Succesorul legendarul XSara Picasso, Citroen C4 Picasso I. Chiar daca s-au vandut in paralel. Dar daca nu mai vrei tehnologie din 1999, atunci C4 Picasso e raspunsul.
De fapt, dupa XSara Picasso, senegalezii de la Citroen s-au gandit sa aduca o versiunea actualizata, asa ca au venit cu C3 Picasso si C4 Picasso, ca sa lupte intr-un segment care era destul de relevant in 2006. Suntem abia la inceputul asaltului SUV-urilor premium si de exces, pentru ca abia se lanseaza primul X5 de fite, Cayenne / Touareg / Q7 abia se lansasera de 3-4 ani iar ML-ul abia intra in a doua generatie. Plus ca pe atunci lumea nu era convinsa sa arunce peste 50,000 de euro pe o masina, iar monovolumele erau putere, ca vinul dupa bere. Opel Zamfira, Ford S Max, Touran, Renault Scenic si uite asa au trebuit sa vina si cei de la Citroen cu ceva, si ne-am pricopsit cu Citroen C4 Picasso I. Iar un etaj mai jos se paruiesc Opel Meriva, Ford C Max, Golf Plus, Renault Modus si C3 Picasso. Si apoi au incercat un etaj si mai jos, cu Kia Venga / Hyundai ix25, Ford Fusion, VW Fox, Peugeot 1007 si daca ai de gand sa cobori si mai jos ai Toyota iQ si Smart ForTwo iar mai jos de atat probabil ca un bat de pogo. Asa ca e clar ca monovolum avea mult de spus in 2005, dintr-un unghi divers optimismului dar nu opus pentru ca altfel nu ar fi avut nimic de spus.
Si cum s-a descurcat Citroen?
- Ca atunci cand ai hemoroizi. Te doare, dar e tratabil. Citroen C3 Picasso a venit cu o idee buna dar implementata prost si asta se reflecta si in faptul ca traieste in umbra lui Citroen C4 Picasso I, la fel cum traieste si Serban Pavlu in umbre si cum am trait noi in umbra marelui urs. Asa ca nu voi vorbi prea mult despre C3 Picasso pentru ca oricum astazi teoretic vorbim despre Citroen C4 Picasso asa ca hai sa vorbim. C4 Picasso nu vine cu problemele lui C3 Picasso pentru ca motoarele mici, care sunt slabe ca fiabilitate si sunt singurele prezente pe C3 Picasso, sunt prezente si aici dar ai si optiunile de motoare mari, cu opturi verticale si figuri e-germane.
- O alta problema la Citroen C3 Picasso era lipsa spatiilor de depozitare, iar pentru C4 Picasso vei fi atat de socat incat Tribunul te va trimite la un doctor, asa cum l-a trimis si pe Remus Cernea. Pentru ca instrumentele de bord sunt puse in mijlocul bordului, pe laterale ai doua spatii de depozitare imense, un fel de torpedou dar pus pe bord pentru ca altfel nu ar fi fost Citroen. Sigur, spatiile de depozitare pentru chestii marunte de zi de zi, cum ar fi telefonul sau cheile sau monede sau un cd cu Ro-Mania, sunt destul de modeste dar iti faci treaba chiar asa, pentru ca ai un locas dupa schimbator, care si ala sta sus pe bord pentru ca trebuie sa iti amintesti ca esti la volanul unei dube cu geamuri.
- Dar confortul nu se termina aici si lucrurile categoric nu devin inconfortabile ca atunci cand vine o colega noua la munca si trebuie sa se uite in jur si sa vada oameni....persoan.....chestiile cu care trebuie sa lucreze de acum inainte, pentru ca exista si Grand Picasso, versiunea cu 7 locuri. Avem si o suspensie conventionala, cu optiune de suspensie hidropneumatica pe spate.
Motoare Citroen C4 Picasso I
Benzina
- 1.6 MPI VTr de 120 cai - Nu. Cel mai mic motor, categoric insuficient ca rinichiul dupa o seara de baut, probleme la distributie. Mai continui? Mai ai nevoie de motive?
- 1.6 THP Turbo de 140 si 156 cai - Da, e acelasi motor cu aceleasi probleme si cu aceeasi distributie care trebuie schimbata la fiecare pornire de motor, dar macar ai 156 de cai cu care sa te distrezi. Pentru ca atunci cand ai un Citroen C4 Picasso I, conteaza sa te poti distra si sa poti conduce sportiv.
- 1.8 XU7JP 125 cai - Si ajungem la primul motor pe benzina care e fiabila. Adus din concediu de pe fostul XSara, benzinarul de 1.8 e genul de motor "acolo". Prea mare pentru 1.6, prea mic pentru 2.0. Dar macar e fiabil, singura problema reala e ca tarziu in viata poate dezvolta un apetit pentru ulei, la fel cum si noi mai tarziu in viata dezvoltam un apetit pentru alcool si Domnul Dan dezvolta un apetit pentru tineret.
- 2.0 MPI de 140 cai - As scrie mai multe despre motorul asta, dar in momentul in care am scris aceasta calamitate literara erau 0 anunturi pe autovit si 11 pe mobile.de, cu motorizarea asta. Asa ca mult noroc.
Diesel
- 1.6 HDi DV6 de 109 si 112 cai - Nu. Am tot vorbit despre avortonul asta mecanic, cu probleme la injectoare, turbina, volanta cu masa dubla si practic toate problemele de sub soare. Toate s-au reunit in motorul asta. Si faptul ca trebuie sa miste caroseria lui Citroen C4 Picasso I il face mai lent in miscare decat e Antonia in vorbire la interviuri.
- 2.0 HDi DW10 de 136, 150 si 163 cai - Da. Practic, Citroen trebuia sa vina doar cu motorul asta la vanzare. Un diesel decent ca si fiabilitate care e fix ce trebuie atata timp cat nu il tii hatza hatza prin oras. Practic, un fel de ia tigaia, na tigaia, uite cum se schimba foaia.
Probleme Generale Citroen C4 Picasso I
- Cutia robotizata ESG ramane o cutie automata de evitat asa ca ia-o la mana. Sau cum ar spune carturarii pe social media, "Eao an trebuci". Nici nu e fiabila, nici nu e indemanatica.
- Frana de parcare electronica, cu modul manual si automat pentru ca Citroen, nu e cea mai buna idee posibil si nici cea mai fiabila posibil. Plus ca n-am inteles de ce ai putea comuta frana de parcare pe modul manual sau pe modul automat, dar cine sunt eu sa judec. La urma urmei, exista oameni care inca mai folosesc telefon fix acasa.
- Nu e foarte agila in curbe. Nu e deloc agila in curbe. Dar iarasi, cine isi cumpara un C4 Picasso si isi spune in gand "mmmm, da, asta e masina cu care vreau sa dau moda pe Transfagarasan".
- Toate butoanele sunt puse la plesneala pentru ca Citroen.
- Usile sunt la fel de grele ca dovezile pe care le are Diana Sosoaca si cu care poate da arama pe fata a tuturor politicienilor de pretutindeni.
Verdict Citroen C4 Picasso I
Citroen C4 Picasso I e unul din cei mai buni din clasa lui si categoric merita cumparat, daca vrei un monovolum confortabil si nu vrei neaparat un SUV. Plus ca si pretul il ajuta pentru ca in ziua de azi sunt prea putini oameni interesati de monovolume, un stil automobilistic la fel de mort ca muzica anilor 2000 cand faceam remix-uri tehno la muzica clasica. Atata timp cat mergi pe o combinatie clasica de 2.0 diesel si cutie manuala, esti in grafic si ai un monovolum executat foarte corect, mai ales daca iei considerare spatiile de depozitare din habitaclu.
Ce motoare recomand? Pentru benzina ramane benzinarul aspirat de 1.8 si 140 de cai pentru motorul de 1.6 nu e fiabil iar cel de 2.0 e inexistent, dar cel mai echilibrat motor pentru C4 Picasso I e 2.0 HDi de 150 sau 163 de cai.