Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Scaderea vehiculelor electrice din UE este problematica pentru obiectivele climatice ale regiunii

Scaderea vanzarilor de vehicule electrice din UE este o dovada dureroasa ca piata nu este pregatita sa reziste singura, anuntand guvernele pentru mai mult sprijin pana cand vehiculele electrice accesibile devin realitate.



Sursa: automotivelogistics.media


Excesul blocheaza porturile, iar fabricile reduc productia, un semnal de alarma pentru obiectivele climatice ale regiunii si riscul de reducere a locurilor de munca dupa disponibilizarile in masa ale Tesla din aceasta saptamana.


Fara subventii, costul detinerii unui vehicul electric nu mai are sens pentru multi soferi. Asigurarea si reparatiile sunt mai scumpe decat pentru masinile cu motor cu combustie, iar multi potentiali clienti inca se confrunta cu infrastructura limitata de incarcare.


Volkswagen, Mercedes-Benz, Stellantis si alti producatori de automobile au investit miliarde si acum se confrunta cu construirea de noi game, chiar daca cererea scade.


Luna trecuta, vanzarile in UE au scazut cu 11% fata de un an in urma, rasturnand intreaga piata in sens invers, deoarece Germania, Suedia si Italia au inregistrat scaderi de vehicule electrice de aproximativ 30%.


Schimbarile in stimulente au fost un declansator al inversarii. Germania, in cautarea economiilor in timpul unei crize bugetare fara precedent, si-a renuntat brusc la sfarsitul anului trecut, popularul sau program de subventii, ceea ce a facut ca vanzarile de vehicule electrice sa se injumatateasca in decembrie.


In Suedia, printre cele mai avansate piete de vehicule electrice din Europa, cu 39% din vehiculele noi vandute anul trecut alimentate cu baterii, guvernul a incetat un stimulent si apoi a redus taxele pe combustibil, facand masinile cu motor cu combustie si mai ieftine prin comparatie.


„Oamenii pur si simplu nu castiga suficient pentru a cumpara aceste masini”, a spus Laurent Favre, CEO al furnizorului francez OPmobility.


„Exista un decalaj intre cerere si oferta si este normal ca subventiile sa nu dureze pentru totdeauna. Realitatea ne ajunge din urma.”


Guvernele incep sa faca mai mult cu mai putin. Italia are in vedere granturi de pana la 13.750 de euro (14.650 de dolari) pentru achizitiile de vehicule electrice pentru familiile cu venituri mici care fac comert cu masini vechi de zeci de ani.


In Franta, contractele de leasing de vehicule electrice cu pret redus ale presedintelui Emmanuel Macron pentru gospodariile mai sarace au fost extrem de populare.


In Marea Britanie, Camera Lorzilor a declarat in februarie ca este „prematur” ca tara sa incheie un grant pentru cumparatori privati in 2022.


De atunci, vanzarile de vehicule electrice au scazut ca pondere in totalul achizitiilor de masini noi. Noile granturi directionate ar trebui reconsiderate, se arata in raport.


La cateva luni dupa ce a detinut un Mercedes EQB, proprietarul vehiculului, din Anglia, spune ca este gata sa schimbe vehiculul, pe care l-a achizitionat cu ajutorul unui program de stimulare a companiei. Lipsa statiilor de incarcare a insemnat asteptari regulate de 45 de minute si chiar si calatoriile pe distante medii i-au impus sa se opreasca si sa-si incarce bateria. Cand se incheie contractul de inchiriere de doi ani, acesta planuieste sa treaca la un hybrid.


Sursa: ft.com


Sentimente ca ale lui sunt o veste proasta pentru planul ambitios al UE de a elimina treptat vanzarile de masini noi cu motor cu combustie pana in 2035.


Producatorii de automobile au inceput sa faca lobby pentru atenuarea sau intarzierea acelui plan, precum si pentru reperele intermediare pe care ar trebui sa le atinga pe parcurs.


Cu toate acestea, trecerea la vehiculele electrice a devenit extrem de politizata. Protestele vestelor galbene din Franta din 2018 pentru cresterea taxelor pe combustibil au blocat tara.


In Marea Britanie, extinderea Londrei a zonei cu emisii ultra scazute a orasului a provocat acte de vandalism.


Partidul de extrema-dreapta din Germania, AfD, a denuntat trecerea fortata de la masinile cu motor cu combustie, iar problema ar putea fi proeminenta la viitoarele alegeri din septembrie din statele Turingia, Brandenburg si Saxonia, unde AfD este lider in sondaje.


„Clientii din UE sunt confuzi chiar acum, deoarece guvernele schimba prea des regulile pentru subventiile pentru vehiculele electrice”,  a spus Alexandre Marian, partener si director general al companiei de consultanta AlixPartners. „Ceea ce este mare nevoie este o anumita continuitate in reguli pana in 2035.”


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA