Concernul Stellantis auto isi propune sa reduca costurile de productie a vehiculelor electrice cu 40% pana in 2030.

Sursa: insideevs.com

Unul dintre cei mai mari producatori de automobile din Europa a avertizat, dupa un acord pentru eliminarea treptata a motoarelor cu ardere, ca industria este condamnata daca vehiculele electrice nu devin mai putin costisitoare.

Stellantis urmareste sa reduca costul productiei de vehicule electrice cu 40% pana in 2030, a declarat miercuri Arnaud Deboeuf, directorul de productie.

Producatorul de Fiat, Rams, Jeep-uri si Peugeot, printre altele, intentioneaza sa produca unele piese interne si de asemenea, sa faca presiuni pe furnizori sa reduca pretul produselor lor. Daca vehiculele electrice nu se ieftinesc, „piata se va prabusi”, a spus Deboeuf la fabrica Tremery a companiei din Franta.

Stellantis intentioneaza sa introduca peste 75 de modele complet electrice in acest deceniu si sa transforme cel putin unele dintre fabricile sale de masini pentru a produce vehicule electrice. In timp ce compania cheltuieste mult pentru lansare, se angajeaza sa mentina profituri puternice, bazandu-se pe venituri suplimentare din software si servicii, precum si pe unele vehicule premium.

Preturile vehiculelor electrice cresc rapid. Tesla a crescut preturile cu pana la 6.000 de dolari pe masina luna aceasta, in urma cresterilor similare de la inceputul acestui an de la Rivian, Hummer si Ford. Cresterea costurilor materiilor prime fac ca unele modele electrice sa fie neprofitabile, dupa declaratiile lui John Lawler, directorul financiar Ford, la o conferinta cu investitori la inceputul acestei luni.

Sursa: electrive.com

Tarile Uniunii Europene au aprobat saptamana aceasta un impuls pentru eliminarea emisiilor de carbon de la masinile noi pana in 2035. Avand in vedere ca legislatorii UE sunt in favoarea renuntarii la combustibilii fosili in industria auto, este foarte probabil ca majoritatea producatorilor sa fie nevoiti sa produca vehicule electrice in putin mai mult de un deceniu.

In timp ce Stellantis se va conforma noii rezolutii, factorilor de decizie par sa „nu le pese” daca producatorii auto au suficiente materii prime pentru a sustine schimbarea, a comentat miercuri CEO-ul Carlos Tavares.

Cererea mai mare de baterii pentru vehicule electrice intre 2024 si 2027 va aduce beneficii producatorilor asiatici si va „pune in pericol” productia de celule din Vest, a spus Tavares in timpul unei vizite la fabrica din Metz, Franta.

Stellantis dezvolta cinci fabrici mari de baterii in America de Nord si Europa pentru a produce 400 de gigawati/ora de celule pana in 2030. El a adaugat ca in viitor, compania nu va exclude cumpararea unei mine pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime.