Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Profituri record in 2022 pentru producatorii de automobile din Europa

Cei mai mari producatori de automobile din Europa au inregistrat profituri record in 2022, in ciuda problemelor de vanzari, lantul de aprovizionare si logistica in mare parte neregulate.



Sursa: bmwgroup.com


Profitul net a crescut cu 22%, pana la un total record de 67,8 miliarde de euro la cei mai mari sase producatori auto din Europa: BMW Group, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Volkswagen Group si Volvo Car, plus cel mai mare producator de automobile de lux, Ferrari.


Majoritatea acestor profituri au provenit de la cele mai mari patru grupuri. BMW a avut cel mai mare profit net, la 18,6 miliarde de euro, urmat de Stellantis (16,8 miliarde de euro), VW (15,8 miliarde de euro) si Mercedes (14,8 miliarde de euro).


Jaguar Land Rover, detinut de grupul indian Tata, nu a fost inclus in bilantul 2022, deoarece anul fiscal se incheie pe 31 martie. Cifrele Porsche listate recent sunt incluse in rezultatele Grupului Volkswagen.


Profiturile record ale producatorilor de automobile europeni au venit chiar daca vanzarile lor globale au scazut cu 2%, pana la 22 de milioane de unitati. Vanzarile Volvo au scazut cu 12%, cea mai mare scadere, in timp ce vanzarile au crescut doar la Mercedes si Ferrari.


Cresterea veniturilor s-a datorat in mare parte unei cresteri a preturilor de vanzare si unui mix care a favorizat modelele cu marja mai mare din cauza penuriei continue de semiconductori. Producatorii de automobile au canalizat cipurile disponibile spre construirea de modele cu marja mai mare.


Sursa: auto.economictimes.indiatimes.com


Vremurile bune vor continua probabil pana in prima jumatate a anului 2023, in ciuda ingrijorarilor legate de economia si inflatia Europei, spun expertii. Vanzarile in Europa au crescut cu 12% in februarie, a saptea crestere lunara consecutiva, a declarat grupul comercial ACEA.


Potrivit unui raport recent al Evercore ISI, Europa „a evitat cel mai rau scenariu in materie de energie si poate incepe in sfarsit sa valorifice cererea acumulata a consumatorilor de la mai bine de trei ani de vanzari sub nivelul de inlocuire”, referindu-se la o scadere a cererii in timpul pandemiei de coronavirus.


Europa are „potentialul unei cresteri de 5% a inmatricularilor in acest an, cu o posibila crestere si mai mare a productiei”, pe masura ce producatorii de automobile reaprovizioneaza treptat stocurile, a spus Evercore.


Producatorii de automobile continua sa lucreze cu un stoc de comenzi care s-au acumulat din cauza penuriei de cipuri care a inceput spre sfarsitul anului 2020. Compania de analiza Bernstein a scris intr-un raport din martie ca „timpul de livrare in UE continua sa se situeze peste intervalul de opt luni”.


„Cererea a scazut de la jumatatea anului 2022, dar nu atat de mult pe cat se astepta”, a spus Bernstein. „Acest lucru asigura volume si marje pentru producatorii de automobile din UE in prima jumatate a anului 2023”.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA