Acordul cu Geely reprezinta un punct de referinta important intr-un efort de luni de zile al Renault de a-si dezvolta afacerea cu motoare cu ardere ca o companie separata.

Sursa: reuters.com

Renault si compania chineza Geely au declarat ca au convenit sa lanseze o noua societate mixta, detinuta in mod egal, care va furniza motoare pe benzina si tehnologie hibrida marcilor pe care le detin, precum si altor producatori de automobile.

Desi nu a fost imediat clar daca afacerea reprezinta un pas catre o colaborare si mai stransa intre cele doua companii pe masinile cu motor cu combustie, aceasta marcheaza un pas critic in restructurarea complexa a Renault.

Renault si Geely vor detine fiecare cate 50% iar sediul va fi localizat in Londra, au declarat companiile.

Renault si Geely au spus ca se asteapta ca societatea mixta sa furnizeze motoare cu combustie interna si motoare hybrid Nissan si Mitsubishi Motors, partenerul junior in alianta Renault cu Nissan.

Acestia au informat ca vor avea capacitatea de a furniza aproximativ 5 milioane de motoare si sisteme hybrid pe an, odata ce va fi operational.

Pe langa faptul ca incearca sa-si dezvolte afacerea cu motoare clasice, Renault a fost, de asemenea, in negocieri cu Nissan pentru a-si convinge partenerul japonez sa investeasca in noua sa unitate electrica.

Nissan si-a exprimat ingrijorarea cu privire la tratarea proprietatii intelectuale, inclusiv a bateriilor si a tehnologiei sistemului de propulsie, in discutiile sale cu Renault si a indicat ca aceste preocupari se extind si asupra oricarui parteneriat pe care producatorul francez de automobile il incheie cu Geely.

Sursa: autoevolution.com

Geely detine si Volvo Cars dar si un pachet de 9,7% din actiunile Daimler. Separat, Volvo a declarat marti ca isi va ceda pachetul de 33% din unitatea Aurobay catre Geely, fara a dezvalui conditiile. Volvo si Geely au finalizat in aceasta vara proiectul Aurobay, care include doua fabrici de propulsoare in Suedia si China.

Analistii Bernstein au spus ca miscarea a aratat ca Geely continua cu un plan de consolidare a pietei globale a motoarelor cu combustie interna (ICE).

„In vreme ce lumea se concentreaza pe vehiculele electrice, aceasta este o miscare interesanta care evidentiaza faptul ca masinile ICE vor fi inca produse timp de decenii si ilustreaza o cale de consolidare a industriei ICE”, a declarat Bernstein.