BMW isi dubleaza investitia la fabrica sa din Ungaria la 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), adaugand o instalatie de asamblare a bateriilor de inalta tensiune si care va crea peste 500 de locuri de munca.

Sursa: bmwblog.com

Localizarea ansamblului bateriei la uzina din Debrecen va ajuta BMW sa eficientizeze logistica pentru productia de masini electrice de urmatoarea generatie care vor folosi bazele „Neue Klasse”, dupa cum a declarat vineri producatorul auto.

Productia atat pentru masini, cat si pentru baterii este programata sa inceapa pana la sfarsitul anului 2025. Fabrica de la Debrecen este esentiala pentru eforturile BMW de a intrece Tesla, care continua sa domine vanzarile globale de vehicule electrice.

Cu noua sa platforma axata pe vehiculele electrice, producatorul auto isi propune sa reduca costurile cu celulele la jumatate si sa mareasca atat autonomia cat si viteza de incarcare cu 30% in comparatie cu modelele actuale.

CEO-ul BMW, Oliver Zipse, a declarat ca producatorul auto va concentra initial noua arhitectura pe modele complet electrice pentru segmentul premium de dimensiuni medii, cum ar fi Seria 3.

„In Debretin, construim cea mai avansata fabrica din lume”, a declarat Milan Nedeljkovic, membru al consiliului de conducere al BMW. „Investitiile noastre subliniaza abordarea noastra sistematica a implementarii mobilitatii electronice.”

La Debretin, celulele bateriei vor fi asamblate intr-o carcasa metalica care este apoi integrata in partea de jos a vehiculului. Constructia unitatii de asamblare a bateriilor, care se va intinde pe aproximativ 140.000 de metri patrati, a inceput deja.

Sursa: reuters.com

Separat, compania chineza Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., a semnat anterior un acord de 7,3 miliarde de euro pentru cea de-a doua fabrica de producere a bateriilor din Europa, facand din Ungaria un centru din ce in ce mai important pentru fabricarea de vehicule electrice in Europa.

Investitia, cea mai mare inregistrata vreodata in tara, urmeaza sa furnizeze o serie de producatori auto cu fabrici in imediata apropiere, inclusiv Mercedes-Benz si Stellantis. Cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice din lume este deja furnizor pentru BMW, la o fabrica din Erfurt, Germania.

BMW intentioneaza sa produca 150.000 de vehicule anual la Debretin, la aproximativ 200 de mile est de Budapesta. Va fi prima fabrica noua a producatorului auto din Europa dupa peste doua decenii.