Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Honda HR-V RV ( 2021 – prezent )

Se pare ca dupa esecul generatiei anterioare in Europa, japonezii de la Honda au decis sa faca un 360 si sa revina miraculos si acrobatic. Si le-a iesit.



Sa trecem usor prin istoria Honda HR-V, o curiozitate auto care nu a facut niciodata Splash! la noi in Europa. A venit primul model care era si primul cross-over coupe de pe piata, un fel de Evoque rudimentar. S-a vandut si inca se vinde, initial se cumpara pentru ca era un accesoriu de moda iar in 20-23 se cumpara ca si masina de camp, pentru ca e fiabila si are un 4×4 care nu e facut pentru off-road dar pentru nevoile oamenilor e suficient si acel sistem. Pe bune acum, ideea oamenilor de off-road este de un drum pe zapada, un drum forestier si o balta. Nu ai nevoie de un 4×4 performant pentru asa ceva.


Apoi a venit a doua generatie de HR-V, care a fost un succes decent in intreaga lume mai putin in Europa. Prea scump, prea anost, prea slab calitativ pentru piata. De asta nici nu a rezistat prea mult.


Si apoi a venit Honda HR-V RV. Japonezii au invatat mult din esecul generatiei anterioare si au remediat aproape toate problemele. De aceea pentru Europa s-a mers cu un singur motor si au intrat direct si exclusiv in ringul hibridelor. La fel ca si nemtii de la BMW cu motorul de 2.0 diesel, cei de la Honda au intrat all-in cu hibridul de 1.5 si uite asa avem Honda HR-V e:HEV. Nu s-au mai complicat cu nimic altceva si au adus un singur motor.


Apoi au ascultat si de plangerile legate de scaunele de pe generatia anterioara, in special pentru ca lipsea suportul lombar la scaune, iar in cazul lui Civic scaunele erau luate direct dintr-un parculet de joaca pentru copii, cu tot cu tartan. Asa ca pentru HR-V RV au adus tehnologia „Magic Seats” de la Honda, care in esenta e un fel de Lego al scaunelor pentru masina. Ai 500.000 de moduri de adjustare si configurare al scaunelor asa ca poti avea si o pozitie confortabila de condus dar poti avea si stilul sezlong de condus, atat de popular printre posesorii de Passat B5.5 si BMW E46.


Mergem mai departe si vorbim despre interior, un alt departament unde s-a lucrat intens si unde interiorul practic arata ca Bianca Dragusanu in perioada ei de glorie, cand impactul operatiilor estetice a fost cel mai observabil. Nu mai avem interiorul clasic japonez unde plasticele ieftine sunt robuste dar ieftine, Honda HR-V RV arata a masina de 2021, cu conectivitate Android si Apple si are chiar si ecrane pe bord.


 



Exista si dezavantaje la masina asta?


Pe langa problemele generale ale masinii, despre care voi vorbi la sectiune Motoare, exista si doua dezavantaje mari la masina asta.



  • In primul rand vine exclusiv in forma hibrida, cu un singur motor. Asta limiteaza foarte mult clientela dar e un pariu cu viitorul. Noi in Europa inca mai cumparam diesel, iar interesul nostru pentru hibride si electrice foarte timid rasare, ca steaua dintre picioare. Moshul este cel mai tare, are steaua intre picioare, daca o apuci mai tare, vezi sorcova cum rasare. Clopotei, clopotei, hai apuca-ma de ei.

  • Al doilea motiv de ingrijorare este pretul. Avem doar doua (doo) niveluri de echipare, Advance si Advance Style, incepand de la 35000 euro cu TVA, fara reducerile de la stat. Asta il face pe Honda HR-V RV cu 500 de euro mai scump decat Toyota Corolla Cross Hybrid, cu 1500 de euro mai ieftin decat un Sportage Hybrid, cu 9000 euro mai ieftin decat un Peugeot 3008 Hybrid, dar si cu 7000 euro mai scump decat un Arkana E-Tech. Deci Honda se afla unde in zona de jos a segmentului ca si preturi, dar problema cea mai mare este ca segmentul hibrid la noi prinde foarte bine la masinile de oras. Logic. Ca doar hibridul modern este destinat in special vietii urbane si acolo pretul mediu al unei hibride este de 20-25.000 euro. Sa vii cu o masina de 35000 de euro, chiar si daca e ok la pret in comparatie cu concurenta, tot este mult prea mult pentru cumparatorul tipic de hibrid.


 



Motoare Honda HR-V RV


Hibrid


1.5 Turbo Hybrid de 131 cai – Avem acelasi 1.5 turbo de fiabilitate indoielnica, doar ca ruleaza pe ciclul Atkinson si nici nu munceste prea mult deci fiabilitatea si consumul de ulei nu sunt o problema grava la modelul asta. Avem in schimb doua motoare electrice pe punte fata si un sistem hibrid unde se alterneaza intre termic si electric. NU e un sistem plug-in hybrid unde bateria trebuie incarcata separat, nu e mild hibrid, e un hibrid care alterneaza intre electric si termic si bateria se incarca din mers. Sistemul a fost deja testat pe Jazz si introdus pe HR-V si isi merita toti banii. Chiar si aia foarte multi bani. Sigur, dai multi bani la intrare, dar costurile de mentenanta de dupa vor fi mici, iar consumul de benzina va fi la fel de mic. Singura problema este sa nu uiti sa opresti masina cu totul si nu doar sa opresti motorul si sa pleci. Asigura-te ca ai oprit tot ca altfel masina ramane pornit iar a doua zi dimineata vei ramane amanet in parcare, la fundul gol. Am patit-o. Si nu ma refer la masina.


 



Probleme Generale Honda HR-V RV



  • Problema principala la HR-V RV e portbagajul. Nu era mare din start, dar luneta aia inclinata nu te ajuta deloc. Sigur, te mai ajuta scaunele reglabile, dar cat de mult te pot ajuta? Ca sa iti faci o idee, portbagajul lui HR-V RV are o capacitate de 391 de litri, Yaris Cross are o capacitate de 397 de litri, iar o masina mai populara la noi gen Golf VIII are un portbagaj de 381 de litri. Practic, portbagajul lui HR-V e cat portabgajul unui Golf + 4 pet-uri de Albacher.

  • Ca la orice masina japoneza, insonorizarea nu este cea mai reusita. Dar Honda se vede ca isi cunoaste bine clientela, iar zgomotul incepe sa fie deranjat abia la viteze de autostrada. Si fiind un cross-over hibrid, nu va merge prea des pe autostrada. Va merge de acasa la gradi la munca la gradi la mall acasa.


 



Verdict Honda HR-V RV


Daca esti fan hibrid si esti dispus sa platesti 30 – 35.000 de euro pe un hibrid (cu reducerile de la stat incluse) atunci e foarte greu sa bati Honda HR-V RV. Dar esti dispus sa platesti 30 – 35.000 euro pe un hibrid, in conditiile in care pe piata sunt atatea optiuni la 20 – 25.000 de euro?


 


Ce motoare recomand? Pai oricum ai doar un e:HEV 1.5 turbo benzina cu 2 motoare electrice de 131 cai combinat.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA