Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Cum a facut Citroen din e-C3 un vehicul electric sub 25.000 Euro

Folosind o baterie LFP ieftina si reducand alegerea clientilor, filiala Stellantis a facut din e-C3 modelul alimentat cu baterii cu cel mai mic cost construit si vandut in Europa.



Sursa: reuters.com


Citroen s-a angajat intr-un program nemilos de reducere a costurilor pentru a aduce pe piata noua masina mica e-C3 la mai putin de 25.000 EUR pentru versiunea complet electrica si la mai putin de 15.000 EUR pentru derivate cu combustie interna, a declarat CEO-ul Thierry Koskas.


Citroen a reusit sa reduca costul de productie cu aproximativ 15 pana la 20% in comparatie cu actualul C3, care este pe piata din 2016, a spus Koskas.


Multumita partial bateriei sale cu litiu fier fosfat (LFP) la pret redus, e-C3 este primul vehicul electric sub 25.000 Euro care a fost construit si vandut in Europa. Acesta va ajunge in showroom-uri in luna septembrie, la fel cum autoritatile de concurenta ale Comisiei Europene sunt asteptate sa publice rezultatele unei investigatii privind sprijinul guvernului chinez pentru vehiculele electrice. Producatorii de automobile europeni se pregatesc pentru ceea ce unii au numit un „potop” de vehicule electrice chinezesti ieftine.


„Cand ne uitam la cum sa reducem costul de productie al unui vehicul electric, primul lucru la care ne uitam este bateria”, a spus Koskas pentru Automotive News Europe. El a completat spunand ca utilizarea chimiei de nichel mangan cobalt (NMC) pentru e-C3 44- Pachetul de baterii cu kilowat/ora ar fi costat cu aproximativ 20% mai mult.


Acest lucru se traduce prin economii substantiale intr-o masina in care bateria reprezinta 40% din costul total, a spus acesta.


Dincolo de baterie, C3 este construit pe platforma Smart Car a lui Stellantis, o dezvoltare a arhitecturii PSA Group CMP, care a fost pentru prima data optimizata pentru vanzarile de masini low-cost in India, inclusiv o versiune a lui C3.


Citroen are, de asemenea, versiuni mult simplificate ale lui C3, cu doar doua niveluri de echipare si fara optiuni cu exceptia culorii exterioare, a spus Koskas. „Fabricarea este foarte simpla”.


C3 va concura cu doar cateva masini mici cu costuri mai mici, in special cu Dacia Sandero, lider de segment si cea mai bine vanduta masina din Europa, pana in aprilie. Alti rivali includ noul MG3 si Suzuki Swift. Mai tarziu in acest an, Renault va lansa modelul 5, un vehicul electric mic construit in Franta, care va incepe, de asemenea, cu mai putin de 25.000 de euro.


C3 de baza cu un motor turbo pe benzina de 1,2 litri de 100 CP incepe de la 14.990 de euro in Franta, o optiune mild hybrid de 48 de volti, disponibila pana la inceputul anului 2025, va fi „sub 20.000 Euro”, iar versiunea complet electrica cu o autonomie de 320 km incepe de la 23.300 EUR. Cumparatorii francezi se vor bucura de un bonus guvernamental de 4.000 EUR la e-C3, aducand pretul la 19.300 €.


Sursa: electrive.com


Anul viitor, o versiune electrica cu o autonomie de 200 km va fi pusa in vanzare la mai putin de 19.900 de euro.


Versiunea pe benzina are emisii de CO2 de 129 g/km, in timp ce mild hybrid ofera 117 g/km.


Koskas a spus ca noile tinte vin intr-un moment fortuit pentru Citroen, care in acest moment are doar cateva vehicule electrice in gama sa, e-C4 hatchback compact si e-C4X coupe compact, pe langa camionete de pasageri complet electrice.


Anul viitor, insa, Citroen va adauga e-C3, SUV-ul mic e-C3 Aircross si urmatoarea generatie C5 Aircross, care va avea o optiune complet electrica. Koskas vizeaza vanzari de aproximativ 25% de produse electrice.


Pe langa vanzarea mai multor vehicule electrice, Citroen se confrunta cu provocarea de a urma unul dintre cele mai mari hituri ale sale cu actualul C3, care a inregistrat 69.129 de vanzari in primul trimestru al acestui an in Europa sau aproximativ jumatate din toate vanzarile Citroen in Europa, si se claseaza in al patrulea in segment.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA