Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Rivian schiteaza o investitie de 5 miliarde de dolari de la Grupul VW

Rivian isi va folosi numerarul disponibil si banii VW pentru a-si extinde afacerea cu modele noi, au spus directorii.



Sursa: eu.freep.com


Rivian Automotive, care a pierdut aproximativ 39.000 de dolari per vehicul in primul trimestru, intentioneaza sa-si foloseasca numerarul disponibil si o investitie de 5 miliarde de dolari a Grupului Volkswagen pentru a-si extinde afacerea cu noi modele care vor pune startup-ul de vehicule electrice pe calea rentabilitatii, potrivit directorilor.


Strategia de redresare urmareste sa reduca costurile pentru vehiculele sale de consum R1, sa construiasca aceste economii in crossoverele R2 si R3 de urmatoarea generatie si sa impartaseasca parti ale platformei sale de vehicule cu VW Group intr-o societate in comun, au spus directorii Rivian.


Legatura se concentreaza pe arhitectura electrica si software-ul aferent, au declarat Rivian si VW Group intr-un anunt surpriza din 25 iunie. Nu include software de infotainment, motoare, baterii sau alte parti ale platformelor vehiculelor Rivian R1 si R2, a declarat CEO-ul RJ Scaringe.


La evenimentul pentru investitori, Scaringe a spus ca crossover-ul R2 va beneficia de o reducere cu 45% a costurilor materialelor in comparatie cu pickup-ul R1T si crossover-ul R1S, care au fost reimprospatat in iunie. R2 este programat sa se lanseze din fabrica Rivian’s Normal,  in prima jumatate a anului 2026.


Rivian vizeaza un pret de pornire de 45.000 USD pentru R2, comparativ cu 75.900 USD pentru R1S mai mare. Ambele preturi exclud transportul. Rivian a spus ca va folosi si platforma R2 pentru crossover-ul sau R3 si o versiune de performanta a acesteia numita R3X.


Scaringe si CFO Rivian, Claire McDonough, au subliniat o serie de masuri de reducere a costurilor pe care le-a luat startup-ul, inclusiv reechiparea fabricii Normal pentru vehiculele R1 improspatate.


Rivian a inregistrat o pierdere neta de 1,4 miliarde de dolari in primul trimestru al acestui an. Pentru 2023, producatorul auto a raportat o pierdere neta de 5,4 miliarde de dolari.


McDonough a spus ca acordul cu VW extinde calea de numerar a lui Rivian, deoarece construieste un plan multianual pentru a obtine o marja de profit brut de 25% pana la o data nespecificata. Banii VW vor ajuta la finantarea extinderii fabricii din Illinois si a unei noi fabrici in Georgia, a spus ea.


Sursa: motortrend.com


„Cele 5 miliarde de dolari din incasari, combinate cu banii nostri de 7,9 miliarde de dolari… ofera bazele pentru amploare”, a spus McDonough. „Acest lucru ne permite sa crestem R2 aici in Normal si, mai important, sa construim platforma noastra de dimensiuni medii in Georgia, crescand peste 400.000 de unitati din volumul de productie viitor.”


Rivian numeste platforma R2 de dimensiune medie, desi prototipurile R2 si R3 pe care le-a aratat la un eveniment de dezvaluire din mai sunt similare ca dimensiuni cu crossoverele electrice compacte, cum ar fi Tesla Model Y si Hyundai Ioniq 5.


McDonough a spus ca Rivian este de asteptat ca pana in 2027 sa aiba castiguri pozitive inainte de dobanda, taxe, depreciere si amortizare, o masura a profitabilitatii.


Morgan Stanley a spus ca se asteapta ca operatiunile lui Rivian sa consume 8 miliarde de dolari in numerar din al doilea trimestru al acestui an pana la sfarsitul anului 2027, inainte ca orice impact al asocierii in participatie sa se simta. Provocarea pe termen lung pentru Rivian este sa invete sa construiasca vehicule profitabile la scara.


Producatorul auto a declarat in mai ca a intrerupt constructia la santierul fabricii din Georgia, care fusese ales anterior pentru productia R2. In schimb, Rivian a spus ca va extinde uzina Normal pentru crossover, economisind-o peste 2 miliarde de dolari si oferind mai multa incredere pentru o lansare la timp.


Ca parte a prezentarii sale, Rivian si-a reafirmat indrumarea de productie pentru 2024 de 57.000 de vehicule, constant comparativ cu anul trecut.


Analistii din industrie si-au exprimat ingrijorarea cu privire la aplatizarea pietei de vehicule electrice din SUA pentru Rivian si alte marci full-electrice, cum ar fi Tesla si Lucid.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA