Piesa asta este hit, Opel Tigra n-a murit! Asta si-a spus cel putin Opel Tigra B, cand a aparut la 4 ani dupa pensionarea primului Tigra.
Opel Tigra B a avut o misiune foarte dificila si categoric nu a avut succesele primului Tigra. Dar totusi traim in 2005, si traim bine chiar, iar ultima fita pe piata auto sunt berlinele si decapotabilele. Tractoarele cu scaune de piele abia isi incep asaltul prin Touareg, Cayenne, Range Rover si X5 iar cross-over-ul inca sta si asteapta criza economica pentru a detrona SUV-ul de regiune superior. Si ce vremuri pentru decapotabile, pentru ca pe atunci aveam Opel Astra H cabrio, Ford Focus II cabrio, Renault Megane II cabrio, Audi A4 Cabrio, Seria 3 Cabrio si ai prins ideea. Ideea care s-a transmis si la categoria usoara, pentru ca aveam Mini Cooper Cabrio, Ford StreetKa si Opel Tigra B. Doar ca Opel Tigra B nu a putut profita de faima predecesorului sau, partial pentru ca s-a lansat la 4 ani dupa pensionarea primului Tigra, partial din cauza schimbarilor dramatice.
Ce aduce nou Tigra B dupa 4 ani?
- S-a renuntat la locurile din spate care oricum erau degeaba si asa ai un portbagaj generos ca al Simonei Senzual, doar ca asta a creat si cea mai mare problema. Pentru ca mai ai doar doua locuri, nu mai poti canta "e mare, e soare, suntem toti la mare, fetitele-n bikini, danseaza langa Jimmy" pentru ca e "e mare, e soare, suntem noi doua la mare". Si asta i-a limitat foarte mult din potential, rezumand-ul pe Tigra la o decapotabila de oras dar pe care o poti conduce zi de zi, cu costuri minime de intretinere.
- Avem un motor diesel pentru cei care vor economie si merg pe logica "unde e fum e si putere" si avem un 1.8 pentru cei care vor putere dar fara fum. Si avem si clasicul 1.4 de pe Corsa C, pentru ca Tigra B e un Corsa C recarosat.
- Avem aer conditionat standard si un plafon metalic, care se decapoteaza la buton. Sa vezi si sa nu crezi. Sa ramai ud la fund, nu alta.

Motoare Opel Tigra B
Benzina
- 1.4 Z14XEP de 90 cai - Da, e acel 1.4 benzina de pe Corsa C si da, e acel motor cu acei cuzineti tinuti de acele 20 de suruburi, la fel cum sunt tinuti cu forta la munca sambata, oamenii care au in contract program de luni pana vineri si sunt platiti cu minimul pe economie. Si vor pleca la prima ocazie. Suruburile. Si angajatii. Asa ca nu fi de la malul cioatei si schimba acele suruburi in caz ca sunt uzate, pentru ca altfel iti vei fractura motorul la fel cum mi-am fracturat si eu visele in momentul in care am vazut ca ai mei Cryptodani nu mai aveau nicio valoare. Si e important sa stii asta, pentru ca paruiala pentru banii tai se va da intre motorul asta si motorul diesel.
- 1.8 Z18XE de 125 cai - Da, asta e cel mai distractiv motor din lista si e decent de fiabil, doar ca e mai rar decat momentele mele de luciditate. Nu are problemele motorului de 1.4, dar in schimb pregateste niste bidoane de ulei pentru ca daca nu consuma ulei, nu e Opel. Dar per total e un motor foarte fiabil, iar in cazul lui Tigra va avea rulaj relativ mic.
Diesel
1.3 CDTi de 70 cai - Faimosul 1.3 Multijet de provenienta Fiat, aceasta veritabila bicicleta a satului din industria auto nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Pus pe orice, de la Suzuki la Fiat la Opel, motorul asta a ajuns cumva pana si sub capota unui Ford. Un motor foarte fiabil, cu un consum neglijabil de motorina, ieftin de cumparat si de intretinut. Doar ca nu are neaparat putere si nu stiu daca se justifica pentru Opel Tigra B, avand in vedere ca vorbim de o masina ce va fi condusa ocazional, iar daca va fi condusa des cel mai probabil va fi condusa prin oras, deci dieselul aici nu prea isi are rostul. Iar asta se vede si prin anunturi, pentru ca dieselul nu a fost cumparat in mod deosebit.

Probleme Generale Opel Tigra B
- Cutia automata Easytronic care de fapt este o cutie robotizata si sincer nu m-as arunca la asa ceva si nu ar trebui sa te arunci nici tu, pentru ca nu suntem la "Splash! Vedete la apa!", ci suntem la cumparat masini de 1500 de euro sau mai ieftin.
- Ca la orice decapotabila cu o varsta, sistemul de decapotare trebuie verificat neaparat pentru ca se poate strica. Dar macar vei gasi in toate anunturile mentiuni despre sistemul de decapotare. Pe langa asta in schimb trebuie sa ai in vedere si scurgerile de apa prin chedere.
- Farurile slabe ar fi o tema de care sa ne luam la fel cum s-a luat Vadim de Mariana Moculescu si nu inteleg de ce a angajat-o, dar Tigra e o masina de oras si nu ai nevoie de faruri atat de puternice incat vezi prin oameni si nu la figurat ci la propriu.
- La fel ca si la Volvo-uri din perioada asta, nu ai butuc clasic la portbagaj si te bazezi complet pe un motoras actionat electric. Motoras care daca se strica, o sa iti dea necaz.
- Coloana de directie si caseta de directie pentru ca e derivat din Corsa C si trebuie sa vina si momentul complementar in care vorbesc despre astea doua.

Verdict Opel Tigra B
Cea mai mare probelema a lui Tigra B a fost si este concurenta. Opel Tigra A a avut ceva concurenta, dar nu a fost atat de dur ca pentru succesor. Da ca un Opel Tigra B costa undeva la 2000 de euro in 20-25, daca mai pui 1000 de euro deja iti cumperi un Astra H cabrio, care vine cu 4 locuri pe bune, motoare mai mari si e o masina mai mare per total. Lipsa locurilor din spate e si un minus si un plus pentru Tigra B, asa ca in concluzie Tigra B e una din cele mai bune decapotabile pe care le poti cumpara la ora actuala, daca vrei o decapotabila compacta de oras. Costuri minime de intretinere, usor de condus si usor de parcat. Practic, un Smart la care poti uita si care are si portbagaj.
Ce motoare recomand? Orice motor e ok, dar alegerea mea e motorul pe benzina 1.8 Z18XE e cel mai potrivit pentru un Tigra pe care il vei conduce prin oras, ocazional. Daca vrei sa il conduci zilnic, atunci 1.4 Z14XE-ul de 90 de cai.