Arhitectura CMF-B EV va sta la baza modelelor Renault, Alpine si Nissan si va reduce semnificativ costurile de productie.

Sursa: autoevolution.com

Noua platforma CMF-B EV, care va sta la baza viitoarei masini electrice mici Renault 5 care va avea loc in 2024, va imparti 70% din componente cu platforma CMF-B cu motor cu ardere interna si va fi cu 30% mai ieftina decat platformele existente de vehicule electrice, a spus producatorul auto.

Arhitectura si un nou grup motopropulsor EV sunt supuse testarii prototipului cu o caroserie de Clio, a declarat producator francez.

CMF-B EV va fi folosit pentru cel putin patru vehicule electrice noi anuntate: Renault 5 hatchback si o versiune Alpine de inalta performanta, SUV-ul mic Renault 4 si un succesor al hatchback-ului Nissan Micra. Ampatamentul si ecartamentul pot fi ajustate pentru a se potrivi diferitelor modele.

Bateria, care inlocuieste planul platformei CMF-B, este partial un element structural, iar adaugarea de greutate in acea pozitie scade centrul de greutate, ceea ce producatorul francez spune ca creeaza o manevrabilitate mai buna.

Masinile de pe platforma vor fi construite la grupul de fabrici ElectriCity din nordul Frantei, care acum asambleaza doua modele electrice, compactul Renault Megane E-Tech si Renault Kangoo E-Tech, o duba compacta (inclusiv versiuni pentru Mercedes si Nissan).

Renault isi transfera activitatile de vehicule electrice catre o noua companie care se va numi Ampere, care ar putea fi listata in a doua jumatate a acestui an, a declarat CEO-ul Luca de Meo.

De Meo se concentreaza pe costurile de productie intr-un efort de a mentine pretul Renault 5 accesibil, potential sub 25.000 de euro. Platforma CMF-BEV va fi cu 30% mai ieftina de construit decat actualul vehicul electric ZoE, cel mai ieftin din gama.

Sursa: electrive.com

De Meo spune ca pana in 2025, va dura mai putin de 10 ore pentru a asambla o masina in complexul ElectriCity, o tinta pe care Volkswagen doreste sa o atinga cu viitoarele sale vehicule electrice Trinity. Scopul este sa se potriveasca cu Tesla.

Economiile de costuri vor veni din utilizarea unui procent mare de piese partajate din platforma CMF-B, precum si a unui nou ambalaj „trei in unu” care combina motorul electric, convertorul DC/DC si electronica de putere. Renault spune ca este mai mic si cu 20 kg mai usor decat motorul folosit la Zoe.

Renault nu a facut publice detalii despre grupul motopropulsor, dar de Meo a spus ca Renault 5 ar putea folosi baterii cu fosfat de fier litiu (LFP) mai putin costisitoare la un moment dat in ciclul sau de viata. Motorul care, la fel ca motoarele electrice actuale, nu va folosi metale din pamanturi rare, va fi dezvoltat in comun de Renault si Valeo.