Fiat Punto II, masina de unica folosinta. Fiat Punto II, o masina mai ieftina decat mersul pe jos, pana se strica ceva scump si o vinzi la „fer” vechi. Merita cumparata in 2019?

Toata ideea AproapeMasini a pornit de la pareri despre masini obisnuite, pe care le vezi pe drumurile patriei. Masini pe care si le permite chiar si un roman. Masini pe care le poti cumpara cu 3000-5000-7000 de euro. Iar Fiat Punto II, sau Fiat Punto 188, e undeva la baza piramidei auto, pe raionul de jos.

Da, mai sunt masini pe care le poti cumpara pe degeaba, masini cum ar fi Mondeo II sau Mazda 323, dar Fiat Punto II costa la fel de putin dar e mult mai noua. Practic, Fiat Punto II e masina oficiala a oamenilor care vor o masina dar care nu au bani de masina. O masina ideala pentru incepatorii care isi cauta „prima mea masina” pe care sunt constienti ca o vor lovi de borduri, garduri, stalpi sau alte masini. 

Merita un Fiat Punto II?

Daca vrei o masina de unica folosinta, raspunsul este ca da. Genul ala de masina pe care il tii pana la prima reparatie costisitoare (si exista una). Fiat Punto II in versiunea non-facelift de pana in 2003 e exact genu ala de masina. Atentie in schimb ca la banii pe care ii dai primesti doar un volan, cateva pedale si, daca ai spirit de negociere, un scaun. Marea majoritatea a modelelor vin fara ABS, fara airbag-uri, fara aer conditionat.

Versiunea facelift in schimb reprezinta tot o masina low-cost pentru oamenii cu aspiratii low-cost, dar macar ai strictul necesar ca sa te deplasezi de colo-colo. Ieftin. Foarte ieftin. Incredibil de ieftin. Mai ieftin decat poate sa fie o copie chineazeasca dupa in iPhone original, tot chinezesc.

Motoare Fiat Punto II

Benzina

 • 1.2 MPI de 59 si 79 cai – Un motor de baza pentru o masina low-cost. Chiar daca motorul asta e in toate anunturi de vanzari de Fiat Punto II, tot nu as recomanda muribundul asta.
 • 1.4 MPI de 95 cai – Deja vorbim despre altceva. Fara problemele specifice ale benzinarului de 1.2 si cu un nivel de echipare care iti da un scaun pentru sofer si nu un europalet, acesta este de departe cel mai echilibrat motor pentru Fiat Punto II.
 • 1.6 MPI de 131 cai – Venit pe versiunea Abarth, nu am sa ma obosesc sa scriu despre motorul asta pentru ca oricum, cine e in cautarea unui Punto II nu e in cautarea de performanta.

Diesel

 • 1.3 Multi-Jet de 69 cai – Te-ai gandi ca are 69 la titlu si ca ar fi un motor distractiv, dar nu e. Oricum, cine cumpara un Fiat Punto II diesel?
 • 1.9 D de 60 cai – Daca intradevar insisti si vrei un diesel, asta e motorul pentru tine. Lipsit de turbina, probleme si performante, acest 1.9 D se aseamana cu 1.9 SDI-ul de la VW. Indestructibil, dar acceleratia se masoara cu calendarul.
 • 1.9 JTD de 80, 86 si 101 cai – Bicicleta satului isi face debutul pe Fiat Punto II, fiind si primul diesel common-rail montat pe un autoturism. Asta se intampla in 1999, iar VW a trecut la common-rail abia in 2008, dar nu am voie sa vorbesc de rau marca romanilor pentru ca altfel ma vor lua in sabie, ma vor omori, ma vor epila si imi vor manca coliva. De preferat sunt versiunile de 80 si 101 cai, iar piesele se gasesc in abundenta avand in vedere ca motorul asta a fost montat pe Vectra C, Astra H, Suzuki SX-4, Opel Signum, Fiat Bravo si tot neamul lor cel automobilistic.

Probleme generale Fiat Punto II

 • Prima generatie de Punto era mai ruginita decat stomacul unui student care bea pentru prima oara apa dupa cativa ani de Jagermeister, triplu sec si absinth. Dar totusi a doua generatie vine cu o caroserie galvanizata deci nu mai rugineste la a doua ploaie. Rugineste in schimb pe la baia de la ulei, mai specific la partea inferioara, asa ca daca incepi sa pierzi ulei acesta ar fi unul din motive.
 • Fiat Punto II a fost una din masinile de la coada in sondajele de fiabilitate. Macar e o masina la fel de ieftina ca berea „Bere blonda” dintr-un supermarket promovat de catre o anumite emisiune culinara din Romania, asa ca majoritatea pieselor care se strica sunt ieftine.
 • Greu cu aerul conditionat, deloc cu ABS sau airbag. Versiunea non-facelift e atat de cheala incat Benone Sinulescu e un fel de Slash comparativ cu Punto II. Inteleg ca nu ai pretentii auto, dar macar scaun ar trebui sa-ti dea.
 • Spuneam ca majoritatea pieselor sunt ieftine de schimbat la Punto II, cu exceptia a doua chestii mari si dreptunghiulare. Prima este chiuloasa care are obiceiul de a se arde mai des decat Anna Lesko prin ce cluburi o mai canta acum. Vizate sunt in special motoarele 1.2 MPI si 1.3 Multijet. Cum iti dai seama ca ai o chiuloasa la final de viata? Simplu, atunci cand verifici uleiul vei vedea un fel de pasta/maioneza pe busonul de la ulei. Dar ai un Punto deci e putin probabil sa verifici nivelul de ulei.
 • Mare atentie la bujiile pentru motoarele benzina, daca nu corespund exact atunci ECU-ul nu le va recunoaste si vei avea parte de surprize surprize si avea surpriza neplacuta de a afla ca ai irosit chiar si 15 lei pe 4 bujii care nu se potrivesc. Macar le poti vinde pe olx pentru 10 lei, ca sa iti recuperezi o parte din bani.
 • Directia asistata electric se strica rar dar cand se strica poti cumpara alta masina. Asta este a doua componenta care poate trimite masina direct la cosul de gunoi. Vestitul Servo City de la Fiat isi incepe mizerabila existenta pe aceasta masina asa ca mare grija la asa ceva. Sunt cativa oameni dubiosi pe internet care repara Servo City, dar e doar o amanare a finalului pentru acest muribund.
 • Cablul franei de mana este acolo si te poti baza pe el atat de mult incat deseori poti pleca de pe loc, cu frana de mana trasa. Sau poate ca nu ai nevoie de frana de mana, poate ca nu ai nevoie nici de frane la modul general. Cine stie.

Verdict Fiat Punto II

Masina asta reprezinta esenta AproapeMasini in sensul ca e aproape o masina. Da, sigur, te transporta ieftin de colo colo, dar poate ca o masina ar trebui sa reprezinte mai mult de atat. Poate ca o masina ar trebui sa fie ceva mai mult decat o masina de spalat pe roti, care isi face treaba si atat.

Ce motoare recomand? Pentru benzina, absolut si fara dubiu benzinarul de 1.4 MPI de 95 cai. Cat despre diesel, orice 1.9 diesel intra pe lista, chiar si cel fara turbina.