata de nivelurile din 1990.

Propunerea privind emisiile auto, facuta de Comisia Europeana anul trecut, ar necesita o reducere de 100% a emisiilor de CO2 de la masinile noi pana in 2035, ceea ce face imposibila vanzarea vehiculelor alimentate cu combustibil conventional in UE de la acea data.

Ministrii din tarile UE intentioneaza sa cada de acord asupra pozitiei lor saptamana viitoare, inainte de a negocia legea finala cu parlamentul UE, care a sustinut interdictia din 2035 intr-un vot din aceasta luna.

Intr-o lucrare anuntata printre statele UE, cele cinci tari au cerut in schimb, o reducere cu 90% a CO2 la masini pana in 2035 si atingerea tintei de 100% pana in 2040.

Ei au spus ca vehiculele comerciale usoare ar trebui sa indeplineasca o reducere de 80% CO2 pana in 2035 si 100% pana in 2040, mai degraba decat reducerea cu 100% pana in 2035 propusa de Comisie. „Trebuie stabilite perioade de tranzitie adecvate si adaptate”, se arata in document, invocand necesitatea extinderii infrastructurii de incarcare.

Un oficial bulgar, care nu a dorit sa fie numit, a spus ca politicile climatice trebuie sa ia in considerare factori economici si sociali, cum ar fi „diferentele semnificative” in puterea de cumparare dintre tarile UE.

Sursa: independent.co.uk

Bruxelles-ul spune ca data din 2035 este cruciala, deoarece durata medie de viata a masinilor noi este de 15 ani , asa ca o interdictie ulterioara ar impiedica UE sa atinga emisii nete zero pana in 2050, piatra de hotar globala spunand oamenii de stiinta ca ar evita schimbarile climatice dezastruoase.

Unele guverne ale UE s-au adunat in spatele tintei pentru 2035, dar ministrul de finante al Germaniei a declarat in aceasta saptamana ca cea mai mare piata auto din UE nu o va sprijini.

Ford si Volvo Cars au sustinut public planul, iar Volkswagen isi propune sa nu mai vanda masini cu motoare cu ardere in Europa pana in 2035. Insa grupuri industriale, inclusiv Asociatia Producatorilor de Automobile Europeni, s-au opus obiectivului din 2035, invocand preocupari, inclusiv lansarea incerta a incarcatoarelor.

UE negociaza o alta lege care impune tarilor sa instaleze milioane de incarcatoare pentru vehicule in acest deceniu.