Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Turcia poarta discutii „avansate” cu BYD pentru fabricile de vehicule electrice

Turcia spune ca sunt in desfasurare si negocieri separate cu SAIC, care detine MG si cu Great Wall Motor.



Sursa: byd.com


Turcia se afla in negocieri avansate cu producatorii auto chinezi BYD si Chery pentru investitii in fabrici in tara, un pas care ar putea ajuta companiile sa-si sporeasca vanzarile in Europa.


„Am dori sa incheiem discutiile cat mai curand posibil. Am parcurs un drum lung cu amandoi”, a declarat ministrul industriei si tehnologiei Fatih Kacir pentru Bloomberg intr-un interviu la Ankara.


Negocierile separate cu SAIC, care detine MG, si Great Wall sunt, de asemenea, in curs, a spus acesta.


Miscarea ar putea oferi producatorilor de masini chinezi un acces mai usor in Uniunea Europeana, cu care Turcia are un acord de uniune vamala.


Turcia este o piata majora de sine statatoare, vehiculele electrice reprezentand 7,5% din totalul vanzarilor de masini in 2023.


Autoritatea nationala de reglementare a pietei energetice se asteapta ca numarul de vehicule electrice din tara sa creasca cu aproximativ 180.000 pana in 2025. Cercetatorul BMI estimeaza cota vehiculelor electrice din vanzarile interne de masini din Turcia ca va ajunge la 30,4% in 2032.


Directorul general al BYD Europe, Michael Shu, a declarat saptamana trecuta ca a vazut loc pentru oa doua fabrica europeana in 2025, pe langa una aflata deja in constructie in Ungaria.


Investitiile europene ar putea ajuta BYD sa evite orice noi tarife de import care rezulta dintr-o ancheta a UE privind subventiile de stat pentru producatorii chinezi de vehicule electrice. De asemenea, Turcia impune taxe suplimentare pentru majoritatea vehiculelor electrice produse in strainatate.


Ankara incearca sa-l izoleze pe Togg, primul producator autohton de vehicule electrice din tara, de concurenta pana cand noul brand va prelua pe piata interna, al patrulea ca marime din Europa incepand cu al patrulea trimestru.


Sursa: bloomerg.com


O decizie finala de investitie a oricareia dintre cele doua companii chineze ar fi un avantaj pentru guvernul turc, care a incercat de ani de zile sa-si foloseasca locatia care leaga Asia si Europa pentru a atrage investitii straine in sectorul sau de productie, pana acum cu putin succes.


O pierdere notabila a fost decizia Grupului Volkswagen de a renunta la o investitie planificata intr-o fabrica, dupa ce actiunea militara a tarii in nordul Siriei a starnit proteste internationale in 2019.


Ministrul a spus ca Turcia este o baza ideala pentru exporturile in UE datorita uniunii sale vamale cu blocul si a industriei sale sofisticate de automobile.


Masinile s-au numarat printre exporturile de top din Turcia anul trecut, tara vanzand vehicule si piese de schimb in valoare de 35,7 miliarde de dolari in 2023, in crestere fata de 21,6 miliarde de dolari cu un deceniu mai devreme, potrivit datelor de la Asociatia Producatorilor de Automobile.


Orice decizie de a deschide o fabrica de masini in Turcia le-ar aduce companiilor chineze „oportunitati privilegiate si pentru investitii in baterii”, a spus Kacir, adaugand ca discutiile pot avea sau nu randamentul intr-o decizie finala de investitie.


Togg si compania chineza Farasis Energy construiesc, de asemenea, o fabrica de baterii in orasul Bursa, din nord-vestul Turciei, in cadrul unui joint venture.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA