Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Producatorii auto germani si furnizorii asiatici de baterii, planuri de colaborare

Producatorii germani de automobile si furnizorii asiatici de baterii se reunesc in Ungaria intr-o cooperare de miliarde de dolari pentru a-si impulsiona ambitiile electrice.



Sursa: group-media.mercedes-benz.com


BMW si Mercedes sunt printre producatorii auto germani care se reunesc cu furnizorii asiatici de baterii din Ungaria. Investitiile in industria auto maghiara sunt dominate de trei tari: Germania,  plus China si Coreea de Sud, lideri in dezvoltarea si producerea bateriilor EV.


Companiile din aceste trei tari au reprezentat 29 din cele 31 de subventii in numerar acordate de Ungaria pentru investitii majore in sectorul auto si al bateriilor in ultimul deceniu, potrivit unei analize Reuters a datelor guvernamentale.


„Catozi, anozi, separatoare, linii de asamblare, intregul lant de aprovizionare cu baterii este aici”, a declarat Dirk Woelfer de la Camera de Comert Germano-Ungara din Budapesta.


Beneficiarii unor astfel de subventii includ companii germani precum BMW si Mercedes-Benz si producatori de baterii precum BYD din China si rivalul coreean Samsung SDI. In total, Ungaria a primit peste 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) in investitii straine directe numai in sectorul bateriilor, in ultimii sase ani, potrivit cifrelor guvernamentale.


Investitiile majore sunt clasificate in general ca fiind cele in valoare de peste 5-10 milioane de euro, variind in functie de factori precum locurile de munca create.


CATL din China, cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice din lume, si gigantii coreeni de baterii SK Innovation si Samsung SDI, au declarat toti pentru Reuters ca proximitatea planificata de producatorii auto germani a fost un factor cheie in deciziile lor de a investi in Ungaria, precum si posibilitatea de a separatoare de sursa si alte componente de acolo.


CATL investeste 7,6 miliarde de dolari pentru a construi cea mai mare fabrica de baterii din Europa in Ungaria. Aceasta fabrica si fabrica BMW de 2,1 miliarde de dolari vor fi ambele amplasate in orasul Debretin, care atrage un ecosistem de furnizori, de la producatori de frane si catozi pentru baterii pana la masini industriale. Mercedes-Benz isi transforma fabrica din Kecskemet pentru a produce masini electrice, in timp ce Audi de la Volkswagen Group produce masini si motoare electrice in Gyor.


Cu toate acestea, proiectul maghiar de vehicule electrice se confrunta, de asemenea, cu obstacole grele, potrivit multor persoane din industrie. O preocupare esentiala este cerintele uriase pe care fabricile masive de baterii le vor impune retelei de electricitate, care trebuie sa se indeparteze de la combustibilii fosili catre surse regenerabile pentru a indeplini obiectivele de emisii nete zero ale unei mari parti din industria auto.


Intampinarea Ungariei la producatorii asiatici de baterii s-ar putea infrunta cu preocuparile exprimate de Bruxelles si Berlin cu privire la pericolele ca Europa sa devina prea dependenta de China si alte puteri straine, in special in tehnologiile centrale pentru tranzitia ecologica.


Sursa: dteurope.com


Europa ar trebui sa aiba o capacitate de productie a bateriilor de 1.200 gigawati/ora pana in 2031 daca planurile actuale se vor indeplini, depasind cererea estimata de 875 GWh, dupa estimarile Benchmark Mineral Intelligence (BMI).


Dar din acesti 1.200 GWh, 44% vor fi furnizati de companii asiatice cu fabrici in Europa, inaintea companiilor autohtone cu 43% si a pionierului american Tesla cu 13%, conform unui calcul Reuters bazat pe datele IMC.


Perspectivele dezvoltarii unui sector de baterii in Germania au fost inlaturate de energia record ca urmare a pierderii de gaz rusesc, potrivit consultantilor auto de la Boston Consulting Group si Berylls Strategy Advisors.


Sursele de energie ale Ungariei in 2021 au cuprins 80% combustibili fosili, 15% nucleare si 3,6% solare, conform unui calcul Reuters al datelor din BP Statistical Review of World Energy.


Amestecul provoaca probleme pentru producatorii de automobile, care vor trebui in curand sa prezinte acreditari fara emisii de carbon in lanturile lor de aprovizionare, conform noii legislatii germane si europene.


Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto s-a intalnit luna trecuta cu directori seniori de la BMW si furnizori, inclusiv Schaeffler si Knorr-Bremse, la Munchen, inainte ca producatorul german de automobile sa anunte ca isi intensifica investitiile in tara. Subiectele discutate au inclus planuri de imbunatatire a infrastructurii logistice din Ungaria si cresterea cantitatii de energie regenerabila utilizata pentru reteaua electrica.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA