Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Producatorii din Europa se intrec pentru a reduce costurile vehiculelor electrice

Stellantis, Renault si producatorii de automobile din Europa  in general  sunt sub presiunea concurentilor chinezi in timp ce incearca sa dezvolte vehicule electrice mai accesibile.



Sursa: reuters.com


Sub presiunea concurentilor chinezi, Stellantis si Renault fac eforturi pentru a reduce costurile vehiculelor electrice, astfel incat sa poata avea marje de pret si marje de profit similare ca modelele pe combustibili fosili.


Producatorii de automobile din Europa incearca sa dezvolte vehicule electrice mai accesibile, care sunt mai scumpe decat echivalentele motoarelor cu combustie, deoarece cresterea vanzarilor de masini electrice a incetinit.


Alaturi de preocuparile legate de lipsa infrastructurii de incarcare disponibile, costul ridicat al vehiculelor electrice a devenit o bariera semnificativa in calea adoptarii in masa a masinilor cu zero emisii.


„Daca as fi pe termen scurt, mi-as putea creste imediat vanzarile de vehicule electrice, pur si simplu, lasand marjele sa scada”, a declarat joi, CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, dupa ce compania a postat rezultatele pentru intregul an si a avertizat ca urmeaza un an turbulent.


Aparitia vehiculelor electrice chineze cu costuri mai mici a adaugat un nou impuls eforturilor continue ale producatorilor auto din Europa de a dezvolta modele mai accesibile.


„Desigur, toata lumea incearca sa reduca costul vehiculelor electrice”, pentru a ajunge la paritatea pretului cu modelele cu motoare cu ardere, le-a spus CEO-ul Renault, Luca de Meo, analistilor, intrebat despre preturi si profitabilitate.


De Meo a spus ca reducerea preturilor va fi mai usoara pentru masinile mai mici, deoarece producatorii de automobile pot reduce dimensiunea pachetului de baterii, care reprezinta de obicei aproximativ 40% din costul unui vehicul electric, dar acest lucru inseamna ca preturile vor ramane mai mari pentru cei cu baterii mai mari.


De Meo a vorbit dupa ce Renault a publicat rezultatele pentru 2023 . Renault planuieste sa introduca 10 modele noi in acest an, inclusiv R5 complet electrica, un nou Scenic si Rafale.


Producatorii de automobile se confrunta cu un act de echilibru delicat in care trebuie sa reduca pretul vehiculelor electrice, dar trebuie sa reduca mai intai costurile pentru a produce profiturile pe care le cauta investitorii.


Sursa: europe.autonews.com


In octombrie anul trecut, marca Stellantis Citroen si-a dezvaluit noul sau SUV electric e-C3, un model low-cost care incepe de la 23.300 de euro (25.015 USD), menit sa infrunte rivalii chinezi pe piata accesibila a vehiculelor electrice.


„Misiunea noastra este sa reducem costurile cat de repede este necesar pentru a absorbi costurile suplimentare ale electrificarii si a vinde vehicule electrice la acelasi pret ca si masinile cu motor cu combustie, deoarece chinezii stiu sa faca acest lucru”, a spus Tavares.


Datorita scaderii costurilor materiilor prime pentru baterii, Tavares a spus ca marjele dintre modelele sale electrice si cele pe combustibili fosili „converg” si ca doreste sa accelereze acest proces.


Fiat 500 incepe in prezent de la 16.790 de lire sterline (21.066 de dolari) in Marea Britanie, pe baza site-ului Fiat al Stellantis, in timp ce versiunea electrica cu baterie New 500 incepe de la 28.195 de lire sterline.


„Mesajul important este ca facem mai intai reducerea costurilor, apoi reducem preturile dupa aceea pentru a incerca sa protejam marja masinii”, a spus directorul financiar al Renault, Thierry Pieton, analistilor, intrebat despre recentele reduceri de pret pentru Megane electric.


Pieton a spus ca Scenicul electric care urmeaza sa fie lansat in acest an va incepe cu putin sub 40.000 de euro (42.944 USD).


„Daca te uiti la competitie, inclusiv la competitia chineza, Scenic va fi foarte bine pozitionat”, a spus acesta.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA