Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Turcia incearca sa contracareze valul de importuri de vehicule electrice din China

China a vandut Turciei vehicule electrice in valoare de 184 de milioane de dolari in primele 10 luni ale acestui an, aproape dublu fata de anul 2022.



Sursa: greekreporter.com


Turcia reprima importurile de vehicule electrice din China, ultima tara care a facut acest lucru dupa ce Uniunea Europeana a lansat propria ancheta cu privire la subventiile pentru vehiculele electrice ale tarii asiatice.


Companiile care importa vehicule electrice in Turcia trebuie sa aiba cel putin 140 de statii de service autorizate repartizate uniform in toata tara si sa deschida un call center pentru fiecare marca, conform unui decret al Ministerului Comertului publicat luna trecuta.


Importurile din UE si tarile care au acorduri de liber schimb cu Turcia sunt exceptate de la decret.


Importatorii au timp pana la sfarsitul lunii sa se conformeze, o sarcina aproape imposibila pentru multi.


Schimbarea brusca marcheaza un regres pentru companiile implicate in vanzarea de masini chinezesti in Turcia, a sasea cea mai mare piata auto din Europa. Ei cauta modificari sau cel putin o intarziere, astfel incat reglementarile mai stricte sa nu fie atat de perturbatoare.


Cea mai mare problema provine din cerinta ca importatorii sa infiinteze ei insisi statii de benzina, ceea ce ar complica tranzactiile cu serviciile terte autorizate, a spus Sahin.


Masinile electrice devin din ce in ce mai populare in Turcia, datorita accesibilitatii relative a marcilor chineze, precum si aprecierii masinii autohtone Togg si recenta sosire a lui Elon Musk Tesla.


Vanzarile de vehicule electrice au crescut de aproape 10 ori in acest an pana in noiembrie fata de un an inainte, arata datele asociatiei industriale ODMD. Ele reprezinta acum 7,1% din totalul vanzarilor de autoturisme.


Noile reguli sunt menite sa aduca ordine intr-o industrie in dezvoltare rapida si sa ii permita sa avanseze intr-un mediu controlat, a declarat un oficial din Ankara pentru Bloomberg.


Sursa: bloomberg.com


Nu exista planuri de revizuire a regulilor sau de amanarea implementarii lor, a spus oficialul.


China este cel mai mare importator al Turciei, iar marfurile din tara asiatica au jucat un rol in cresterea deficitului comercial al tarii la aproape 100 de miliarde de dolari in noiembrie.


Importurile de masini de pasageri contribuie in mare masura la deficit.


A doua cea mai mare economie a lumii a vandut Turciei vehicule electrice in valoare de 184 de milioane de dolari in primele 10 luni ale acestui an, aproape dublu fata de anul 2022.


La inceputul acestui an, Turcia a impus o taxa vamala suplimentara de 40% la importurile de vehicule electrice din China, ridicand cota totala a taxelor vamale la 50%.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA