Aproape Masini

Acum avem si magazin online

De ce Ferrari ar trebui sa fie urmatorul proprietar al Maserati

Stellantis s-a chinuit sa faca bani cu brandul de lux, in timp ce de cand a devenit independent Ferrari a avut si mai mult succes, asa ca este timpul sa ii ofere Ferrari o a doua sansa de a face Maserati profitabil in mod durabil.



Sursa: carthrottle.com


Rezultatele dezamagitoare ale lui Stellantis din prima jumatate a anului venitul operational ajustat a scazut cu aproape 40%, pana la 8,46 miliarde de euro, l-au determinat pe producatorul de automobile sa anunte ca vor fi intreprinsi pasi mari pentru a rezolva problemele.


CEO-ul Carlos Tavares a declarat pe 25 iulie ca va sacrifica o mare parte din viitoarea sa vacanta de vara pentru a merge in SUA pentru a rezolva cea mai mare durere de cap a lui Stellantis: America de Nord. Profitul operational ajustat al celei mai profitabile regiuni a companiei a scazut cu 3,7 miliarde EUR, pana la 4,4 miliarde EUR in prima jumatate a anului, din cauza mai multor solicitari gresite privind dimensiunea stocului si cheltuielile cu stimulente.


Poate ca o provocare si mai mare pentru Tavares este sa repare Maserati.


Vanzarile globale ale producatorului de automobile de lux din prima jumatate a anului s-au redus de peste jumatate, scazand sub 1.100 de vehicule pe luna, rezultand o pierdere operationala ajustata de 82 de milioane de euro, comparativ cu un profit de 121 de milioane de euro in primele sase luni ale anului 2023.


Pentru intregul an, Maserati este pe cale sa vanda mai putin de 12.000 de vehicule si sa livreze o marja negativa de doua cifre (a fost -13% in prima jumatate a anului).


De asemenea, ingrijorator este ca Maserati nu va primi niciun produs nou pana in 2027 cel mai devreme.


Tavares a fost si mai direct cand a fost intrebat despre cata rabdare ar avea Stellantis pentru marcile neprofitabile (dintre cele 15 marci care alcatuiesc Stellantis, Maserati este singura care are propria declaratie de profit si pierdere).


„Daca nu fac bani, ii vom inchide”, a spus el. „Este foarte simplu, pentru ca vorbim de o perioada de tranzitie foarte dificila (in care) nu ne putem permite sa avem marci care nu fac bani”.


De la listarea sa pe Wall Street din 2015, Ferrari a demonstrat un nivel de executie spectaculos. In 2023, a avut o marja operationala ajustata de 27%, lider in industrie, generand venituri de aproape 6 miliarde EUR din vanzarile a doar 13.663 de masini.


Ferrari ar putea fi compania cea mai potrivita pentru a gestiona si hrani in mod corespunzator Maserati.


Sursa: clubalfa.it


Desi Ferrari este listata, Exor, holdingul financiar al familiei Agnelli-Elkann si Piero Ferrari controleaza suficient din drepturile de vot ale producatorului de supercaruri pentru a promova o achizitie a Maserati, indiferent de eventualele plangeri ale altor actionari.


Acordul ar putea oferi un triplu castig:


1) Maserati ar fi capabil sa creeze masini care sa se potriveasca cu identitatea marcii sale, mai degraba decat sa vanda modele precum Grecale, care este o Alfa Romeo Tonale redenumita. Multi clienti nu considera Grecale un adevarat Maserati, asa ca nu il cumpara. Acest lucru se reflecta in scaderea vanzarilor SUV-urilor mijlocii cu peste 40% in Europa in prima jumatate a anului.


2) Stellantis ar scapa de un brand pe care s-a dovedit incapabil sa il gestioneze in mod corespunzator, eliberand resurse financiare si de management pentru celelalte 14 marci ale sale.


3) Ferrari ar putea profita de volumul suplimentar pe care il obtine adaugand Maserati pentru a-l ajuta cu investitii in sisteme de propulsie si sisteme electronice, fara a-si dilua cel mai mare activ, exclusivitatea marcii.


Citroen a cumparat compania italiana in 1968 si pana in 1975 a pus-o in lichidare, dar a supravietuit.


Cand Fiat, care a controlat Ferrari din 1969 pana in 2015, a cumparat Maserati in 1993, producatorul auto axat pe volum nu a reusit sa faca din brand un succes.


Fiat in 1997 a pus Ferrari la conducerea Maserati. Din pacate, mutarea a creat o tensiune imensa intre Ferrari si Fiat, asa ca dupa opt ani Maserati s-a intors la Fiat, care a creat o alta combinatie nefasta, de data aceasta cu Alfa Romeo.


Combinatia cu Alfa trebuia sa ajute la cresterea vanzarilor Maserati la 75.000 de unitati pana in 2025. Nu se va intampla asta.


O alta predictie a fost ca Maserati va oferi o marja „sustenabila” de 15% pana in 2025 si o va creste la 20% pe termen lung.


Acest lucru ar putea fi posibil sub o noua conducere, dar pare putin probabil daca Stellantis isi pastreaza controlul.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA