Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Citroen C5 AirCross ( 2017 – prezent )

Citroen C5 AirCross ma duce cu gandul la formatia 3SE. Au fost foarte buni in trecut si au revenit astazi cu reteta clasica si aparent inca functioneaza. Iata de ce, in tentativa de articol de astazi.



In 2017 se intampla ca in curtea Stellantis sa se dea mana cu mana si se lanseaza la comun urmatoarele masini : DS7, Peugeot 3008, Peugeot 5008, Opel Grandland si Citroen C5 AirCross. Pentru ca evident ca francezii nu pot fi coerenti si nu se pot tine de o treaba, pentru ca Citroen C5 AirCross e tehnic succesorul lui C4 AirCross, care la randul lui tehnic e succesorul lui C-Crosser si toate 3 masinile sunt din clase diferite, cu clientela si abordare diferita. Dar asa e cand bagi Chardonnay de dimineata pana seara si activitatea principala de weekend e protestul, mai uiti sa mai faci si masini.


Probabil de asta si Citroen C5 AirCross urmeaza reteta clasica de succes Citroen, pentru ca au uitat sau nu au mai avut timp ca sa gandeasca o reteta noua. Si se pastreaza oarecum si linia anterioara de gandire – se ofera o masina care e placinta cu carne adica mult, bun dar brut (Opel Grandland), se ofera Risotto al Ragu care e calea de mijloc dintre utilitar si accesoriu de moda (Peugeot 3008 si 5008), se ofera boeuf bourguignon care e peste risotto al ragu (Citroen C5 AirCross) si apoi se ofera si ceea ce bogatii mananca pe la tratoriile de pe Lipscani (DS7) pentru ca nu stiu ce se mananca acolo si probabil ca nici nu voi sti vreodata.


 


Citroen C5 AirCross front side aproapemasini


De ce sa cumpar un C5 AirCross si nu altul din familie?


Pentru ca Citroen-ul e cel mai confortabil din tripleta Grandland – 5008 – C5 AirCross, iar pe DS7 nu am sa il pun pe lista pentru ca e joaca in alta liga, la fel cum si Tribunul juca in cu totul alta liga fata de Luis Lazarus dar Luis Lazarus s-a gandit totusi sa isi incerce norocul si a fost calcat in picioare printr-un maraton de injuraturi de 2 ore din partea Tribunului, fara ca acesta sa se repete. Si asta pentru ca au pastrat suspensia hidraulica, cu care Citroen si-a pus amprenta in lumea auto si sincer doar pentru asta merita sa cumperi un Citroen C5 AirCross. De fapt, e cel mai comod SUV din gama lui pret. Reversul in schimb e ca nu e cel mai agil si mai sport.


Din motive de „optimizare fiscala”, dupa cum se zice in corporatii atunci cand esti promovat la nivelul de client (dupa cum se zice in corporatii atunci cand esti concediat), Grandland, 3008, 5008 si C5 AirCross vin doar cu tractiune fata. De o parte e „optimizare fiscala” si „reducerea costurilor”, de alta parte e si DS7 care e singurul disponibil cu tractiune integrala, pentru ca trebuie sa justifici cumva pretul mai mare. Doar ca C5 AirCross are niste electronica montata pe suspensia hidraulica si ii ofera abilitati limitate de tractiune integrala. Nu e un sistem de tractiune integrala pe bune, doar te ajuta ceva mai mult in situatii de zapada dar iarasi, utilizarea e foarte limitata.


 


Citroen C5 AirCross rear side aproapemasini


 


Motoare Citroen C5 AirCross


Benzina



  • 1.2 Turbo EB2DTS PureTech de 130 cai – Nu. Poate se integreaza sub capota unui 3008 ce va fi tarat prin oras, dar pentru 5008 si C5 AirCross e mai insuficient decat angajatii de la McDonald’s in Drobeta Turnu Severin cand se lanseaza promotii. Plus ca mai si consuma ulei si e dependent de benzina de calitate la fel cum era si McDonald’s Drobeta Turnu Severin de mese si scaune. 

  • 1.6 Turbo EP6CDTM de 180 cai – Acelasi 1.6 Turbo lansat acum 600 de ani, cu aceleasi probleme de distributie. Dar e singurul benzinar care merita cumparat si nici aici nu sunt convins pentru ca C5 AirCross e genul de masina avangardista si ar trebui sa cumperi versiunea hibrida. Pentru ca, e genul ala de Citroen.


Diesel



  • 1.5 BlueHDi DV5 de 130 cai – Iarasi, e un motor absolut decent si de bun simt pentru 3008, dar pentru C5 AirCross nu sunt convins. Dar macar asta nu are probleme specifice dar tot nu ma convinge, la fel cum nu ma convinge nici ideea ca Soarele si Luna ar fi persoane diferite. Adica, eu nu le-am vazut niciodata pe amandoua in acelasi timp.

  • 2.0 HDi DW10 de 180 cai – La fel ca si in discutia despre 5008, anticul 2.0 HDi de 180 de cai e cel mai potrivit motor pentru C5 AirCross, pentru ca C5 AirCross se vrea a fi o masina confortabila de familie, cu care sa va plimbati prin toata lumea si sa va bucurati de acea suspensie hidropneumatica care va face ca orice drum sa fie la fel de fin ca pielea Simonei Patruleasa si atmosfera sa fie atat de imbientoare incat zici ca iti canta Paul Surugiu in surdina.


Hibrid


1.6 Turbo EP6 de 180, 225 si 300 cai –  Daca e Citroen ar trebui sa cumperi ultima fita in materie de moda si tehnologie asa ca hibridul asta care are 3 baterii si nu porneste daca masina decide ca nu sunt conditii ambientale propice pentru trecerea la modul electric este singura optiune care merita si nu nu mai am bani si pentru virgule. 


 


Citroen C5 AirCross interior aproapemasini


Probleme Generale Citroen C5 AirCross



  • Suspensia hidraulica e motivul principal pentru care cumperi un C5 AirCross si e fiabila dar cand se strica mult noroc ca sa gasesti mecanici care sa se ocupe de asa ceva. 

  • Probleme electrice pentru ca e impachetata de tehnologie la fel cum e Bahoi impachetat de „gheghe gheghe”. Puncte bonus pentru alarma care poate sa porneasca cand vrea si sa incuie masina doar pentru ca poate.

  • Filtrul de particule si AdBlue sunt momentele complementare care apar la orice diesel modern iar mancatorii de usturoi nu scapa. Pentru ca din viata scapa cine poate. 


 


Citroen C5 AirCross front aproapemasini


Verdict Citroen C5 AirCross


Luati cat e cald, pentru ca Citroen C5 AirCross e unul din ultimele Citroen-uri de moda veche, pe care nu stiu daca o vom mai vedea prea curand in conditiile in care Citroen se transforma treptat treptat din normal in obsedaaattt, la stanga femeiii, te uiti fara sa vrei, la dreapta femei, pe toate sa le iei, super femeii, te uiti dupa femeiiii….Suspensia hidraulica. Atata trebuie sa stii.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.6 Turbo de 180 de cai, dar toata distractia e la dieselul de 2 litri si 180 de cai. La revedere Domnule Prim Ministru!


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-11-29 11:59:56

    Salutare Alex, Nu cred ca suspensia hidraulica e disponibila pe C4, dar motorizarea e decenta pentru C4. Atentie in schimb la distributie. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-11-29 11:59:56

    Salutare Alex, Nu cred ca suspensia hidraulica e disponibila pe C4, dar motorizarea e decenta pentru C4. Atentie in schimb la distributie. Succes!

  • Alex

    2023-11-28 19:36:40

    Salut! Pentru un Citroen C4 1.2 Puretech Shine 130 cp automat motorizarea asta e suficienta?Si nu gasesc pe nicaieri daca varianta din 2021 are suspensia hidraulica standard sau nu.

  • Alex

    2023-11-28 19:36:40

    Salut! Pentru un Citroen C4 1.2 Puretech Shine 130 cp automat motorizarea asta e suficienta?Si nu gasesc pe nicaieri daca varianta din 2021 are suspensia hidraulica standard sau nu.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA