Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Ford lanseaza un „indemn la actiune” pentru furnizorii de vehicule electrice

Nota Ford ofera o privire asupra cat de mult se sprijina producatorul de automobile pe furnizori pentru ajutor cu vehiculele electrice.



Sursa: motortrend.com


Ford a lansat un „indemn la actiune” furnizorilor , cerand ajutor pentru reducerea costurilor pentru productia de vehicule electrice, unde producatorul auto pierde miliarde de dolari.


Compania a contactat recent producatorii de piese pentru programele de vehicule electrice si a solicitat idei pentru reducerea costurilor, potrivit unei copii a notificarii furnizorului obtinuta de Crain’s Detroit Business, o afiliata a Automotive News Europe.


Nota ofera o privire asupra cat de mult se sprijina Ford pe furnizori pentru ajutor cu vehiculele electrice. Se intampla chiar daca multi dintre acesti furnizori se confrunta cu volume dramatic mai mici si intarzieri de productie din partea Ford si a altor clienti.


„Cu totii am investit mult in succesul afacerii cu vehiculele electrice si vom castiga sau pierde impreuna”, a spus Liz Door, seful lantului de aprovizionare al producatorului auto, in memoriul. „Pentru a permite accesibilitatea, este de o importanta capitala ca portofoliul nostru de vehicule electrice sa atinga niveluri suplimentare de eficienta a costurilor materialelor.”


Afacerea cu vehicule electrice a fost o pierdere enorma de bani pentru Ford, care anticipeaza ca unitatea sa Model e va inregistra pierderi de 5,5 miliarde de dolari in acest an. Concurentii producatorului de automobile, in special General Motors , au investit masiv in vehiculele electrice intr-o lupta impotriva Tesla si a producatorilor de automobile chinezi in crestere rapida.


Dar producatorii auto reseteaza planurile de electrificare din cauza cererii mai lente decat se astepta pentru vehicule electrice. Ford a redus dimensiunea unei fabrici de baterii planificate in Marshall, Michigan cu aproape jumatate, inainte de a scadea volumul proiectat al pickup-ului electric F-150 Lightning in acest an in aceeasi masura. Ford a eliminat, de asemenea, lansarea planificata a unui nou pick-up electric pana in 2026 si a unui crossover electric mare pana in 2027.


In memoriul, Ford le-a cerut furnizorilor sa dezvolte „propuneri de reducere a costurilor” pentru o lista de vehicule electrice atat actuale, cat si viitoare, inclusiv pickup-ul F-150 Lightning, pickup-ul electric P800 de noua generatie, Mustang Mach-E, camioneta E-Transit si SUV electric mare.


„Avem nevoie de cele mai bune idei ale tale pentru a conduce la reducerea costurilor, chiar daca acestea au fost respinse anterior de Ford”, a spus Door in memoriu. „De asemenea, am fi dispusi sa luam in considerare idei care ar putea necesita investitii, dar care sustin profitabilitatea. Totul este pe masa.”


Ideile de reducere a costurilor ar putea include „comerciale, design, continut, amprenta si lant de valoare”, se spune in nota. Ford cauta propuneri pentru „a asigura operatiuni de productie eficiente si cheltuieli eficiente de capital”.


„Acest lucru include ajustarea rapida a capacitatii in jos acolo unde este necesar, reutilizarea capitalului dupa cum este necesar, intelegerea curbelor de cheltuieli si discutarea tuturor optiunilor cu Ford”, a comentat Door in memoriu.


 


„Costul este miza de masa aici la Ford”, a declarat Door pentru Automotive News. „Am solicitat furnizorilor sa-si aduca ideile, in special in spatiul vehiculelor electrice. Acesta este un domeniu sub presiune nu numai pentru Ford, ci pentru multi producatori. Dorim ca cele mai bune idei ale lor sa fie aduse la iveala, sau poate chiar ideile care au fost respinse in trecutul este absolut focalizarea noastra.”


Multi producatori de piese Ford inca se redreseaza dupa ce au implementat capital si au marit productia pentru programele de vehicule electrice care nu au avut rezultate. Acesti furnizori, de la giganti Tier 1, cum ar fi Magna International Inc. pana la micii producatori de piese sub-nivel, cauta sa fie complet prin negocieri comerciale in curs.


Magna este poate cel mai puternic expusa diviziei Model e a Ford, investind aproape 800 de milioane de dolari in fabricile de sprijin pentru Blue Oval City din Tennessee si aproape 500 de milioane de dolari in Brampton, Ontario, pentru a sprijini productia F-150 Lightning.


Furnizorii mari sunt de obicei capabili sa absoarba pierderile de vehicule electrice, dar mai jos in lantul alimentar, este mai mult o lupta pentru supravietuire. Cei mai mari producatori de piese din lume au obtinut in mare parte venituri mai mari in ultimul timp datorita unui mediu de productie mai stabil, dar asta in ciuda expunerii la vehiculele electrice.


Sursa: corporate.ford.com


In ultimele rezultate trimestriale privind veniturile, producatorii de piese au indicat in mod constant incertitudinea vehiculelor electrice si intarzierile programelor din America de Nord ca fiind un obstacol pentru afaceri.


„Dupa cum stiti, exista multa volatilitate in volume si cum arata acestea”, le-a spus CEO-ul Magna, Swamy Kotagiri, analistilor de investitii. „In unele cazuri, avem deja recuperari comerciale. In unele cazuri, OEM-urile vin cu capitalul in avans, ceea ce reduce riscul”.


Ford nu este singurul in planul sau EV sau strategia de a exercita presiune asupra bazei sale de aprovizionare. Stellantis, mama Chrysler, implementeaza o reducere neobosita a costurilor in intreaga activitate, de la inginerie pana la lantul de aprovizionare. A recurs sa dea in judecata unii furnizori despre care sustine ca tin ostatici piesele pentru a castiga cresteri de pret.


De asemenea, GM cauta sa economiseasca bani in tranzitia extrem de costisitoare la EV, dar producatorul de automobile a fost in general mai usor de negociat cu omologii sai din Detroit, au declarat directorii furnizorilor pentru Crain’s.


„In zilele noastre, a fi un furnizor stabil de piese inseamna a fi un bun colector de bani”. Boulet a declarat  ca in 2022, anul de varf al recuperarilor, compania a adus 142 de milioane de dolari compensatii de pret de la OEM, reprezentand aproximativ 10% din veniturile totale ale companiei.


„De partea mea, nu am avut niciodata incredere ca boom-ul vehiculelor electrice va fi atat de dramatic pe cat credeau toata lumea”, a spus Boulet.


Chiar si asa, Ford le cere furnizorilor sai sa continue sa avanseze pe electrificare.


„Asteptam cu nerabdare un angajament detaliat cu privire la propunerile dumneavoastra de reducere a costurilor”, se spune in nota. „Considerati acest lucru un indemn la actiune. Acum este momentul sa stabilim linia de baza pentru succes in viitorul nostru portofoliu de vehicule electrice.”


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA