Nu vrem spitale, vrem review-uri la autoutilitare! Zise el, si mai lua o gura de fan. Asadar, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, iata ca in ringul Aproape Masini intra Isuzu D-Max II.

De fapt, doamnele, domnisoarele si restul pot sa plece si sa ramana doar domnii. De fapt, si majoritatea domnilor cred ca au uitat cum se foloseste usa si trebuie ca cineva sa le reaminteasca cum se foloseste. Asta pentru ca Isuzu D-Max II a fost si inca este cea mai utilitara camioneta de pe piata. Asta e avantajul, dezavantajul fiind ca este totodata si cea mai slaba camioneta pentru viata de zi cu zi. Asadar, daca nu ai un fetish bizar cu testosteron si nu esti ceva padurar care considera ca un Amarok sau un Ranger sunt pentru femei, copii sau Mircea Solcanu.

Poate ca noi nu stim foarte multe despre Isuzu la noi in Europa, dar Izusu este o companie destul de legendara in industria auto. Daca ar fi trupa de roackari, ar fi trupa Behemoth. Daca ar fi firma de telefoane, ar fi iHunt sau CAT. Daca ar fi mancare, Isuzu ar fi cea mai slinoasa si mai grea tochitura pe care ai mancat-o vreodata. Daca ar fi un nume, ar fi Parazitii.

Povestea lor incepe de pe la inceputul secolului trecut si au facut un triunghi amoros si industrial cu americanii de la GM dar si cu japonezii de la Mitsubishi si nu numai. Mai pe scurt, ei s-au axat intotdeauna pe motoare diesel si au fost si sunt un furnizor important de motoare diesel in intreaga industrie auto, pentru toata lumea in esenta. Au incercat sa produca si autoturisme dar le-a iesit la fel de bine cum i-a iesit lui Matei Dima combinatia cu filmul „Miami Bici” si in 1992 renunta complet la autoturisme si merg spre zona de comerciale. De la autobuze la masini de inghetata la avioane si la motoarele din videoclipurile trupei Fantastick, Isuzu a fost si ramane un nume greu in zona comerciala si industriala.

Asadar e simplu sa intelegi de ce Isuzu D-Max II e cel mai cunoscut Isuzu, pentru ca e singura lor camioneta. Sigur, mai este si MU-X dar nu s-a cumparat, cum nu s-au cumparat nici bilete la filmul cu corporatisti al lui Andrei Tiberiu Maria. Sigur, mai vezi cate un camion sau autobuz pe care scrie Isuzu, dar de obicei cand te gandesti la Isuzu, te gandesti la Isuzu D-Max II.

Dar sa vorbim si despre legendarul D-Max. Am mai spus, sunt 3 tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza. Iar camionetele sunt de mai multe tipuri, cum ar fi de exemplu Ford Ranger care e cea mai buna camioneta de familie si/sau de asfalt, dar nu neaparat buna in off-road sau pentru munca. Sau Toyota Hilux care e undeva la jumatatea centrului. Iar Isuzu D-Max II e cea mai muncitoreasca camioneta dintre toate dar si cea mai varza pe asfalt sau in zona de confort pentru pasageri. Plus ca e la fel de agil ca o caramida ce se indreapta spre geam. De fapt, D-Max imi aduce aminte de Vectra C in sensul ca atunci cand virezi dreapta, masina merge tot inainte  ca inainte era mai bine.

 

Motoare Isuzu D-Max II

Diesel

  • 2.5 TD de 136 cai – Lansat in 1985 odata cu Coca Cola Cherry si Microsoft Windows, acest motor e versiunea mai mica a lui 3.0 TD asa ca le voi trata la gramada.
  • 3.0 TD de 163 cai – Folosit intens in industria comerciala, 3.0 TD-ul de la Isuzu de 163 de cai si 294 – 380 Nm cuplu se va invarti la infinit, chiar si atunci cand se va strica turbina, singurul lui punct slab. Pentru cele Euro 3 cel putin, pentru ca cele post-2006 si care sunt Euro 4 mai apar si problemele complementare ale filtrului de particule si al EGR-ului. Asa ca un Isuzu D Max II 3.0 TD Euro 3 e roaba muncitoreasca pe care o vrei.

 

 

Probleme Generale Isuzu D Max II

  • Ca la orice camioneta care umbla constant cu tone de marfa in bena, in spate si tone de motor in fata, suspensia are de suferit mult si des. Mai mult decat a suferit Margherita cand a fost atacata in burduful de la planetara. Nu. Stai. La Isuzu D Max II va trebui sa schimbi mai des burduful de la planetara si, daca te simti norocos (si nu noroacasa, pentru ca femeile nu conduc asa ceva), planetara cu totul. Si bieletele antiruliu
  • Bara fata cedeaza si crapa daca ii pui accesorii pentru ca Isuzu e o marca comerciala japoneza iar in Japonia doar se munceste, nu se practica hobby-uri gen off-road pentru ca 1.in Japonia doar se munceste si 2.Nu au unde si 3.Daca sunt prinsi de politie ca fac off-road in loc de rapoarte, sunt dusi la mititica, chiar daca ei prin natura lor sunt mici.
  • Diferentialul spate cat si cel din fata pot pierde lichid sau pot crapa cu totul asa ca mare grija sa verifici sistemul pe dedesubt inainte de a cumpara un D Max.
  • Compresorul de AC ii va deranja doar pe acei 3 snobi care au indraznit sa cumpere un D Max cu clima.
  • Cutia automata se incinge daca e pusa sa tracteze rulote sau alte chestii grele.
  • Dupa cum spuneam si mai devreme, suspensia nu este cea mai capabila pe asfalt astfel incat D Max sufera de subvirare la fel cum sufera majoritatea romanilor de sub-salarii.

 

Verdict Isuzu D Max II

Deja simt cum imi creste parul de pe chept atunci cand ma gandesc la Isuzu D Max II. Mai ales cand ma uit prin anunturile auto si le vad pline de pamant, ciment, praf si alte materiale de constructii. Practic, Isuzu D Max II ramane un festival al masculinitatii, alaturi de vechiul Ford Ranger, Toyota Hilux si Mitsubishi L200. Daca as alege D Max in detrimentul celorlalte? M-as gandi serios intre Ranger si D Max.

 

Ce motoare recomand? 3.0 TD Euro 3 de 163 cai, ca sa nu ai probleme cu filtrul de particule si nici cu EGR-ul. Nu e ca si cum vei merge in oras cu asa ceva.