Raportul Comisiei Europene mentioneaza „evaziunea” de catre proprietarul MG SAIC cat si a altor producatori din China.
Comisia Europeana a publicat concluziile investigatiei sale de noua luni privind subventiile pietei de vehicule electrice din China, oferind o perspectiva asupra modului in care a calculat taxele si dovezile pe care le-a colectat pentru a sustine cazul sau comercial cel mai important.
Raportul detaliaza reticenta guvernului chinez si a producatorului de automobile de stat SAIC, proprietarul marcii britanice MG, de a coopera cu investigatia Comisiei pentru a stabili daca producatorii chinezi de vehicule electrice beneficiaza de sprijin injust al statului.
Acest lucru a justificat impunerea tarifului maxim de 37,6% pentru SAIC, in timp ce producatorii auto chinezi BYD si Geely se confrunta cu tarife mai mici de 17,4% si, respectiv, 19,9% pentru a reflecta cooperarea lor. Tarifele se adauga celor obisnuite 10% pe care UE le percepe importurilor.
Tarifele provizorii intra in vigoare la 5 iulie, intensificand tensiunile cu Beijingul, care a amenintat sa riposteze. Documentul va face probabil parte din apararea Comisiei daca guvernul chinez se plange la Organizatia Mondiala a Comertului.
Printre cele mai revelatoare sectiuni se numara o defalcare a principalelor tipuri de subventii guvernamentale chinezesti pe companie, care, adunate, formeaza baza obligatiilor fiecarei companii.
UE estimeaza ca subventiile sale insumeaza 34,4%. Aceasta se descompune in 1,38% pentru imprumuturile de la bancile de stat, 8,27% pentru alte forme de finantare, 8,56% sub forma de granturi, 2,28% in stimulentele de vanzare de vehicule electrice, 0,67% pentru terenuri ieftine si 13,24% pentru bateriile cu pret redus.
Subventiile in aceleasi categorii insumeaza 15,1% pentru BYD si 19,72% pentru Geely.
SAIC a spus ca Comisia a calculat gresit nivelul taxelor si, de asemenea, a trecut cu vederea unele dintre informatiile si contraargumentele prezentate de companie in timpul anchetei. Investigatia Comisiei a implicat si informatii sensibile din punct de vedere comercial, cum ar fi formula bateriei, a spus SAIC.
Guvernul chinez s-a plans, de asemenea, ca s-a cautat o cantitate fara precedent de informatii detaliate in timpul anchetei de catre Comisie.
Institutiile financiare chineze care imprumuta bani catre SAIC, BYD si Geely „nu au furnizat nicio evaluare a bonitatii”, asadar Comisia a facut propria investigatie, se arata in raport.
Cei trei producatori de automobile au toti ratinguri de credit de top „AAA” primite de la agentiile de rating detinute de stat chineze iar ratingurile mai mari aduc rate ale dobanzii mai mici.
Subventiile acordate producatorilor de automobile chinezi, a constatat Comisia, au luat forma unor imprumuturi ieftine, terenuri ieftine si stimulente directe pentru vanzarea de vehicule electrice. De asemenea, au primit ajutor cu costul bateriilor, cea mai scumpa parte a unui vehicul electric.
SAIC si Geely au acces la baterii pentru o „remunerare mai mica decat adecvata” si, in timp ce BYD isi produce propriile baterii, are acces la materiale subventionate pentru baterii, mai ales litiu.
Similar Articles
10 July 2024
achizitie , electric , stiri , stiri auto , aproape masini , pareri , china , europa , UE , byd