Pana in 2025, pana la 800.000 de masini construite in China ar putea fi vandute in Europa, cele mai multe dintre ele fiind vehicule complet electrice.

Sursa: caranddriver.com

O astfel de dezvoltare ar transforma Europa intr-un importator net de masini, dupa spusele PwC, cu un excedent de import in 2025 de peste 221.000 de vehicule. In 2015, Europa a exportat aproximativ 1,7 milioane de vehicule.

Schimbarea va avea loc pe masura ce marcile chineze cresc cota de piata si in acelasi timp, marcile europene construiesc mai multe vehicule electrice in China, a declarat PwC.

Din potentialele 800.000 de masini construite in China, aproximativ 330.000 ar fi de la producatori auto occidentali precum Tesla, BMW si Renault Group, care exporta in prezent vehicule electrice in Europa din China, inclusiv Tesla Model 3, BMW iX3 si Dacia Spring.

„In timp ce producatorii chinezi vand din ce in ce mai multe BEV-uri( vehicule electrice cu baterii) in Europa, atat producatorii europeni, cat si cei americani isi muta tot mai mult productia de BEV in China”, a spus PwC intr-un comunicat de presa.

Felix Kuhnert, partener si lider auto la PwC Germania, a declarat ca producatorii auto europeni au continuat sa se confrunte cu probleme legate de lantul de aprovizionare si se concentreaza pe construirea de vehicule electrice mai scumpe in Europa. „Producatorii chinezi, pe de alta parte, si-au optimizat si dezvoltat produsele pe piata interna, astfel incat acum aduc modele BEV la preturi accesibile, tehnologie inovatoare si concepte noi in Europa”, a spus Kuhnert in comunicat.

Sursa: currentev.com

Eforturile anterioare ale marcilor chineze de a intra pe piata europeana au esuat in mare masura,  dar expertiza Chinei in vehiculele complet electrice ar putea fi un avantaj competitiv de data aceasta.

PwC estimeaza ca marcile chineze vor avea o cota de piata a vehiculelor electrice de 3,8 pana la 7,9% in Europa.

O mare parte din aceasta depinde de modul in care sunt percepute marcile, a spus PwC, adaugand ca „marcile chineze sunt inca relativ necunoscute in Europa si au mult de facut pentru a-si construi o reputatie BEV puternica, in special cand vine vorba de modele premium”.

Principalii producatori chinezi de vehicule electrice in primele sapte luni ale anului sunt MG de la SAIC si Polestar de la Geely. Alte marci precum Nio si XPeng s-au straduit pana acum sa aiba un impact. In Europa de Vest, marcile chineze au avut o cota de 5,2% din piata vehiculelor electrice in prima jumatate a acestui an, comparativ cu 3,8% in prima jumatate a anului 2021.