Aproape Masini

Acum avem si magazin online

UE se pregateste sa reduca standardele de poluare Euro 7 dupa votul parlamentului

Parlamentul European s-a alaturat Consiliului European in aprobarea unei versiuni mai reduse a regulilor stabilite pentru norma de poluare Euro 7.



Sursa: euractiv.com


Parlamentul European si-a aprobat pozitia de negociere pentru normele de poluare Euro 7, adoptand o pozitie mai putin ambitioasa decat propunerea initiala, in urma presiunilor din partea tarilor si producatorilor de automobile.


Parlamentul va intra acum in negocieri de „trilog” cu privire la documentul final cu Comisia Europeana si Consiliul European, care include ministri de varf din tarile UE. Aprobarea ar putea veni inca de la inceputul anului 2024, reglementarile intra in vigoare nu mai devreme de 2026 pentru autoturisme si 2027 pentru camioanele grele.


Euro 7 ar inlocui standardul actual Euro 6, care reglementeaza emisiile de poluanti nocivi pentru sanatate de la masinile cu motor cu combustie. Comisia, care elaboreaza legile UE, a spus ca beneficiile pentru sanatate ar depasi cu mult costurile.


Producatorii de automobile si tari precum Italia si Republica Ceha au sustinut ca regulile initiale propuse de comisie ar fi fost prea costisitoare. Ei spun ca, deoarece UE are deja un termen limita pentru a pune capat vanzarilor de masini noi care emit CO2 in 2035, ar fi mai bine sa se concentreze investitiile pe producerea de vehicule electrice, decat pe imbunatatirea impactului asupra mediului al masinilor cu motor cu combustie.


Legislatorii au votat joi pentru mentinerea propunerii Comisiei privind limitele poluarii cauzate de masini, inclusiv oxizi de azot (NOx), particule si monoxid de carbon. Acea propunere, lansata in noiembrie 2022, pastreaza in esenta limitele de la Euro 6, dar include si pentru prima data limite ale emisiilor de particule de la frane si anvelope.


Dar au slabit limitele de NOx pentru camioane si au amanat momentul in care se vor aplica regulile  pentru masini, la trei ani dupa ce toata legislatia secundara asociata cu propunerea a fost adoptata. Comisia dorea ca regulile sa se aplice din 2025.


Tarile UE, sub forma consiliului, si parlamentarii din parlament au convenit fiecare sa reduca regulile. Consiliul a votat in septembrie  extinderea majoritatii conditiilor de testare Euro 6 existente si a limitelor de emisii pentru masini si camionete, desi acestea vor fi mai mici pentru autobuze si vehicule grele.


Sursa: Motor1.com


ACEA, grupul de lobby al producatorilor auto europeni, a declarat joi ca pozitia parlamentului este „o abordare mai realista a Euro 7” decat propunerea initiala a comisiei. „Euro 7 inca vine cu un pret ridicat si intr-un moment foarte critic in transformarea industriei”, a spus grupul.


Grupul de mediu Transport & Environment a descris joi pozitia parlamentului cu privire la Euro 7 ca fiind „mai rea decat inutila”.


„Parlamentul UE a sustinut asa-numitul standard „Euro 7”, care nu reuseste sa mareasca in mod semnificativ protectia impotriva poluarii aerului, dincolo de predecesorul sau Euro 6”, a spus grupul.


Parlamentarii Verzi au criticat votul ca fiind o sansa ratata de a reduce cele aproximativ 70.000 de decese premature pe an in Europa, atribuite poluarii vehiculelor.


„UE rateaza oportunitatea de a fi viitorul lider in tehnologia ecologica”, a declarat Bas Eickhout, un parlamentar al UE Verzi.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA