Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Primul producator auto din Maroc planuieste IPO de extindere

Producatorul de automobile marocan Neo Motors, care incepe sa vanda luna aceasta primul autoturism din Maroc, vizeaza o listare la principala bursa a regatului pentru a se extinde in productia de vehicule electrice.



 


Sursa: neomoteur.com


Neo, co-fondat in 2017 de ministrul marocan al Comunicatiilor si Culturii, asambla initial 3.000 de unitati pe an din vehiculul sau de debut, un model de pasageri cu trei usi care se vinde retail pentru 20.000 de dolari si concureaza cu masinile cu combustie la pret similar de la Dacia, detinuta de Renault.


Producatorul auto vrea sa creasca pana la 15.000 de vehicule anual in trei ani si sa introduca modele electrice, a declarat directorul general Nassim Belkhayat pentru Bloomberg intr-un interviu la Marrakech. Neo este in discutii cu Banca Africana de Dezvoltare cu privire la alte optiuni de finantare, a spus acesta.


Planurile lui Neo ar fi un alt avans pentru industria auto din Maroc, un sector pe care guvernul l-a cultivat ca parte a unei eforturi mai ample de a transforma natiunea nord-africana aflata in pragul Europei intr-un centru de productie si comert deschis atat Occidentului, cat si Chinei.


Vehiculele Peugeot si Renault sunt deja asamblate acolo, autoritatile concentrandu-se acum pe adaugarea de valoare prin realizarea de componente cheie la nivel local.


Marocul, care gazduieste aproximativ 37 de milioane de oameni, are doar 4,3 milioane de masini inmatriculate si inregistreaza aproximativ 175.000 de vanzari de vehicule noi in fiecare an, potrivit comerciantilor locali si grupului industrial Aivam.


Un vehicul electric de la Neo ar reflecta initiative similare in Orientul Mijlociu larg, din Egipt pana in Arabia Saudita si Turcia.


Sursa: autojosh.com


Neo a primit un impuls major de publicitate cand regele Mohammed al VI-lea s-a intalnit cu liderii sai la inceputul acestui an. A obtinut imprumuturi de la bancile marocane in timpul pandemiei de coronavirus pentru a ajuta la finantarea unei investitii de 50 de milioane de dirham (4,9 milioane de dolari) in fabrica sa din Ain Aouda, langa capitala Rabat.


Proiectul a continuat cand Peugeot a inceput sa produca motoare la noua sa fabrica din Kenitra, oferind o componenta locala la preturi competitive pe care producatorii auto trebuiau sa o importe anterior.


„Am vrut sa facem o masina pentru oameni, la fel cum a facut Volkswagen acum un secol”, a spus Belkhayat.


Industria auto este „infometata de numerar”, a spus el. „Deci, in mod firesc, o listare la bursa Casablanca pentru a face schimb este printre tintele noastre.”


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA